Hoe herken je Sportiviteit & Respect?
- aaaGegevens
- Categorie: Column
- zondag 31 augustus 2014
- Door: Secretaris
Sportiviteit en Respect: Een leuk en nuttig onderwerp waar je heel lang over kunt praten. Maar wat ‘is’ Sportiviteit & Respect nu eigenlijk en hoe herken je dit in het veld? Bij spelers merk je dat op een aantal manieren. Enkele voorbeelden:
- een speler valt op de grond en zijn tegenstander helpt hem overeind, zelfs al is zijn team bezig met een fastbreak!
- een speler maakt een fout en steekt direct zijn hand omhoog, waarmee hij aangeeft dat hij erkent dat hij de fout maakt
- tegenstanders maken grapjes (geen sarcastische) met elkaar, bijvoorbeeld tijdens een vrije worp
- spelers kijken elkaar aan bij de line-up voor de wedstrijd
- na het eindsignaal geven de spelers elkaar een hand
- in de rust zie je tegenstanders met elkaar praten
- een speler blesseert zich en na of tijdens de wedstrijd wordt door de tegenstander gevraagd hoe het ermee gaat
- een speler heeft een open lay-up en wil voor een vette dunk gaan. De tegenstander probeert hem niet meer te af te blokken, maar ‘gunt’ hem die mooie dunk.
Als je deze situaties herkent, dan weet je dat het tussen die twee teams wel goed zit. Zo’n wedstrijd zal waarschijnlijk niet uit de hand lopen. Dit zijn vaak de leukere wedstrijden. Ondanks dat deze teams wel sportief en respectvol zijn naar elkaar, kan het gebeuren dat dit niet altijd richting de scheidsrechters gebeurt!
Respectloosheid is ook te herkennen. Zie hieronder een aantal situaties:
- een speler wil de bal niet ophalen die wegrolt, zelfs niet als je het hem vraagt
- een speler wil niet naar je luisteren (loopt zelfs weg) als ergens voor wilt waarschuwen
- een speler scheldt je uit, of geeft herhaaldelijk aan wat hij vindt van jouw fluiten
- een speler passt je de bal hard of richting je voeten aan
- een speler maakt een wegwerpgebaar naar je
- een speler lacht op een sarcastische manier als je hem een fout geeft (uitlachen)
- een speler gaat na de wedstrijd nog even commentaar leveren
- een speler (of coach!) geeft je geen hand na de wedstrijd
Veel van deze opgenoemde acties mag je bestraffen. Ik zie te weinig dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Deze acties zorgen namelijk voor een nare smaak aan een wedstrijd als scheidsrechter en dat is jammer. Heb je een paar van zulke wedstrijden achter elkaar dan ga je je afvragen waarom je eigenlijk nog fluit... Soms kun je weinig doen aan respectloze spelers, maar vaak ook wél. Respect kun je namelijk verdienen, door zelf ook respectvol te zijn naar de spelers toe.
Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Vaak kun je proberen te praten met spelers en aangeven dat je hun gedrag niet tolereert. Als ze hun gedrag daarna niet aanpassen kun je maatregelen treffen zoals een Technische Fout geven. Mijn Technische Fouten geef ik vaak vanwege respectloos gedrag. Een speler passt expres de bal op mijn voet. Hij heeft mijn grens bereikt qua respect en dus bestraf ik hem. Een vrije worp schutter doet expres een stap opzij als de bal naar hem toe rolt nadat hij zijn vrije worp miste. Ik waarschuw hem duidelijk dat ik zulk gedrag niet accepteer (zo hoort iedereen die waarschuwing) en hij begrijpt wat ik bedoel.
Probeer te communiceren met spelers! Hiermee bouw je meer krediet op (en dus respect), dan als je maar eeuwig alles over je heen laat komen en nooit eens optreedt. Ik kan hier nog uren over doorschrijven, maar dat begint voor jullie te vervelen. Succes met fluiten!
Joske Kuut is internationaal scheidsrechter en fluit daarnaast in de Heren Eredivisie.