BVH BASKETBAL WOORDENBOEK


Inleiding

Met alle Nederlandse en Engelse termen, begrippen en afkortingen binnen het basketbal wordt het er allemaal niet makkelijker op en daarom hebben we voor iedereen die op zoek is naar dat ene woord of uitdrukking of die ene afkorting, een klein, online woordenboek samengesteld. Veel basketbaltermen zijn in het Engels waar eigenlijk nooit de Nederlandstalige term voor wordt gebruikt, bijvoorbeeld 'bounce pass' in plaats van 'stuiterbal'. Aan de andere kant wordt van sommige van die termen alleen de Nederlandstalige variant gebruikt en eigelijk nooit de Engelstalige, bijvoorbeeld 'vrije worp' in plaats van 'free throw'. Al deze termen hebben we vanaf nu opgenomen in deze speciale pagina, tesamen met een lijst van bijnamen voor spelers, teams en zelfs enkele basketbalhallen, want naast sport, zijn Amerikanen gk op het geven van allerlei exotische bijnamen voor alles en iedereen.

Ook, en misschien wel met name, is dit woordenboek bestemd voor ouders wiens kind(eren) op basketbal zit(ten), maar die zelf geen basketbal-achtergrond hebben en kan deze pagina een handige hulp zijn bij het zoeken naar de betekenis van dat woord of die betekenis, waarmee hun zoon of dochter weleens mee thuis komt aanzetten. Vanaf nu is er dus geen reden meer voor hen om hun kind niet-begrijpend aan te kijken als deze er weer eens een basketbal-term tegenaan gooit tijdens het avondeten en het heeft over bijvoorbeeld "T-Mac". In plaats van de nieuwste McDonalds hamburger, weet u vanaf vandaag wie hiermee bedoeld wordt. Als er tch een term niet in staat, maar waar u wel benieuwd naar bent, mail de webmaster en zet hem aan het werk. Selecteer, tot die tijd, hieronder de letter van uw keuze en leer uzelf om uw kind in z'n eigen taal te antwoorden!


0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIJNAMEN


Naar Boven


Het BVH Basketbal Woordenboek


0-9
2PTA
Afkorting bij basketbal-statistieken: 2 PoinT Attempt; een twee-punten poging.
2PTM
Afkorting bij basketbal-statistieken: 2 PoinTs Made; een geslaagde twee-punten poging.
360
Context: 'making a 360'. Spelsituatie, waarbij een aanvallende speler aan zijn verdedigende tegenstander probeert te ontsnappen door een volledige draai (360 graden) om de as te maken en vervolgens weg te rennen.
3-SECONDEN-REGEL
Een aanvallende speler mag zich niet langer dan drie seconden achter elkaar in de bucket bevinden zolang hij actief aan het spel deelneemt. Zodra de bal de ring raakt, wordt opnieuw begonnen met tellen.
5-SECONDEN-REGEL
Spelregel, waarbij de bal binnen 5 seconden in het spel moet worden gebracht bij een ingooi. Lukt dit niet, dan gaat de ingooi naar de tegenpartij. De andere toepassing van de 5-seconden-regel is de spelsituatie, dat een speler niet langer dan vijf seconden met de bal in het speelveld stil mag staan zonder te dribbelen, te passen of te schieten als een tegenstander dichterbij staat dan n meter.
6TH MAN
De zesde man (of vrouw); het is de eerste reserve van een team, degene die er bij een wissel het eerst in wordt gebracht door de coach.
8-SECONDEN-REGEL
Spelregel, welke aangeeft dat de bal binnen 8 seconden vanaf de achterlijn (bijvoorbeeld na een score door de tegenpartij) ver de middenlijn moet worden gebracht door de ploeg die net deze score heeft tegengekregen.
24-SECONDEN-REGEL
Spelregel, welke alleen wordt gebruikt bij de hoger spelende teams, die uitkomen in het Rayon of in een Landelijke Divisie. Deze regel houdt in dat een aanvallende partij binnen 24 seconden een schotpoging moet hebben gedaan waarbij de bal de ring geraakt heeft. Indien dit niet het geval is, wordt de bal ter beschikking gesteld aan de tegenstander.


Kies een andere letter


A
A10
Afkorting van Atlantic-10, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
AANVALLENDE REBOUND
Zie rebound.
ABA
Afkorting van American Basketball Association, een van de kleine prof-leagues in Amerika.
ABL
Afkorting van American Basketball League, een van de kleine prof-leagues in Amerika.
ACC
Afkorting van Air Canada Centre, de thuishaven van o.a. de Toronto Raptors of 2) afkorting van Atlantic Coast Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
AIAW
Afkorting voor Association for Intercollegiate Athletics for Women.
AIR BALL
Schotpoging die ring noch bord raakt.
ALLEY OOP
Wedstrijdsituatie waarbij een speler een (zijn richting in gegooide) bal in de lucht vangt en deze met een dunk of lay-up in het net werkt, vrdat hij met zijn voet(en) de grond raakt.
AMPG
Afkorting voor Average Minutes Per Game, welke gebruikt wordt bij basketbal-statistieken; het gemiddelde aantal minuten dat een speler gespeeld heeft in een of meerdere wedstrijden. Zie ook MPG.
AMVJ
Afkorting voor Algemene Maatschappij Voor Jongeren; Amsterdamse basketbalclub. Eerste en oudste basketbalclub van Nederland, opgericht in 1930 en ontstaan uit een van oorsprong korfbalclub. Het is de Nederlandse tak van de internationale Young Men's Christian Association beter bekend als de YMCA. Toen AMVJ in 1928 de beschikking kreeg over het gebouw aan het Leidsebosje, nodigde de heer H. Rooswinkel een Engelsman, Lew Lake, lid van de London Central YMCA, uit om in het AMVJ gebouw Basketbal bij haar leden te introduceren. Basketbal sloeg aan en ontwikkelde zich binnen AMVJ. Naast de sport- en culturele activiteiten die de omni-vereniging AMVJ toen al kende, werd in 1930 de AMVJ-Basketbal afdeling opgericht. Onder leiding van Dick Schmll, toen student lichamelijke opvoeding en later leraar, werd hard getraind. De eerste wedstrijden die werden gespeeld waren meteen op internationaal niveau tegen YMCA-teams uit Londen en Brussel. Intussen ontving AMVJ in haar zaal diverse korfbalverenigingen om deze met basketbal kennis te laten maken. Zo kon het gebeuren dat vanuit korfbalverenigingen als DTV, Rohda en DED basketbalclubs werden opgericht.

In 1938 waren er voldoende teams binnen Amsterdam om een competitie te starten. De Amsterdamse Basketbal Bond (ABB) werd opgericht om dit te stroomlijnen. Diverse Amsterdamse teams en in het bijzonder de AMVJ teams speelden demonstratie-wedstrijden in verscheidene steden in Nederland en zo verspreidde het basketbal zich langzaam over het gehele land. AMVJ is dus met recht de bakermat van het basketballend Nederland. Tot ver in de jaren zestig bestond de hoogste competitie in Nederland voornamelijk uit Amsterdamse teams. AMVJ deed driftig mee bij het inzamelen van landstitels. De heren waren kampioen in 1949, 1951, 1955 en de dames namen daarna de vlag over door in 1961, 1965, 1967, 1968 en 1970 landskampioen te worden.

De laatste jaren is AMVJ bij het basketbal wat van het hoogste niveau verdwenen. Toch heeft AMVJ altijd een rol in basketballend Nederland weten te spelen, met de dames lang op Eredivisie-niveau en de heren tot enkele jaren terug in de landelijke top. Al met al was AMVJ dus de eerste Nederlandse basketbalvereniging, het leverde de eerste bondscoach (Dick Schmll) en heeft jarenlang met haar Lew-Lake toernooi en andere aktiviteiten bijgedragen aan de promotie en verdere verspreiding van basketbal in Nederland.
AND-1
And-1 is een uitspraak van Amerikaanse sportcommentatoren wanneer een speler gescoord heeft terwijl er een fout op hem of haar is gemaakt. Dan telt de score en mag hij/zij tevens een vrije worp nemen. Deze vrije worp is dus de And-1 (bovenop de twee of drie al gescoorde punten). Tevens is dit een bekend merk voor basketbalkleding.
APG
Afkorting voor Assists Per Game, welke gebruikt wordt bij basketbal-statistieken; het gemiddelde aantal assists dat door een speler in twee of meer wedstrijden tijdens n of meer seizoenen (of carrière) is gescoord.
APBR
Afkorting voor Association for Professional Basketball Research, een organisatie wiens leden verantwoordelijk zijn voor alle mogelijke basketbal-statistieken en deze cijfers voor bijvoorbeeld NBA-teams 'vertalen' in begrijpelijke taal, met name voor de analyse van komende tegenstanders en hoe zich daar tegen te wapenen.
APPG
Afkorting voor Average Points Per Game, welke gebruikt wordt bij basketbal-statistieken; het gemiddelde aantal punten per wedstrijd door een speler of een team. Zie ook PPG.
ASSIST
Letterlijk: assisteren of assistentie, helpen dus. Een pass van speler A, welke direct leidt tot een succesvolle (dus goedgekeurde) score door speler B; je 'helpt' een medespeler dus aan een score. In het voetbal zou dat dus de voorzet zijn waaruit gescoord wordt.
AVG
AVeraGe; gemiddelde. Een afkorting die in Engelstalige landen door de statistici wordt gebruikt. Zie ook PPG.
AVONDVIERDAAGSE
Schertsende aanduiding voor lopen.


Kies een andere letter


B
BAA
Afkorting van Basketball Association of America, n van de voorlopers van de NBA.
BABA
Afkorting van de Barbados Amateur Basketball Association.
BACKBOARD
Zie boarding.
BACKCOURT
1) de helft van het speelveld waar een team verdedigt of 2) term die in Amerika ook gebruikt wordt om de posities van de Point Guard en de Shooting Guard aan te geven.
BACKCOURT VIOLATION
Zie 8-seconden-regel.
BACKDOOR
Spelsituatie waarbij een speler een bal passt naar een medespeler in de high post en daardoor verdedigers aantrekt, waardoor een andere, vrije medespeler vanaf de zijkanten in de open ruimte daarachter (de 'back door') komt voor een pass en een schotpoging kan doen.
BACKDOOR PLAY
Zie backdoor.
BAL
Rond, stuiterend voorwerp, tamelijk onmisbaar voor het spel en in verschillende smaken beschikbaar: de jongste jeugd, onder 12 jaar, speelt met een maatje 5, de dames met maat 6 en heren met maat 7. Ook een attribuut dat veel stof kan doen opwaaien. Toen op 29 juni 2006 de NBA een nieuwe speelbal aankondigde voor het seizoen 2006-2007, was dit de eerste verandering die aan de bal werd gedaan sinds 35 jaar en pas de tweede in meer dan 60 jaar. De door Spalding ontworpen bal was gemaakt van een nieuw syntetisch materiaal en claimde een betere grip dan de orginele bal. Helaas waren de spelers een stuk minder te spreken over deze syntetische aanpassingen: ze vonden hem te plakkerig als-ie droog was en te glibberig als-ie vochtig was en klaagden tevens over sneeën in hun handen, omdat het microfiber-materiaal regelmatig in hun handen sneed. Op 11 december ging de NBA overstag en per 1 januari 2007 werd de oude bal weer ingevoerd, nadat de spelersbond de NBA wilde aanklagen.
BALLHANDLING
Letterlijk: balbehandeling; het kunnen omgaan met de bal. Als iemand een goede ballhandling heeft, betekent dit over het algemeen dat hij goed en snel kan dribbelen en passen.
BANG THE BOARDS
Basketbal-jargon voor een harde dunk.
BANG THE GLASS
Basketbal-jargon voor een harde dunk.
BANK
Afgezien van de letterlijke betekenis van de bank waarop de reservespelers plaatsnemen, wordt in de meeste gevallen het geheel aan bankspelers bedoeld, vaak in de zin van "Heren-1 heeft een sterke bank".
BANKER
Zie bankspeler.
BANKSPELER
De niet-startende speler van een basketbal-ploeg, ook wel 'banker' genoemd.
BANKSHOT
Schotpoging, waarbij de bal eerst tegen de boarding komt en vervolgens in de basket valt.
BAP
Afkorting van Basketball Association of the Philippines. In zekere zin de voorloper van de huidige Filipijnse basketbalbond, de PBA, maar feitelijk door diezelfde PBA sinds 1975 weggeconcurreerd na de rebellie in het Fillipijnse basketbal halverwege jaren 70. Zie PBA voor meer informatie.
BARNSTORMING
Barnstorming (letterlijk: schuurbestorming, ofwel het van de ene naar de andere 'schuur' rennen) is een term waarmee sportteams worden beschreven die in de vorige eeuw in Amerika kriskras langs grote en vooral kleine steden en dorpen trokken, om daar -tegen betaling- demonstratie-wedstrijden te spelen tegen lokale sport-teams en ook in verschillende leagues uitkwamen, afhankelijk van welk team het meest betaalde. Sommige van deze barnstorming-teams gingen speciaal op barnstorming-toernees als het reguliere seizoen voorbij was, andere teams hadden domweg geen thuisbasis en speelden maandenlang uit tegen ontelbare lokale teams. Omdat barnstorming werd gedaan door meerdere sport-disciplines, is er geen enkele twijfel over, dat barnstorming in de eerste decennia van de twintigste eeuw -zonder televisie en internet- ervoor heeft gezorgd dat sport in Amerika zo populair is geworden. Het was d belangrijkste katalysator voor het feit dat steeds meer mensen sport gingen beoefenen.

Barnstorming beperkte zich in die beginjaren zeker niet tot wedstrijden tussen twee sport-teams. Sterker nog, de term barnstorming komt -vreemd genoeg- van oorsprong uit de vliegwereld. In de eerste jaren van de vorige eeuw waren twee vervoersmiddelen sterk in opkomst: de auto en het vliegtuig. De auto won razendsnel aan populariteit, omdat je die gewoon in steeds grotere aantallen in de stad of het dorp kon zien. Het vliegtuig kon zich natuurlijk niet zomaar op de openbare weg laten zien en zocht naar andere manieren om zichzelf te promoten, de belangrijkste: een vliegshow. Piloten vlogen met -in onze hedendaagse ogen- gammele toestelletjes op goed geluk naar dorpen en steden. Ze landden vaak buiten het dorp bij een boer op z'n veld en vroegen hem toestemming om zijn land te gebruiken voor de vliegshow. De vliegtuigjes zlf werden vaak door de piloot tegen betaling in de schuur van de boer geparkeerd tijdens de overnachting in het dorp. De piloot zorgde vervolgens met flyers voor promotie en als er zich een menigte buiten de stad of het dorp had verzameld, vloog zo'n man een paar keer heen en weer. Ook werden er begin twintigste eeuw ontelbare wedstrijden tussen autos en vliegtuigen gehouden. Van de bekendste autoracer uit die dagen, Barney Oldfield, is bijvoorbeeld bekend dat hij alleen al in 1914 tenminste 35 keer tegen een vliegtuigpiloot, genaamd Lincoln Beachey, heeft gereden.

Ondanks dat barnstorming tegenwoordig lang niet zo populair meer is als begin twintigste eeuw, zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds sport-teams die deze traditie in ere houden. In het ijshockey is er het Buffalo Sabres Alumni Hockey Team, in het rugby zijn het de Barbarians en de Penguins en in het softbal bestaat nog steeds het King and His Court-softbalteam. In het honkbal heet de ploeg uit Lancaster County, Pennsylvania zelfs The Lancaster Barnstormers, als eerbetoon aan de vele barnstorming-honkbalteams die in de vroege jaren van de vorige eeuw in Pennsylvania bestonden. Het basketbal heeft echter het bekendste barnstorming-team van allemaal voorgebracht: de Harlem Globetrotters. Ook buiten Amerika vond en vindt barnstorming plaats, hoewel de term barnstorming daar slechts zelden wordt gebruikt. Buiten Amerika heten dergelijk teams gewoon touring- of invitatie-teams; de eerdergenoemde Penguins heten officieel het Penguin Touring Team, de Barbarians heten officieel het Barbarians Invitational Team.
BASKET
De ring en het net waar een basketbal wordt getracht in te gooien. Letterlijk: mand. Het eerste, geschreven gebruik van de term 'basket' dateert uit 1229, 'bascat' en is gevonden in een Anglo-Frans geschrift. De Romeinse dichter Martial beweerde dat het woord 'bascat' al in het Keltisch Engels voorkwam, maar hier zijn geen bewijzen voor gevonden. Bascat stamt weer af van het Latijnse 'fascis', dat "bijeenbinden" betekent, waardoor de oorspronkelijke betekenis waarschijnlijk 'gevlochten mand' betekent. Ondanks veel speculatie blijft de oorsprong ervan onduidelijk. Ook wordt -vooral in Amerika- met 'basket' een succesvolle basketball-score aangegeven.
BASKETBAL
Balsport, eind 1891 'in opdracht' als nieuwe zaalsport uitgevonden door James Naismith en voor het eerst als term ('basket ball'; twee aparte woorden) in 1892 gebruikt. Lees meer over basketbal in het artikel op de BVH Leestafel: De Geschiedenis van het Basketbal.
BASKETBAL-POSITIES
Basketbal kent drie hoofd-posities in het veld: de Center, de Guard en de Forward. Daarbinnen zijn nog enkele varianten bekend, zoals Point Guard, Shooting Guard, Small Forward en Power Forward. De positie in het veld voor deze varianten verschilt dan in detail van de positie van de drie hoofd-posities. Voor degenen die niet precies weten welke positie wr in het veld staat, lees ons artikel van 28 november 2007.
BASELINE
De achterste vloerlijn achter elke basket; ook wel 'end line' genoemd.
BASELINE DRIVE
De beweging waarbij een aanvaller langs de baseline dribbelt en vanaf de zijkant een schotpoging kan maken.
BIG MAN
Met de 'big man' wordt gewoonlijk de Center aangeduid.
BLINDE PASS
Van oorsprong betekent een blinde pass een situatie waarbij een speler de medespeler naar wie hij de pass gooit, niet ziet, maar schat waar hij ongeveer staat. In het Nederlandse basketbal-taalgebruik heeft een blinde pass ook wel een negatievere betekenis; namelijk de situatie waarbij een dergelijke pass helemaal nergens terechtkomt, omdat de speler niet (goed genog) inschat waar zijn medespeler staat, maar onterecht dnkt dat-ie daar staat en de bal of uitgaat, of bij de tegenstander terechtkomt.
BLOCK
Verdedigende aktie, waarbij een speler een bal wegslaat of blokkeert als deze bal op weg is naar de basket. Zie ook goal tending.
BOARDING
De plexiglas-plaat waaraan de basket vastzit.
BOMB
Letterlijk: bom. Een schot vanaf een grote afstand, in de meeste gevallen een drie-punter.
BONUS
Een extra vrije worp, die wordt toegekend in bepaalde foutsituaties. Zie ook three-point play.
BOUNCE PASS
Pass naar een medespeler via een stuiterbal. Zie ook pass.
BOX
Met de box wordt het geschilderde (of getapet) vierkant boven de ring op de boarding bedoeld.
BOX-AND-CHASER
Verdedigings-vorm, bestaande uit vier verdedigers die een vierkant vormen rondom de vrije worp-zone met twee van hen aan elke zijde van de vrije worp-lijn en een verdediger die achter de bal aanjaagt die de aanvallende partij heen en weer laat gaan.
BOX-AND-ONE
Verdedigings-vorm, bestaande uit vier verdedigers die een vierkant vormen rondom de vrije worp-zone met twee van hen aan elke zijde van de vrije worp-lijn en een verdediger die een tegenstander man-to-man dekt.
BOX-OUT
Zie uitboxen.
BREAK
Zie fast break.
BREAK-THE-ICE
Basketball-term, welke (1) aangeeft dat -na lang balbezit en veel scoringspogingen later- eindelijk gescoord wordt door een team of (2) de allereerste score van een wedstrijd aanduidt, of (3) een score aangeeft waardoor een verlenging noodzakelijk wordt.
BREAKAWAY
Letterlijk: uitbraak. Spelsituatie, waarbij een onbewaakte, aanvallende speler het veld kan over rennen en ongehinderd een pass van een medespeler kan (ont)vangen.
BRICK
Letterlijk: steen. Spelsituatie, waarbij een wild gegooid schot hard tegen het boarding of ring aan geschoten (en dus ruim gemist) wordt.
BROOKLYN-CASE ATTACK
Ook wel BC Attack genoemd. Zeldzame, vrij ingewikkelde en moeilijk uit te voeren aanvalsvariant, waarbij drie aanvallers screens zetten en tegelijkertijd een constante, drukgevende, tussen high post en low post op-en-neergaande beweging maken, de vierde speler langs de baseline heen en weer vrij probeert te lopen en te scoren, terwijl de vijfde speler, vaak een Point Guard, klaar moet staan om eventueel ook een vrij schot te plaatsen.
BSW
Basketball Stars Weert; basketbalclub uit Weert.
BUCKET
Het gebied rondom en onder de basket.
BUNNY
Een open schotpoging, niet gehinderd door verdedigers; vaak een ongehinderde lay-up of dunk.
BURRY
Zie 'swoosh'.
BUZZER BEATER
Een raak schot dat n de laatste seconde(s) van de speeltijd valt; wanneer de bal de hand van de speler of speelster al heeft verlaten en vervolgens de zoemer (buzzer) voor het einde klinkt terwijl de bal onderweg is naar de bucket en dit schot raak is. In alle gevallen brengt een dergelijk schot f de overwinning f dwingt het een verlenging af.


Kies een andere letter


C
CAA
Afkorting van Colonial Athletic Association, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
CABB
Afkorting van Confederacin Argentina de BasquetBol, de Argentijnse basketbalbond.
CAGERS
In de begintijden van het basketbal werden wedstrijden vaak in dans- en feestzalen en zelfs in houten schuren gespeeld. Om de toeschouwers te beschermen, werden vaak hoge hekken ('cages') om het speelveld geplaatst, net zoiets als tegenwoordig bij het ijshockey wordt gedaan. Vanwege deze kooien werd destijds dan ook de bijnaam 'cagers' aan basketballers gegeven.
CARBAGE TIME
Letterlijk: 'afval tijd', tijdsaanduiding aan het eind van een wedstrijd als deze er, qua stand, niet veel meer toe doet. De laatste minuten van een wedstrijd van een team dat 'n straatlengte vrligt op een tegenstander en menselijkerwijze niet meer in te halen valt, noemt me dan 'carbage time', speeltijd die er eigenlijk niet meer toe doet, maar natuurlijk nog wel moet worden gespeeld.
CBA
1) Afkorting van Collective Bargaining Agreement, een term die binnen de professionele basketbal/sport-wereld in Amerika slaat op een CAO-akkoord tussen een professionele organisatie zoals de NBA en de spelersvakbond; 2) Afkorting van Continental Basketball Association, de oudste, professionele basketbal-organisatie ter wereld, opgericht twee maanden voordat de voorganger van de NBA, de BAA, werd opgericht; 3) Afkorting van Chinese Basketball Association, de professionele basketbal-league van China.
CAMPED OUT
Als van een speler wordt gezegd dat hij 'camped out' staat, betekent dit dat hij erg lang op n plaats staat (te wachten); hij lijkt daar dus wel te kamperen.
CBMC
Afkorting van Chinese Basketball Management Center, de nationale basketbalbond van China.
CENTER
De Center is vaak de langste en sterkste speler van het team, maar k vaak de langzaamste. Centers zullen zelden met lange dribbels in de directe aanvalsopzet van het spel worden betrokken of de hele wedstrijd driepunters afvuren. De belangrijkste taak van een (vaak dominant spelende) Center is -samen met de Power Forward- het rebounden en het scoren van dichtbij, terwijl ze ook vaak goed zijn in het blocken van schoten van aanvallers en dus ook sterke verdedigers zijn. Om deze redenen zijn het dan ook vaak de topscorers van het team.
CHARGING
Spelsituatie, waarbij een aanvallende speler met de bal tegen een stabiel-staande verdediger aanrent.
CHARITY STRIPE
Amerikaanse bijnaam voor de vrije worplijn.
CHERRY PICKING
Spelsituatie, waarbij (1) een aanvallende (of verdedigende) speler een rebound probeert te pakken bven de ring, of (2) een aanvallende speler in de bucket van de tegenstander achterblijft om een makkelijke score te kunnen maken (in voetbal zou een dergelijke speler dus buitenspel staan).
COAST-TO-COAST
Term, die het lopen van de ene naar de andere kant van het speelveld aangeeft
COLD
Letterlijk: koud; een speler die veel schotpogingen heeft gedaan, maar nog (steeds) niet gescoord heeft.
COMBI-KLASSE
Aanduiding van een zekere competitie-indeling binnen de Nederlandse Basketbal Bond, die van laag tot hoog grofweg loopt van respectievelijk District naar Rayon naar Landelijk. Zo is bijvoorbeeld District Haarlem onderdeel van het Rayon Noord-Holland (dat meerdere Districten bevat) en is Rayon Noord-Holland weer onderdeel van een landelijk netwerk van Rayons. Ook worden soms een zeker aantal District-clubs van twee Rayons in een soort tussenklasse geplaatst, een Combi-klasse genoemd.
COMBINATION DEFENCE
Zie Match-up Zone Defence.
COMBO GUARD
Een combo guard is een speler die op zowel de point guard als de shooting guard positie kan spelen.
COMMISSIONER
De titel die de NBA aan haar hoogste baas, de president van de organisatie, geeft. De NBA kent een fraaie traditie als het gaat om de hoogste baas, waarbij vooral opvalt hoe weinig commissioners de NBA heeft gehad in de loop der tijden en hoe lang deze heren op hun plek zitten. Door het weinige verloop, heeft de NBA sinds de oprichting in 1946 slechts vier van deze commissioners gekend: van 1946 tot 1963 was het Maurice Podoloff, van 1963 tot 1975 Walter Kennedy, van 1975 tot 1984 Larry O'Brien en sinds 1984 is David Stern de hoogste NBA-baas.
COMPLETE GAME
Een 'complete game' is een wedstrijd waarin 'n speler alle speelminuten in het veld heeft gestaan, dus zonder ook maar n keer te zijn gewisseld.
CUT
Spelsituatie; het door een aanvallende speler, zonder de bal 'insnijden', meestal richting basket, om in een betere (scorings)postie te komen. Zie ook 'give and go'.


Kies een andere letter


D
DEAD BALL
Dode bal, een bal die niet gespeeld wordt of niet (meer) in het spel betrokken is, bijvoorbeeld na een fluitsignaal van de scheidrechter of na een time-out.
DEATH VALLEY
Term, waarmee een gebied binnen het speelveld wordt aangegeven, waarbij het vrijwel onmogelijk is te scoren, bijvoorbeeld achter de boarding.
DEFENSIVE REBOUND
Verdedigende rebound.
DERBA
Afkorting van DE Rijp BAsketbal.
DIAMOND-AND-ONE
Verdedigings-vorm, bestaande uit vier verdedigers die een diamant-vorm staan opgesteld met een speler aan elke zijde van de vrije worp-zone, een speler onder de bucket en een speler op de vrije worp-lijn, terwijl de vijfde verdediger een tegenetander man-to-man verdedigt.
DIME
Ander woord voor assist. Het woord stamt af uit de tijd dat je in Amerika 10 cent ('n dime) voor een telefoongesprek moest betalen en zo dus 'connectie' kon maken met een ander. Een assist zag men dus net zo als het maken van contact met 'n ander.
DISHING
Letterlijk: opdienen; basketball-jargon voor: de bal afgeven; volledig: dishing it off.
DISKWALIFICATIE
Diskwalificatie is een strafmaat waarbij een speler niet meer aan het spel mag deelnemen na een vijfde persoonlijke fout of -bij een coach- na een tweede technische fout. Een diskwalificerende fout wordt gevolgd door twee vrije worpen genomen door een willekeurige speler en de ploeg krijgt de bal ter hoogte van de middenlijn voor een inworp.
DISTRICT
Aanduiding van een zekere competitie-indeling binnen de Nederlandse Basketbal Bond, die van laag tot hoog grofweg loopt van respectievelijk District naar Rayon naar Landelijk. Zo is bijvoorbeeld District Haarlem onderdeel van het Rayon Noord-Holland (dat meerdere Districten bevat) en is Rayon Noord-Holland weer onderdeel van een landelijk netwerk van Rayons. Ook worden soms een zeker aantal District-clubs van twee Rayons in een soort tussenklasse geplaatst, een Combi-klasse genoemd.
DOUBLE-DOUBLE
Een double-double is een score-aanduiding waar bij een speler in n wedstrijd dubbele cijfers (dus 10 of meer) heeft behaald in twee van de vijf statistische gegevens die worden bijgehouden van een speler: het aantal punten, het aantal rebounds, het aantal assists, het aantal steals en het aantal blocks, waarbij het aantal punten in combinatie met f het aantal rebounds f het aantal assists de meestvoorkomende combinaties zijn.
DOUBLE DRIBBLE
Zeldzame spelsituatie, waarbij (1) de speler de bal met beide handen dribbelt of (2) een second dribble maakt (veel minder zeldzaam).
DOUBLE POST
Offensieve aanvalsvariant, waarbij twee spelers, in de meeste gevallen de Center en de Power Forward, op de post-positie staan opgesteld. In de meeste gevallen beginnen ze op de low post-positie, terwijl n van beiden soms naar de high post-positie gaat, terwijl de bal binnen de aanvalloende partij rondgaat. Zie ook low post en high post.
DOUBLE PUMP
Spelsituatie, waarbij een fake-schot wordt gedaan: de aanvaller maakt een omhooggaande beweging om een schot te maken, maar zakt meteen weer terug en herhaald deze beweging om pas dn te schieten. De verdediger die bij de eerste omhooggaande beweging met hem meespringt, is dan kansloos om het aanvallende schot bij de tweede (chte) keer te blocken. Ook wel 'pump fake' genoemd.
DOUBLE ROUND ROBIN
Toernooi- of wedstrijd-schema waarin elke team tweemaal tegen de andere teams speelt. Zie ook Round Robin.
DOUBLE TEAM
Spelsituatie, waarbij twee verdedigers n aanvaller bewaken, ook wel 'trap' (valstrik, klem) genoemd.
DOUBLE VIOLATION
Spelsituatie, waarbij de beide teams op hetzelfde moment een overtreding begaan.
DOWNTOWN
Basketbal-jargon; het gebied ver weg van de basket, gewoonlijk het gebied rondom de middencirkel. Als een bal dus vanaf 'downtown' wordt gegooid, is dat in ieder geval van achter de driepuntslijn.
DRAFT
Letterlijk: lichting. Jaarlijks NBA-evenement, waarbij spelers van voornamelijk colleges, maar sinds enkele jaren ook steeds meer van highschools en buitenlandse competities door NBA-teams worden gekozen. Aan de jaarlijkse draft gaat een ingewikkeld selectie-proces vooraf, waarbij vooral leeftijd en eindexamen een rol spelen, alvorens een speler in de draft terecht kan komen. Een belangrijke bepaling daarbij is de mate van geschiktheid ('eligibility') voor de NBA van een speler.

In principe zijn alle college-spelers aan het eind van hun college-tijd geschikt voor de NBA; of ze er goed genoeg voor zijn, is weer een heel ander verhaal. Doordat de Amerikaanse media ruim aandacht besteden aan college-basketball, is men bij de NBA zeer goed op de hoogte van alle college-talenten. Deze talenten komen in de meeste gevallen vrij snel op de draft-lijsten terecht. Als een speler daar (nog) niet op staat, mag hij zichzelf ook als geschikt aanmelden. Deze spelers worden dan opgenomen in zogenaamde NBA pre-draft camps of kunnen bij individuele NBA-teams in zogenaamde team workouts hun kunsten vertonen. De draft zelf gaat over twee rondes, waarbij de eerste ronde alle topspelers worden 'verhandeld'.

Welk team de nummer 1 op die lijst, de zogenaamde '#1 draft pick' mag selecteren, wordt bepaald door loting. Deze loting zorgt er voor, dat topspelers theoretisch (maar vaak ook gewoon in de praktijk) voor tenminste drie jaar naar een van de 'kleinere' NBA-teams gaat. Een speler die in deze eerste ronde wordt gekozen door een NBA-team, moet moet namelijk tenminste een driejarig contract aangeboden krijgen. Een team bezit de rechten op een speler uit de tweede ronde voor een periode van drie jaar, maar is weer niet verplicht hem een contract aan te bieden. Als een team via de draft-lotterij de rechten van een speler krijgt, die het eigenlijk niet wil hebben, kan ze deze rechten ruilen met een andere ploeg en de rechten van een speler van die andere ploeg krijgen.

Als een speler ontevreden is over de positie die hij op de draftlijst bekleedt, mag hij zich terugtrekken uit de draft (withdrawal), maar ook daar moet hij mee oppassen en zodoende niet plotseling zonder team komt te zitten. In de praktijk gebeurt dat echter zelden; spelers worden zowel in de tweede en zeker in de eerste ronde picks in de regel vorstelijk betaald. Daarbij weten ze dat na de drie jaar bij een team, ze in principe vrij zijn om naar een (nog) beter betalend team te gaan. Deze spelers noemt men vervolgens free agents.
DREAM TEAM
De titel die door de Amerikaanse media werd gegeven aan het Amerikaanse basketbal-team dat voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 werd gepresenteerd (en daar met overmacht goud behaalde). Het was toen voor het eerst in de geschiedenis dat niet-amateurs hun land mochten vertegenwoordigen en dus waren de Amerikanen er als de kippen bij om een team samen te stellen waar men toen, inderdaad, kippevel van kreeg: Charles Barkley, Larry Bird, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Magic Johnson, Michael Jordan, Christian Laettner, Karl Malone, Chris Mullin, Scottie Pippen, David Robinson en John Stockton. In 1996 waren er vervolgens nog Dream Team II en in 2000, Dream Team III.
DRIBBEL(EN)
Van het Engelse 'to dribble', het met lichte tikjes stuiterend (al dan niet) voortdrijven van een bal. Het woord stamt af van het oud-Engelse (c.450-c.1100) woord 'drypan' dat 'laten vallen' betekent. In sport werd de term voor het eerst in 1863 gebruikt bij het voetbal. Begin twintigste eeuw werd het voor het eerst bij basketbal gebruikt om het stuiterend voortbewegen van de bal aan te geven.
DRIEPUNTER
Succesvolle schotpoging van achter de driepunts-lijn. Zie voor meer informatie over de driepunter het artikel van 18 januari 2008.
DUNK
Het van een korte afstand de bal springend de basket in 'slaan'. Andere termen zijn flush, jam, slam, slam-dunk en stuff.


Kies een andere letter


E
EBBC
Afkorting van Eerste Bossche Basketball Club; basketbalclub uit Den Bosch, opgericht in 1953.
ELBOW
Plaatsaanduiding.van de plek waar de vrije worp-lijn en de schuine lijn elkaar raken.
ELBOWING
Spelsituatie, waarbij overdreven en zelfs gevaarlijk met zwaaiende ellebogen wordt verdedigd en waarvoor een scheidsrechter kan fluiten als er geen contact met een tegenstander is, maar zeker wel zal fluiten (voor een persoonlijke fout) als dat er wel is.
END LINE
Zie baseline.


Kies een andere letter


F
FADEAWAY JUMPER
Het maken van een jump shot, terwijl de schutter een beweging van de basket wg maakt.
FALLAWAY JUMPER
Zie fadeaway jumper.
FALSE DOUBLE FOUL
Spelsituatie, waarbij twee spelers, niet gelijktijdig, een fout op elkaar maken, waarbij de tweede fout wordt gemaakt nog voordat de bal in het spel is na de eerste fout. Elke fout wordt dan ook apart geteld.
FALSE MULTIPLE FOUL
Vergelijkbaar met een false double foul, waarbij de fout hierbij niet door twee dezelfde tegenstanders, maar door meerdere spelers achterelkaar wordt gemaakt, terwijl de bal nog niet in het spel is gebracht na de eerste fout.
FAKE
Letterlijk: nep, namaak, truc. Een schijnbeweging waardoor de tegenstander (vaak letterlijk) op het verkeerde been wordt gezet. Bekende schijnbewegingen zijn ondermeer het net doen alsof de bal de ene kant wordt uit gegooid, waardoor de verdediger(s) zich ook in die richting verplaatst(en), om vervolgens (al dan niet) te pivoteren en de bal precies de andere kant op te gooien, of het aanzetten van een layup zodanig uit te voeren dat de verdediger uitgelokt wordt om mee te springen, terwijl de aanvaller even blijft staan en de bal pas gooit, als de verdediger weer onderweg naar beneden is.
FAST BREAK
Snelle uitbraak; een spelsituatie, waarbij het team in balbezit de bal snel naar de kant van de tegenstanders brengt om een schotpoging te doen. Fast breaks kunnen met name ontstaan na een rebound of steal.
FC
1) Afkorting van Forward Center; een speler die zowel als Power Forward n als Center speelt wordt aangeduid met FC of 2) afkorting van Fouls Committed, het aantal fouten dat door 'n speler is gemaakt.
FEB
Afkorting van Federatie Eredivisie Basketball; de Heren Eredivisie. Vanwege commerciële belangen wordt de Heren Eredivisie georganiseerd door de Federatie Eredivisie Basketball. De Heren Eredivisie-clubs moeten zich wel houden aan procedures en reglementen die vastgelegd zijn door de NBB.
FGA
Afkorting bij basketbal-statistieken: Field Goal Attempt; poging tot scoren vanuit het veld. Na dribbelen en passen de meest uitgevoerde handeling van een speler. Tot een Field Goal Attempt wordt elke poging gerekend waarbij een speler op de basket van de tegenstander schiet of gooit met de bedoeling om te scoren. Als op het moment van gooien een fout op deze speler wordt gemaakt, wordt deze niet als FGA gerekend.
FIBA
Afkorting voor Federation of International Basketball Associations; de overkoepelende bond van alle nationale basketbal-bonden in de wereld.
FILL-THE-LANE
Aanvalsvorm tijdens een fast break, waarbij spelers langs de zijlijnen rennen om de verdediging uiteen te trekken.
FINAL FOUR
De laatste vier overgebleven teams in een toernooi, die om een finale-plek strijden of de eerste vier teams die geëindigd zijn op basis van de eindstand in een zekere competitie. In het laatste geval is het een -niet onomstreden- manier om de (lands)kampioen aan te wijzen. In veel landelijke competities wordt tijdens het reguliere seizoen een volledige competitie afgewerkt, waarna de eerste vier ploegen uit die competitie voor het (lands)kampioenschap strijden. Daarbij speelt de nummer 1 tegen de nummer 4 en de nummer 2 tegen de nummer 3.

In deze opzet schuilt een zekere vorm van oneerlijkheid, omdat de in de competitie als nummer 1 geëindigde ploeg niet automatisch de (lands)kampioen is, iets wat in veel andere sportcompetities juist wl het geval is. Hierdoor heeft dit systeem nogal wat tegenstanders. Voorstanders van een Final Four-opzet zien juist een zekere charme van dit systeem, vooral vanwege het feit dat theoretisch de nummer 4 van de competitie zelfs nog (lands)kampioen kan worden. De tegenstanders vinden dit juist n van de grootste nadelen, omdat de vorm van de dag hierbij mr bepalend is dan de vorm over een gehele competitie gezien. Bovendien vinden veel tegenstanders dat een dergelijke vorm van competitie-afsluiting ingegeven is door commercie.
FLASHING
Letterlijk: knipperen, flitsen; een spelsituatie, waarbij een aanvallende speler snel heen en weer in het gebied tussen de vrije worp-lijn en de bucket beweegt.
FIRST ONE, THE
Met 'The First One' wordt de allereerste NBA-wedstrijd uit de geschiedenis aangeduidt. Dit gebeurde op 1 november 1946 in Toronto, Canada met de wedstrijd tussen Toronto Huskies en de New York Knickerbockers.
FLAGRANT FOUL
Term die (alleen weer) in de NBA wordt gebruikt voor een persoonlijke fout.
FLOP
Een 'flop' is een een speler die neergaat na geen of weinig contact. In goed Nederlands: een 'fopduik' en in ng beter Nederlands een 'schwalbe'...
FLUSH
Zie dunk.
FOUR CORNER OFFENSE
Tactische aanvalsvorm, waarbij vier aanvallers zich op de vier hoeken van de aanvalszone bevinden en elkaar de bal toespelen en waarbij de vijfde aanvaller op of rond de vrije worp-lijn staat. De bedoeling van deze aanvalsvorm is vaak in eerste aanleg, om balbezit te houden en gebruik te maken van het voordeel in tijd die dit oplevert. Niettemin wordt ook vaak uit deze aanvalsvorm gescoord, omdat door het snelle heen en weer gooien van de bal, de verdedigers regelmatig uit hun positie komen te staan en er daardoor gelegenheid voor de aanvallers komt om te scoren.
FOUR POINT PLAY
Wanneer een speler een fout meekrijgt na een succesvolle driepunter, krijgt hij een bonus-schot. Als dit punt ook wordt gemaakt, noemt men dit een 'four point play'. Zie ook three point play.
FOUL
Letterlijk: fout; elk illegaal contact tussen twee spelers van verschillende teams.
FOUL OUT
De uitsluiting van een speler die meer dan vijf (zes in de NBA) persoonlijke fouten heeft gemaakt.
FOUL SHOT
Zie vrije worp.
FOUL TROUBLE
Zie foutenlast.
FOUT
Elk illegaal contact tussen twee spelers van verschillende teams.
FOUTENLAST
Een speler die dicht tegen de vijf (zes in de NBA) persoonlijke fouten aan zit en dan vaak door de coach uit het veld wordt gehaald om diskwalificatie te voorkomen.
FOUTSITUATIE
Een foutsituatie is -uiteraard- een situatie waarbij er een basketbal-technische fout wordt gemaakt. Het grote verschil met een overtreding is, dat van een foutsituatie altijd melding wordt gemaakt op het score-sheet en van een overtreding niet.
FRANCHISE
In basketbal-termen, met name in NBA-termen, is 'to franchise' als werkwoord, het verlenen van een licentie aan een rechtspersoon om een basketbal-team vanuit een bepaalde plaats te laten spelen en het als gevolg daarvan te laten deelnemen aan een georganiseerde competitie. In het algemeen wordt in de NBA het woord 'franchise' als zelfstandig naamwoord gebruikt om een van de NBA-teams aan te duiden. De Miami Heat bijvoorbeeld, is dus een franchise (een basketbal-organisatie) binnen de NBA.
FREE AGENT
Een free agent is een speler die z'n contract heeft uitgediend en vrij is om naar een ander teams te vetrekken. Het zijn dus (in het algemeen NBA-)spelers die met andere teams mogen onderhandelen voor een eventuele overgang. Onder de free agents heb je de zgn. 'restricted' en 'non-restricted' agents. Restricted free agents zijn spelers die weliswaar met andere, mogelijk geïnteresseerde ploegen mogen praten, maar nog wel contractueel aan hun eigen team vastzitten. Non-restricted free agents zijn contractueel niet (meer) gebonden aan hun team en hebben dus alle vrijheid om te (onder)handelen. Zie ook draft.
FRONTCOURT
Die helft van het speelveld waar een team aanvalt. In Amerika wordt 'frontcourt' ook gebruikt om de driehoekspositie van de Point Guard, de Shooting Guard en de Center aan te geven.
FT
Afkorting voor Free Throws, welke gebruikt wordt bij basketbal-statistieken; het totale aantal vrije worpen dat een speler gescoord heeft in n of meerdere wedstrijden.
FULL COURT PRESS
Onmiddellijk nadat de aanvallende partij de bal op hun eigen speelhelft in bezit heeft, begint de andere partij ze aggressief aan te vallen om de bal te onderscheppen en een turnover te forceren in plaats van terug te lopen naar de eigen speelhelft en daar het team op te wachten.

In het Mini-basketbal, tegenwoordig de U12-competitie voor jongens en meisjes, is de Full Court Press verboden. Dit wordt gedaan omdat in deze competitie soms sprake is van een groot onderling krachtsverschil. Om een minder sterke ploeg de gelegenheid te geven rustig een aanval op te bouwen tegen een veel sterkere tegenstander, is Full Court Press dus niet toegestaan bij de allerjongsten. Hiermee hoopt men te voorkomen dat beginnende basketballers al vroeg gedesillusioneerd afhaken.


Kies een andere letter


G
GB
Afkorting bij basketbal-statistieken: Games Behind. Het aantal wedstrijden dat een team achterstaat (dus nog tegoed heeft), in vergelijking met de nummer 1 van de ranglijst op dat moment.
GIVE AND GO
Spelsituatie, waarbij een aanvallende speler mt de bal deze naar een medespeler passt, vervolgens snel doorloopt en insnijdt om dan de bal weer te ontvangen voor een schotpoging. Zie ook cut.
GLASS CLEANER
Een 'glass-cleaner' is een bijnaam voor een uitstekende rebounder, iemand die alle ballen bij de boarding (glass) weghaalt (cleaned).
GOAL TENDING
Het illegaal blokken van een schot op het moment dat de bal een neerwaartse beweging naar de basket maakt of wanneer de bal zich op de ring van de basket bevindt.
GOBA
Afkorting van GOrinchem BAsketbal.
GOLD TENDING
Contract-onderhandelingen van een draft pick in de eerste ronde.


Kies een andere letter


H
HACK-A-SHAQ
Ietwat omstreden verdedigingstactiek, voor het eerst in 1997 bewust toegepast door coach Don Nelson van de Dallas Mavericks in een wedstrijd tegen de Chicago Bulls. Om de bal uit handen te houden van de Bulls' topschutters Michael Jordan en Scottie Pippen, gaf Nelson zijn spelers de opdracht om bewuste overtredingen op Dennis Rodman te maken. Rodman, een notoir slechte vrije worpnemer, die dan vervolgens -zo hoopte Nelson- een slechte vrije worp-serie zou gooien. Dat mislukte, want Rodman gooide die wedstrijd 9 op 12, maar toen later dezelfde tactiek werd toegepast op die andere als slechte vrije worpen-nemer bekendstaande center Shaquille O'Neal van de Los Angeles Lakers werd toegepast, kreeg het al gauw die lekker klinkende naam Hack-a-Shaq.
HACKING
Een opzettelijke fout door een speler. Zie ook persoonlijke fout
HAMMERING DOWN
Hard en met kracht dunken.
HANG TIME
1) De tijd waarin een speler in de lucht 'hangt' om de bal te schieten; 2) het clubblad van BV Hoofddorp!
HALF-COURT DEFENCE
Verdedigingsvariant, waarbij de verdedigende partij de aanvallende partij op ongeveer halverwege de eigen helft opvangt, hetzij in een zone-defence, hetzij man-to-man defence.
HALF-COURT OFFENSE
Aanvalsvorm, waarbij de aanvallende partij op ongeveer halverwege de helft van de tegenstander de bal rondspeelt en zodoende een open driepunter probeert te krijgen.
HALF-COURT PRESS
Vergelijkbaar met een full court press, alleen wordt de aanvallende partij niet over het hele veld gepressed door het verdedigende team, maar pas zodra ze de middenlijn over zijn en op de helft van het verdedigende team terechtkomen.
HANDCHECKING
Het met twee handen aanvallen van een tegenstander, met name degene die in balbezit is. Dit is een foutsituatie en wordt gerekend als persoonlijke fout.
HELP SIDE
Het gebied van een basketbalveld tegenover dat van waar de bal op dat moment is. Ook wel 'weak side' genoemd.
HIGH POST
Denkbeeldige ruimte in het aanvalsvak, gesitueerd aan weerskanten van de vrije worp-zone ter hoogte van de vrije worp-lijn. In dit gebied is de center vaak te vinden. Zie ook low post en double post.
HOLDING
Het met twee handen vasthouden van een tegenstander, met name degene die in balbezit is, waardoor deze ernstig in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt, danwel dat dit geheel onmogelijk wordt gemaakt. Dit is een foutsituatie en wordt gerekend als persoonlijke fout.
HOOKSHOT
Een vooral in de jaren 70 en 80 populair soort schotpoging, waarbij een speler met de bal aan de zijkant van de bucket loopt of staat, vaak op enige afstand van de ring, en van daaruit de bal met de hand die het verst van de ring is, een boogbal zijwaarts over z'n hoofd richting ring gooit (uiteraard met het doel te scoren).
HOPS
Een 'hops' is een uitzonderlijk goed (en hoog) springende speler.
HOOP(S)
Spreek uit als 'hoep'. De term hoop is basketbal-jargon voor verschillende zaken; van orgine betekent het Engelse woord 'hoop' ring en dan meer specifiek de ring om een houten vat (vgl. 'hoepel'). Tegenwoordig wordt met hoop de ring of de ring en het net bedoeld, terwijl hiermee ook het basketbal als spel ('hoops') wordt aangeduid. Maar, zoals gezegd, het is en blijft een informele term, die vooral populair in Amerika is en daar vaak wordt gebruikt in bovenstaande betekenissen.


Kies een andere letter


I
IHSAA
Afkorting van Illinois High School Athletic Association. Zie ook March Madness.
INBOUND
Term die 'binnen het veld' of 'binnen de lijnen' betekend. Ook wel: het vanaf de zijlijn ingooien van de bal, hoewel dat vaker als inbound pass wordt aangeduid.
INBOUND PASS
De wijze van passen van de bal bij een ingooi vanaf de zijkant, hetzij direct in de handen van een medespeler of via een bounce pass.
INCIDENTAL CONTACT
Licht, vaak onopzettelijk en nog vaker door scheidsrechters genegeerd contact tussen twee spelers.
INSIDE SHOT
Een schot dat vlakbij of onder de bucket wordt gegeven.
INTENTIONAL FOUL
Opzettelijke fout door meestal een verdedigende speler, vaak met de bedoeling tijd te rekken.


Kies een andere letter


J
JAM
Zie dunk.
JUMP BALL
Zie sprongbal.
JUMP HOOKSHOT
Hetzelfde als een hook shot, maar dan in een springende beweging.
JUMP SHOT
Schotpoging, terwijl de schutter zich in de lucht bevindt. Voor dit soort schoten is het de meest-gebruikte term, ook in het Nederlands, hoewel de term 'spongschot' tegenwoordig ook redelijk gangbaar is.
JUMPER
Zie jump-shot.


Kies een andere letter


K
KISS (OF THE WINDOW)
Een 'kiss of the window' is een bal die via een hele lichte aanraking (de 'kiss') van de boarding (het 'window') in het net geschoten wordt. De bal 'kust' de boarding dus even heel vluchtig, voordat het punt wordt gescoord.
KEY (THE)
Met 'the key' wordt het gebied vanaf de vrije worp-lijn tot aan de basket aangegeven. De bijnaam 'key' komt doordat de lijnen die de key begrenzen, de vorm van een sleutelgat hebben. Dit gebied wordt echter meestal de paint genoemd.


Kies een andere letter


L
LAY-IN
Spelsituatie, waarbij van vlakbij de bucket wordt opgesprongen en de bal met de hand in het net wordt 'getild'. Een lay-in wordt soms weleens verward met een layup, waarbij de bal meer richting bucket wordt geduwd.
LAY-UP
Veelvuldig voorkomende spelsituatie; het op korte afstand, links of rechts onder de bucket, met de bal in de hand opspringen om (al dan niet) een score te maken.
LC PLAYERS
Lake City Players; basketbalclub uit Uitgeest.
LEEFTIJDSGRENS
Om te bepalen in welke leeftijdscategorie een speler of speelster mag verschijnen, is -uiteraard- de leeftijd indicatief, maar niet altijd bepalend. In normale gevallen wordt gekeken naar de datum waarop een speler of speelster een bepaalde leeftijd bereikt, waarna deze datum op de helft van het seizoen wordt vergeleken met de peildatum, zijnde 1 januari van het lopende seizoen. Bijvoorbeeld: een speler die vr 1 januari nog geen 16 jaar is, mag gewoon in de U16 spelen, ook als hij of zij p 1 januari van het lopende seizoen wl 16 jaar wordt; een speler die vr 1 januari 16 jaar wordt mag bij de indeling van de teams, voorafgaand aan het seizoen, niet meer in de U16 worden ingedeeld, maar moet naar de U18-categorie.

In bepaalde gevallen kan door de bond dispensatie worden verleend en mag een speler worden ingedeeld in een team waar hij of zij op basis van de leeftijd eigenlijk niet meer in zou mogen verschijnen. Het team waarin een dergelijke speler of speelster speelt, doet echter wel buiten mededinging mee; dit team wordt dus gn kampioen, als de eerste plaats wordt ingenomen na afloop van de competitie.

Een jongere speler of speelster mag in principe wel zonder toestemming van de bond in een voor hem of haar hogere leeftijdscategorie worden geplaatst. Bij veel verenigingen worden spelers jonger dan 10 jaar gewoon in de U12-categorie geplaatst, zeker als er van kinderen onder de 10 jaar geen volledig team kan worden gevormd en deze spelers competitie willen spelen. Deze beslissing is dus aan de vereniging, maar hier heeft de vereniging wel een bepaalde verantwoordelijkheid. Een zeer getalenteerde speler van nog geen 14 in de U16 plaatsen is allang geen uitzondering meer, maar diezelfde speler bij de U18 inzetten wordt al link en bij excessen zal de bond (moeten) ingrijpen. Kinderen zijn in de leeftijd van 12-16 jaar nog volop in de groei en zullen het in de regel vooral fysiek erg moeilijk krijgen in al te hoge leeftijdsklassen.

Naast de vereniging, zijn ook de ouders een belangrijke en vaak zelfs bepalende factor. Het is als ouder soms erg moeilijk om de 'verleiding' te kunnen weerstaan, wanneer je als ouder van een zeer getalenteerd kind te horen krijgt, dat je kind z goed is, dat hij of zij (een stuk) hoger mag of zou kunnen spelen. Een kind zomaar n en soms zelfs twee leeftijdsklasses over laten slaan is lang niet altijd in het belang van het kind en een dergelijke beslissing dient altijd in overleg met de ouders te worden gedaan.
LEEFTIJDSKLASSEN
Tot enkele jaren geleden werden de jeugdteams in het Nederlandse basketbal aangeduid met fraaie namen als Benjamins, Mini's, Aspriranten, Kadetten, Junioren en Senioren, maar zei dit niets over de leeftijdscategorie. In de Nederlandse jeugdbasketbal-competities worden teams tegenwoordig per competitie (District, Rayon of Landelijk) ingedeeld met leeftijds'namen'. Deze zijn U(nder)12, U14, U16, U18, U20 en soms U22. Daarnaast zijn er de Senioren-competities en is er een aparte Rolstoelcompetitie. Ook is er een U10-leeftijdsaanduiding voor kinderen jongen dan 10 jaar, maar daar is geen competitie voor; deze kinderen spelen tijdens het speelseizoen diverse onderlinge toernooien.
LELY, BV
Basketbal Vereniging Lely; op 1 juni 1971 opgericht door enkele leerlingen van het toenmalige Amsterdamse Ir. Lely-lyceum. Jarenlang werd er met slechts enkele seniorenteams gespeeld, maar in de jaren negentig fuseerde BV Lely met Racing Amsterdam, dat uitsluitend uit jeugdteams bestond. Zo ontstond het huidige BV Lely, een club met jeugd n senioren op breedte- en topsportniveau.
LONG BOMB
Een schotpoging vanaf of (ver) buiten de driepunts-lijn.
LOPEN
Overtreding, waarbij een speler mr dan n stap tijdens het dribbelen maakt of bij het pivoteren de draaivoet van de vloer tilt. Een speler kan wel twee stappen maken als hij tijdens het rennen zonder bal, deze door een medespeler aangespeeld krijgt uit een pass. Een andere situatie waarbij door de scheidsrechter voor 'lopen' wordt gefloten is als een speler met de bal springt voor een schot, maar bij het weer neerkomen de bal nog steeds vastheeft (en de bal dus niet heeft gegooid voor een schot; in deze situatie alsnog gooien heeft dan ook geen enkele zin).
LOW POST
Denkbeeldige ruimte in het aanvalsvak, gesitueerd aan weerskanten van de vrije worp-zone ter hoogte van de achterlijn of bucket. In dit gebied is de power forward vaak te vinden. Zie ook high post en double post.
LUBIN, FRANK


Kies een andere letter


M
MAAC
Afkorting van Metro Atlantic Athletic Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
MAC
Afkorting van Mid-American Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
MAN-TO-MAN DEFENCE
Verdedigende taktiek, waarbij elke verdediger een vaste tegenstander verdedigt (1 op 1), in tegenstelling tot een zone-verdediging. Deze verdedigende taktiek wordt het vaakst toegepast, hoewel er -op aangeven van de coach- tijdens een wedstrijd regelmatig tussen beide taktieken kan worden geswitched, vaak om (de offensieve taktiek van) de tegenstander in verwarring te brengen.
MARCH MADNESS
De benaming voor het jaarlijkse, in maart te houden NCAA College Baketballtoernooi, een begrip in basketballend Amerika. De term "March Madness" wordt voor het eerst toegeschreven aan het Illinois Highschool-toernooi. Als term duikt het voor het eerst op in een essay in het maart-nummer van het magazine van de IHSAA, dat het toernooi organiseerde. De schrijver van het betreffende essay was Henry V. Porter. Porter was leraar en basketbalcoach van de Athens High School in Illinois en werd met het jongensteam tweede op het Illinois Highschool-toernooi van 1924. Daarna bleef het de term "March Madness" 'liggen', totdat ene Jim Enright in 1977 de opdracht kreeg om de geschiedenis van het Illinois Highschool-toernooi door de jaren heen op te tekenen. Zijn boek was getiteld "March Madness: The Story of High School Basketball in Illinois". De IHSAA heeft daarop zowel de term "March Madness" als de term "America's Original March Madness" officieel als trademark laten vastleggen en is daarmee de eigenaar van deze nu algemeen gebruikte uitdrukking.
MATCH-UP ZONE DEFENCE
Ook wel 'combination defence' genoemd, omdat het bepaalde elementen van zone defence en man-to-man defence in zich heeft. In een Match-up Zone Defence dient de verdediger die zich het dichtst bij (de aanvaller met) de bal bevindt, zijn zone defence te verlaten en naar een -schijnbare- man-to-man defence om te schakelen. De verdedigers in de help side, dus het gebied dat zich bevindt tegenover de plaats waar de bal op dat moment is, schakelen over op pure man-to-man defence, terwijl de andere verdedigers de zone houden. Hiermee wordt verwarring bij de aanvallende partij gesticht, omdat die in een zich snel opvolgende spelsituatie op een goed moment niet meer precies weten welke defensieve vorm er nu tegen hen gespeeld wordt. Omdat Match-up Zone Defence in de regel zeer moeilijk uitvoerbaar is, wordt een door alle verdedigers tesamen steeds afwisselende zone defence en man-to-man defence ook zo genoemd.
MEAC
Afkorting van Mid-Eastern Athletic Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
MEDIUM POST
Het gedeelte van het speelveld tussen high post en low post in.
MEENEMEN
overtreding, waarbij een speler de bal 'draagt', dus deze tijdens het dribbelen overduidelijk in de palm van z'n hand heeft (vandaar de Engelse term 'palming' voor een dergelijke overtreding).
MEMPHIS ATTACK
Aanvalsvariant, waarbij de aanvallende partij met een wijd uiteen gespreide aanval de verdedigende partij probeert uiteen te drijven en zodoende ruimte ontstaat voor een eigen lay-up- of driepuntspoging.
MIBA
Afkorting van Metropolitan Intercollegiate Basketball Association.
MICAA
Afkorting van Manila Industrial and Commercial Athletic Association. Zie PBA.
MIP
Afkorting van Most Improved Player, een sinds het seizoen 1985-1986 ingestelde NBA-titel, die aan het eind van een seizoen gegeven wordt aan de speler die in dat seizoen het best heeft ontwikkeld.
MOP
Afkorting van Most Outstanding Player, een titel die de NBA hanteerde voordat men overging naar MVP, maar nog steeds gebruikt wordt binnen de NCAA en toegekend wordt door de Associated Press om precies hetzelfde als MVP aan te geven. Bij de NCAA betreft het in verreweg de meeste gevallen een speler van het team dat ook NCAA-kampioen is. De laatste speler die geen kampioen werd, maar wl tot MOP werd verkozen, was Hakeem Olajuwon in 1983.
MOVING PICK
Een foutief uitgevoerde screen, waarbij de speler die de screen zet nog in beweging is en daardoor opzettelijke contact maakt met z'n tegenspeler. Dit wordt vaak als persoonlijke fout beoordeeld door de scheidsrechter.
MPG
Afkorting voor Minutes Per Game, welke gebruikt wordt bij basketbal-statistieken; het totale aantal minuten dat een speler gespeeld heeft in een of meerdere wedstrijden. Zie ook AMPG.
MVC
Afkorting van Missouri Valley Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
MVP
Afkorting van Most Valuable Player. Het is een prijs of eretitel die toegekend wordt aan de best-presterende speler van een team tijdens een hele competitie of toernooi. Binnen de NBA wordt tijdens een seizoen gewoonlijk drie keer een MVP award toegekend: tijdens de All Star Games, tijdens de finales van de playoffs en na afloop van het seizoen. De enige speler die de seizoens-MVP maar liefst zes maal won, was Michael Jordan, terwijl Magic Johnson de enige rookie was die -op 20-jarige leeftijd- deze prijs won. Net als bij de MOP-prijs geldt ook voor de MVP-titel dat deze vrijwel altijd gaat naar een speler die in het winnende playoff-team zit. De enige speler die de NBA MVP-titel kreeg, maar in het verliezende playoff-team speelde was Jerry West, in 1969, toen zijn Los Angeles Lakers de NBA-finales verloren van de Boston Celtics. Dit was trouwens ook de eerste keer dat een MVP titel in de NBA werd toegekend.
MWC
Afkorting van Mountain West Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.


Kies een andere letter


N
NCAA
Afkorting van National Collegiate Athletic Association. De NCAA is de overkoepelende sport-organisatie waar alle grote Amerikaanse colleges zijn aangesloten. In deze sportkoepel zijn een keur aan sporten ondergebracht, waaronder basketbal. Tesamen met de NBA is het een van de machtigste organisaties op basketbalgebied van Amerika. Het vormt de kweekvijver van de NBA voor de jaarlijkse drafts.
NBA
Afkorting van National Basketball Association, de organisatie die de hoogste professionele basketball-league van Amerika vormt. De NBA is binnen USA Basketball (USAB; de nationale Amerikaanse basketbalbond) het belangrijkste lid en vormt tesamen met de NHL (National Hockey League), de NFL (National Football League) en de MLB (Major Baseball League) de belangrijkste professionele sport-organisatie ter wereld. De NBA werd opgericht in New York op 6 juni 1946 als BAA en nam in de lente van 1949 de naam NBA aan, toen het met rivaal NBL fuseerde. Het hoofdkwartier van de NBA is gevestigd op de beroemde Fifth Avenue in New York, terwijl NBA Entertainment en de NBA tv-studios zijn gevestigd in Secaucus, New Jersey.
NBB
Afkorting van Nederlandse Basketball Bond; de overkoepelende organisatie van het Nederlandse amateur-basketbal. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is opgericht op 15 juli 1947 en bestaat uit ongeveer 45.000 leden. De leden spelen bij clubs en clubs vallen binnen een rayon. De overkoepelende organisatie van de NBB is het bondsbureau. Het bondsbureau is verantwoordelijk voor het uitvoeren van taken op drie grote gebieden te heten topsport, breedtesportontwikkeling en wedstrijdzaken. Het bondsbureau behartigt de belangen van de verenigingen onder andere door het opzetten van een meerjarenbeleid voor topsport, verenigingsondersteuning te bieden en zorg te dragen voor een goede geoliede competitie. Om dat te kunnen waarmaken dient er samengewerkt te worden met de rayons, waarbij Nederland opgedeeld is in de gebieden Noord, Oost, Noord-Holland, West en Zuid. Elke van deze rayons wordt aangestuurd door een rayonbestuur. Ieder rayon is verantwoordelijk voor de organisatie van competities tussen en binnen de rayons. Dit betekent competities voor senioren en jeugd op alle niveaus, behalve landelijk. Landelijke competities en competities op topsportniveau worden georganiseerd door het bondsbureau. Bij het beoefenen van de sport basketbal staat de competitie centraal. De competitie is onderverdeeld in een heren-, dames- en rolstoelafdeling. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in niveaus waarbinnen de competities gespeeld worden, namelijk landelijk, rayonaal en regionaal. Zie ook FEB.
NBL
Afkorting van National Basketball League, n van de twee voorlopers van de NBA.
NEC
Afkorting van North-East Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
NIT
Afkorting van National Invitation Tournament. De NIT is een college basketball toernooi, dat georganiseerd wordt door de NCAA. Elk seizoen worden twee van dergelijke toernooien gespeeld, de eerste in november, genaamd de NIT Season Tip-Off (voorheen de Preseason NIT). De NIT Season Tip-Off werd voor het eerst gespeeld in 1985. Het tweede NIT-toernooi is een na-seizoen toernooi, gespeeld in maart, met de finale in Madison Square Garden in New York. Dit tweede toernooi heet van oorsprong de NIT en werd voor het eerst gespeeld in 1938. Tegenwoordig worden beide toernooien in de regel met NIT aangeduid en werden tot 2005 georganiseerd door de MIBA. Vanaf dat jaar heeft de NCAA zich over de organisatie van de NIT ontfermd.
NIT SEASON TIP-OFF
De officiële start van de NIT.
NO-LOOK PASS
Een no-look pass is een blinde of blind gegeven pass van speler-A naar speler-B, meestal met de aangenomen zekerheid dat speler-B deze pass zal verwachten.


Kies een andere letter


O
OUT OF BOUNDS
Letterlijk: buiten de grenzen. Ander woord voor uitbal: als de bal de grond raakt buiten de zijlijn of baselijn of wanneer een speler met de bal buiten deze lijnen stapt.
OB
Afkorting van out of bounds.
OFFENSIVE REBOUND
Aanvallende rebound.
OLSEN, HAROLD
ONE-AND-ONE
Spelsituatie, die alleen voorkomt in college- en highschool-basketbal en waarbij in bepaalde situaties een speler 'n tweede vrije worp mag nemen, als de eerste raak is.
ONE-ON-ONE
Spelsituatie, waarbij twee tegenstanders tegenover elkaar staan als aanvaller en verdediger, zonder hulp van medespelers, vaak als gevolg van een fast break.
ONSPORTIEVE FOUT
Een harde fout op een tegenstander, bijvoorbeeld zonder intentie om de bal te spelen. Bij deze fout worden twee vrije worpen genomen en krijgt de ploeg de bal ter hoogte van de middenlijn voor een inworp. In het Engels een 'unsportmanslike foul' genoemd.
OPEN SCHOT
Een ongehinderd schot op de basket door een speler die niet verdedigt wordt.
OPPOSTEN
Spelsituatie, waarbij een speler zichzelf ruggelings tegen z'n verdediger positioneert, alvorens (door zich om te draaien of te pivoteren) een schotpoging te wagen.
OT
Afkorting van overtime.
OVC
Afkorting van Ohio Valley Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
OVER-AND-BACK
Spelsituatie, waarbij de bal door de aanvallende partij over de middenlijn wordt gebracht en vervolgens weer terug op eigen helft wordt gegooid. Als een speler van het aanvallende team deze bal vervolgens op eigen helft weer aanraakt, gaat de bal naar de tegenpartij voor een ingooi.
OVERTIME
De verlenging van een wedstrijd. Een verlenging is noodzakelijk omdat er na een basketbal-wedstrijd geen gelijkspel mogelijk is en er dus altijd een winnaar moet zijn; ze wordt ingesteld voor de duur van 5 minuten, als beide ploegen na het verstrijken van de reguliere speeltijd een gelijk aantal punten hebben. Als ook na het verstrijken van de verlenging een gelijke stand op het scorebord staat, wordt er wr verlengd, net zolang tot er na een verlenging een ploeg n of meer punten heeft.
OVERPLAY
Spelsituatie, waarbij een speler zwaar wordt aangevallen of verdedigd op zijn sterke kant, zodat hij gedwongen wordt een pass of beweging vanaf zijn zwakkere kant te geven of te maken.
OUTLET
Een outlet is een speler of de positie van een speler waar naar toe kan worden gegooid, nadat een verdedigende rebound of een steal op eigen helft is gemaakt. Deze speler staat dan op een vrije positie, meestal op aan een van beide zijkanten buiten de bucket, om de (tegen)aanval te kunnen inzetten.
OUTLET PASS
De pass die als gevolg van een outlet-situatie gegeven wordt.
OVER THE BACK
Overtreding, waarbij een speler bijna over de rug van de tegenstander klimt en daarbij voornamelijk gebruikmaakt van z'n armen om bijvoorbeeld een bal of een rebound te kunnen pakken.
OVERTREDING
Een overtreding is een inbreuk op de spelregels, bijvoorbeeld lopen, second dribble of de 3-seconden-regel. In tegenstelling tot een foutsituatie, wordt er bij een overtreding geen melding gemaakt op het score-sheet.


Kies een andere letter


P
PAC-10
Afkorting van PACific 10, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
PACKED
Basketbal-jargon; een packed (spreek uit: 'pekt') schot is een geblocked schot.
PAINT (THE)
Typische NBA- en collegebasketbal-term. De 'paint' is het gebied vanaf de vrije worp-lijn tot aan de basket, begrensd door de lijnen waarachter de spelers staan die een (gemiste) vrije worp moeten verdedigen danwel aanvallend proberen te rebounden. Binnen dit gebied is tussen de lijnen vaak het logo van het team of school 'geschilderd'. Wordt ook wel de key genoemd.
PALMING
Zie meenemen.
PASS(EN)
Spreek uit als 'paas' ('pasen'). Spelsituatie, waarbij een speler een bal direct of via een stuiterbal naar een medespeler gooit.
PBA
Afkorting van Philippine Basketball Association, de tegenwoordige nationale Fillipijnse basketbalbond. Na de NBA de oudste professionele basketbalcompetitie ter wereld. Begonnen met negen rebellerende basketbal-teams die uit de Manila Industrial and Commercial Athletic Association (MICAA) stapten, een sportorganisatie die onder auspiciën stond van de niet meer bestaande, maar destijds officieel door de FIBA erkende Basketball Association of the Philippines (BAP). Deze negen 'overlopers' begonnen hun eerste seizoen op 9 april 1975 onder de naam PBA, die later door de FIBA werd erkend, toen de BAP uiteindelijk de strijd verloor en omviel.
PCT
Afkorting voor PerCenTage, gebruikt bij het maken van basketbal-statistieken.
PERIODE
De onderverdeling, in tijd, van een basketbalwedstrijd. Dit is lang niet overal hetzelfde: in het (Europese) amateurbasketbal zijn dat vaak vier periodes van 10 minuten, in de NBA zijn het vier periodes van 12 minuten en in het Amerikaanse college-basketbal weer twee periodes van 20 minuten. De periode-aanduiding in het internationale basketbal is vaak een van de meest onbegrepen regels en even vaak onderhevig aan discussie; waar bij vrijwel alle sporten de speeltijd wereldwijd hetzelfde is, wijkt het internationale basketbal daar sterk vanaf, vooral onder invloed van het machtige Amerikaanse basketbal (lees: de NBA).
PERSOONLIJKE FOUT
Een vorm van niet toegestaan contact met een tegenstander, de meest-vookomende foutsituatie in het basketbal. Omdat bij het basketbalspel een zekere vorm van contact onvermijdelijk is, wordt niet elk contact met een tegenstander als foutsituatie gezien. In z'n algemeenheid wordt een voor persoonlijke fout gefloten als dit contact het spel of de wedstrijd beïnvloed. Zie ook technische fout.
PICK
1) letterlijk: keuze, selectie; de selectie die een NBA-team maakt tijdens de draft of 2) een ander woord voor screen.
PICK AND ROLL
Spelsituatie waarbij rst een screen wordt gezet (pick), zodat je tussen medespeler en tegenstander staat. Vervolgens draai je in die situatie weg tussen beiden (roll) en loopt naar de bucket om de bal te ontvangen voor een schotpoging of een lay-up. Een pick and roll is dus in feite een uitbreiding op de (statische) screen en een typische aanvalsvariant binnen het basketbal.
PIVOT(EREN)
Letterlijk: draaipunt, spil (draaien). Zodra een speler met de bal heeft gedribbelt en stilstaat, moet n voet op de grond stilstaan en mag -wegstappend op de andere voet- met deze stilstaande voet om de as worden gedraaid teneinde een betere positie te zoeken om te schieten of te passen. Het draaien of uitstappen om de stilstaande voet noemt men pivoteren. Als zelfstandig naamwoord is de pivot het gebied in de directe omgeving van de bucket, het gebied waar gewoonlijk de Center rondhangt.
POINT GUARD
In het algemeen is de Point Guard de kleinste en snelste speler. Point Guards kunnen goed dribbelen en brengen vaak de bal op, terwijl de andere spelers positie kiezen. Ze bepalen hoe het spel verdeeld wordt, wat het tempo is en zijn normaal gesproken het langst in balbezit. Wat de nummer 10 in het voetbal of de quarterback in het American Football is, is de Point Guard in het basketbal: de spelmaker.
POINT-SHAVING
Letterlijk: het 'wegschaven' van punten; het opzettelijk en illegaal beperken van het aantal gescoorde punten in een sportwedstrijd, waardoor gokkers zeker zijn van wedstrijd-winst en in ruil waarvoor men geld van deze gokkers ontvangt.
POST
Veldpositie net buiten de vrije worp-zone, hetzij ter hoogte van de bucket, hetzij ter hoogte van de vrije woroplijn. Zie ook high post, low post en double post.
POST-UP
Zie opposten.
POWER FORWARD
Vaak de n na langste speler. Power Forwards zullen in het algemeen geen lange aanvallen leiden of constant van afstand schieten, maar spelen in en rond de bucket, vuren schoten van korte afstand af of lopen de lay-ups. Een goede Power Forward is vaak ook een goede rebounder. Het zijn de vechters onder de bucket en breken daar het spel open voor een ander of kunnen zo zlf een makkeijke lay-up forceren.
PPG
Afkorting gebruikt bij basketbal-statistieken: Points Per Game; het gemiddelde aantal punten dat door een speler of een team in twee of meer wedstrijden tijdens n of meer seizoenen (of, bij een speler, in zijn carrière) is gescoord.
PRAYER
Een hopeloos schot, een schotpoging op goed geluk, een schot dat normaal gesproken vrijwel nooit door een speler gemaakt kan worden en waarvan hij maar moet 'bidden' dat-ie raak is. Een 'prayer' wordt vaak gegooid als de speeltijd bijna voorbij is en men maar een wilde 'toverbal' probeert te gooien, om alsnog punten te scoren.
PUMP FAKE
Zie double pump.


Kies een andere letter


Q
QUADRUPLE-DOUBLE
Een quadruple-double is een zeldzame score-aanduiding waar bij een speler in n wedstrijd dubbele cijfers (dus 10 of meer) heeft behaald in vier van de vijf statistische gegevens die worden bijgehouden van een speler: het aantal punten, het aantal rebounds, het aantal assists, het aantal steals en het aantal blocks, waarbij de eerste drie en de blocks de meestvoorkomende zijn.


Kies een andere letter


R
RAIN MAKER
Ander woord voor driepunter
RAYON
Aanduiding van een zekere competitie-indeling binnen de Nederlandse Basketbal Bond, die van laag tot hoog grofweg loopt van respectievelijk District naar Rayon naar Landelijk. Zo is bijvoorbeeld District Haarlem onderdeel van het Rayon Noord-Holland (dat meerdere Districten bevat) en is Rayon Noord-Holland weer onderdeel van een landelijk netwerk van Rayons, zijnde Rayon Zuid (Kernen Brabant, Limburg en Zeeland), Rayon Noord-Holland (regio's Amsterdam, Haarlem en NH-Noord), Rayon West (regio's Den Haag, Utrecht en Rotterdam), Rayon Oost (regio's Arnhem, Zwolle en Enschede) en Rayon Noord (Kernen Friesland, Groningen en Drenthe). Ook worden soms een zeker aantal district-clubs uit twee verschillende Rayons in een soort tussenklasse geplaatst, een Combi-klasse genoemd. Rayon Noord-Holland en Rayon West doen dat al geruime tijd met de hogere jeugd-teams (U18 en U20).
REBOUND(EN)(ER)
Het ver- of heroveren van de bal die na een schotpoging misgaat en vanaf de ring of de boarding weer terug in het spel komt. In basketbal zijn er twee soorten rebounds: de aanvallende (offensive) rebound, waarbij een op de bucket gegooide bal door een aanvallende speler wordt heroverd en een verdedigende (defensive) rebound, waarbij diezelfde bal door de verdedigende partij wordt veroverd. In het algemeen zijn de meeste rebounds verdedigend, omdat het verdedigende team in het algemeen beter onder en rond de bucket staat opgesteld.
ROAD (TRIP)
Voluit: on the road: (op) weg; een (NBA-)team dat twee of meer uit-wedstrijden achter elkaar speelt.
ROAD VICTORY
Uit-overwinning.
ROOKIE
Een rookie is een speler die, ongeacht z'n leeftijd, in z'n eerste jaar als basketballer zit. In principe wordt hiermee vaak een eerstejaars NBA-speler aangegeven, maar in feite geldt deze term voor elke basketballer die voor het eerst in welke competitie dan ook, uitkomt.
ROSTER
Oorspronkelijk afstammend van het Nederlandse woord 'rooster' en door de Engelsen in de 18de eeuw voor het eerst uit onze taal gebruikt om een lijst van namen van militairen die tot een bepaalde unit horen, aan te duiden. In het basketbal wordt in feite dezelfde betekenis aan het woord gegeven; het is de lijst van spelers voor het komende of lopende speel-seizoen.
ROUND ROBIN
Toernooi- of wedstrijd-schema waarin elke team evenveel wedstrijden als een ander team speelt. Zie ook Double Round Robin.
RPG
Rebounds Per Game; het gemiddelde aantal rebounds dat door een speler in twee of meer wedstrijden tijdens n of meer seizoenen (of carrière) is gescoord.
RUN
Letterlijk: reeks, serie. Een run binnen basketbal is een plotselinge 'opleving' in scores door het eigen team of de tegenstander; een run van 10-0 wil dus zeggen dat er 10 achtereenvolgende punten zijn gescoord, zonder dat de andere partij daar tussendoor n punt scoorde.
RUN AND SHOOT
Aanvalsvorm die is afgekeken van het American Football. Het basis-idee achter 'run and shoot' is dat de mogelijke ontvangers van de bal tijdens een aanval op het gezicht lukraak door de verdediging lopen, maar in werkelijkheid lijnen lopen op basis van waar de verdedigers staan en die trachten te ontregelen. De persoon met de bal moet de reactie van de verdedigers kunnen 'lezen' om de bal via een assist bij de op dat moment het best in positie staande mede-aanvaller te krijgen.


Kies een andere letter


S
SAG
Letterlijk: inzakken. Typisch verdedigende spelsituatie, waarbij een speler wegstapt van z'n tegenstander om een medespeler met een doubleteam-verdediging te vormen. Het is dus de handeling die vooraf gaat aan een doubleteam.
SALARY CAP
De aanduiding voor het in de NBA gebruikte salarisplafond. Het is het totale bedrag aan salariskosten dat NBA-teams aan hun spelers mogen uitgeven. De NBA Salary Cap wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en is gebaseerd op de inkomsten van het voorafgaande seizoen. De gedachte achter dit salarisplafond is dat men wil voorkomen dat grote speelsteden als New York en Los Angeles met extreem rijke sponsoren alle grote spelers wegkapen voor de minder rijke speelsteden. Zo'n cap lijkt in eerste instantie tamelijk duidelijk en rechtdoorzee, maar is in werkelijkheid behoorlijk ingewikkeld. In tegenstelling tot de salary-caps van het ijshockey en het American Football (die onder alle omstandigheden redelijk vast staan), is de NBA salary-cap tamelijk 'soft', doordat er allerlei uitzonderingen en achterdeurtjes voor bestaan. Het zou te ver voeren deze allemaal hier uit te leggen, maar de Rookie Exception is een beroemde uitzondering, naast de Mid Level-, Larry Bird-, Early Bird en Non-Bird Exception.
SAVOY BIG FIVE
In naam de voorgangers van de Harlem Globetrotters. Wanneer in de jaren twintig van de vorige eeuw in Chicago Bronzeville's Savoy Ballroom zijn deuren opent, huurt het management van deze dansgelegenheid een team zwarte basketballers van Chicago's South Side om bezoekers te trekken. Het team was opgericht door Abe Saperstein, die zowel coach, promotor, reisagent en zelfs invaller van het team was. Het team was onmiddellijk succesvol en nam al snel de naam aan van hun werkgever en dansgelegenheid en noemde zichzelf derhalve de Savoy Big Five. Saperstein wilde dit succes uitbouwen door demonstratie-wedstrijden door het hele land met dit team te gaan spelen en koos voor het meer aansprekende New York Harlem Globe Trotters, later verkort tot Harlem Globetrotters.
SB5
Zie Savoy Big Five.
SCHOOL(ED)
Een team is 'schooled' (spreek uit: 'skoelt') als het door de aanvallende partij met een perfect uitgespeelde aanval plus score om de oren wordt geslagen. Een 'school'voorbeeld dus van een goede aanval.
SCREEN
Letterlijk: scherm. Tactische en -mits goed uitgevoerd- buitengewoon effectieve manoeuvre in basketbal, die door zowel een speler van het aanvallende als verdedigende team kan worden gemaakt. Als een speler (aanvaller f verdediger) de bal heeft en door zijn tegenstander wordt belaagd, stapt een medespeler tussen hem en z'n teamgenoot en blokkeert danwel beschermt deze, zodat de tegenstander geen poging kan doen om de bal te onderscheppen. Het maken van screen gebeurt vaak met hoge snelheid en kan voor vertraging zorgen in het heen en weer lopen voor spelers die de bal proberen te onderscheppen: hun loop wordt gestuit door screenende tegenstanders. Zie ook staggered screen.
SEC
Afkorting van South Eastern Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
SECOND DRIBBLE
Overtreding, waarbij een speler de bal enige tijd (al dan niet lopend) dribbelt, de bal vervolgens in twee handen vastpakt en weer gaat dribbelen met de bal. Zie ook lopen en double dribble.
SET SHOT
Een schot dat gemaakt wordt, terwijl beide voeten op de vloer blijven staan, iets dat in de begindagen van basketbal veelvuldig voorkwam, maar in een wedstrijdsituatie vrijwel is verdwenen ten gunste van het veel moeilijker te verdedigende jumpshot. Een set shot komt nog wel voor bij vrije worpen.
SHOOTING GUARD
Shooting Guards zijn normaal gesproken iets langer dan Point Guards. Ze zijn vaak beter in schieten op afstand (vandaar ook de naam), zijn snel en hebben een goede balbehandeling. Shooting Guards zijn spelers die het spel of de verdediging met een plotselinge beweging open kunnen gooien om f zelf te kunnen schieten f de bal beter te kunnen passen naar een medespeler.
SLAM
Zie dunk.
SLAM-DUNK
Zie dunk.
SMA
Afkorting van Sixth Man Award, een sinds het seizoen 1982-1983 ingestelde NBA-titel, die aan het eind van een seizoen gegeven wordt aan de beste bankspeler die in dat seizoen als eerste invaller het best heeft gepresteerd. Zie ook 6th man.
SMALL FORWARD
"Small" heeft in dit geval niet zozeer betrekking op (een gebrek aan) lengte; Small Forwards zijn in het algemeen juist langer dan Shooting Guards, maar weer niet zo lang als Power Forwards. Het zijn zeer flexibele spelers, die -net als Shooting Guards- al vroeg in de aanvalsopzet betrokkken worden en verder hun 'werkterrein' rond de baseline hebben, een acceptabel afstandsschot kunnen afvuren, redelijk kunnen passen, goed naar de basket kunnen komen en aardig kunnen rebounden, kortom: geen uitblinkers in n bepaalde discipline, maar onmisbare allrounders.
SNUFFEL-ARBITER
Een scheidsrechter die af en toe in een hogere klasse (bijvoorbeeld van Rayon naar Landelijk) gaat fluiten, voornamelijk om te kijken of het wat voor hem/haar is en om sfeer te proeven.
SOCON
Afkorting van SOuthern CONference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
SPRONGBAL
De door de scheidsrechter opgegooide bal die het begin van een wedstrijd inluidt en waarbij twee spelers de lucht in springen en de bal naar een medespeler proberen te tikken.
STAGGERED SCREEN
Spelsituatie waarbij een speler twee screens achter elkaar krijgt om vrij te komen.
STUFF
Van het Engelse werkwoord 'to stuff', volproppen; zie verder dunk want het is een basketbal-jargon woord.
STUITERBAL
Weinig gebruikte term voor de meer gebruikelijke term bounce pass.
STEAL
Letterlijk: stelen, diefstal en ook: koopje. Wedstrijdsituatie waarbij een pass wordt onderschept door de tegenpartij. Dit kan weer tot een fast break leiden.
SWAC
Afkorting van South Western Athletic Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
SWITCH
Letterlijk: verandering, draai. Spelsituatie waarbij twee spelers ruilen van defensieve opdracht, bijvoorbeeld het wisselen van degene die ze moeten verdedigen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als een speler na een wissel van de tegenstander, een veel grotere tegenstander tegenover zich krijgt; hij zal in de regel dan met een (langere) teamgenoot ruilen. Een andere reden om een defensieve switch te maken, is om de tegenstander in verwarring te brengen of hem op het verkeerde been proberen te zetten (soms zelfs letterlijk!).
SWOOSH
Een (succesvolle) doelpoging waarbij de bal alln het net ruist ('swoosh') en dus niet de boarding of de ring.


Kies een andere letter


T
TECHNISCHE FOUT
In tegenstelling tot een persoonlijke fout, kan een technische fout ook worden gegeven als er geen spelers-contact is geweest, bijvoorbeeld bij zeer onsportief gedrag of belediging van een scheidsrechter of jury-lid. Een ander verschil is, dat een technische fout (daardoor) ook bijvoorbeeld aan een coach kan worden gegeven. Een technische fout wordt gevolgd door twee vrije worpen, genomen door een willekeurige speler en de ploeg krijgt de bal ter hoogte van de middenlijn voor een inworp.
THREE IN THE KEY
Spelsituatie, waarbij de aanvallende speler n of beide voeten drie of meer seconden in de key heeft, dus binnen de bucket. Het is dus gewoon een overtreding van de 3 seconden regel.
THREE POINT PLAY
Wanneer een speler een fout meekrijgt na een succesvol schot, krijgt hij een bonus-schot. Als dit punt ook wordt gemaakt, noemt men dit een 'three point play'. Zie ook four point play.
TIME-OUT
Een door een coach bij de scoorderstafel aangevraagde en bij dode spelmomenten door een scheidsrechter toegekende korte onderbreking van n minuut van de reguliere wedstrijd. Dit kan de coach doen om meerdere redenen. Hij kan bijvoorbeeld zijn spelers rust gunnen, een run van de tegenstander onderbreken, of hij kan daarin een blessure (laten) behandelen, een teambespreking houden om de tactiek aan te passen of meteen een of meer spelers wisselen. Time-outs zijn dus is in de meeste gevallen bedoeld om de tactiek te bespreken of aan te passen.
TIP IN
Spelsituatie,waarbij een gemiste bal met een tikje ('a tip') alsnog in het net wordt gewerkt.
TIP OFF
Zie sprongbal.
TO
Afkorting (gebruikt binnen de basketbal-statistieken-wereld) van TurnOver.
TRAP
Zie double team.
TRAILER
Letterlijk: spoorvolger, achterblijver. Het is een speler die weliswaar meeloopt met een fast break, maar zich niet bij de voorste medespelers bevindt er er dus wat later achteraan komt hobbelen. Het gebeurt dan regelmatig dat hij in een kansrijke scoringspositie komt, omdat de meeste verdedigers zich bij zijn medespelers bevinden en er niemand in zijn buurt staat.
TRENT TUCKER RULE
De Trent Tucker Rule is een NBA-regel die zegt, dat er gn reglementair schot meer mag worden gegeven als de bal in het spel wordt gebracht, bijvoorbeeld bij een inbal, als er nog minder dan drie-tiende van 'n seconde te spelen is. De regel is relatief nieuw en genoemd naar New York Knicks-speler Trent Tucker. De geboorte van de regel komt voort uit een tumultueuze wedstrijd tussen de Knicks en de Chicago Bulls op 15 januari 1990 in de Madison Square Garden. Met nog 0.1 (n-tiende van een) seconde te spelen stonden beide ploegen 106-106 met de Knicks in balbezit. Na een time-out die door de Knicks was aangevraagd, zouden beide partijen zich opmaken voor de enige manier waarop de Knicks nog in de reguliere speeltijd zouden kunnen winnen: een inbal (die vr de time-out al aan de Knicks was toegekend) direct op Patrick Ewing die een alley-oop tip-in zou maken.

Toen het spel zich dus weer via de inbal moest hervatten, stond Knicks-speler Mark Jackson klaar om deze te nemen. Omdat de Bulls ook niet gek waren, werd Ewing goed afgeschermd en dus zag Jackson dat de alley-oop op dat moment onmogelijk was. Wl zag hij plotseling Trent Tucker als enige vrij staan en dus ging de bal naar hem. Tucker draaide zich om, gooide een perfecte driepunter in de zoemer en was dus match-winnaar voor de Knicks: 109-106. Tucker blij, spelers blij, Knicks-fans blij. De Bulls waren echter ziedend en nog voordat iedereen fris-gewassen onder de douche vandaan was gestapt, lag er al een kant-en-klaar, officieel Bulls-protest bij de NBA. Die overlegde met de tijdwaarnemer en de scheidsrechter, maar beiden verklaarden dat alles geheel volgens de regels was verlopen. De NBA keurde daarop het Bulls-protest af en de zaak leek daarmee afgedaan.

Leek, want er was n persoon binnen de NBA die het voor de Bulls opnam: Rod Thorn, vice-president van de Operations-tak van de NBA, dus geen kleine jongen. Dat Thorn zich voor Chicago opwierp, was op zich niet zo verwonderlijk, want voordat hij bij de NBA terechtkwam, was hij General Manager van, jawel, diezelfde Chicago Bulls. Thorn wees op testen in Europese competities waar men al jaren vrdat de NBA ermee begon, met tijdklokken aan de gang was waarop tienden van seconden werden getoond. De NBA was -toevalligerwijs- pas begonnen met dergelijke klokken in het seizoen waarin het hele geval zich afspeelde, 1989-90. Hoe dan ook, testen in Europa wezen volgens Thorn uit, dat het tenminste drie-tiende van een seconde duurt voordat een inbound pass een speler bereikt en deze een schot kan geven. Deze testen waren uiteindelijk de ruggegraat van de nieuwe regel, die werd vernoemd naar de man die het allemaal met een 'op-goed-geluk'-schot in beweging zette, Trent Tucker.
TRIPLE-DOUBLE
Een triple-double is een score-aanduiding waar bij een speler in n wedstrijd dubbele cijfers (dus 10 of meer) heeft behaald in drie van de vijf statistische gegevens die worden bijgehouden van een speler: het aantal punten, het aantal rebounds, het aantal assists, het aantal steals en het aantal blocks, waarbij de eerste drie de meestvoorkomende zijn.
TRIPLE THREAT POSITION
De Triple Threat Position is een basketbal-positie waarbij de bal wordt gevangen en de speler licht door z'n knieën zakt, zodat de bal optimaal beschermd wordt. In deze positie kan hij op drie manier 'dreigend' voor een tegenstander zijn door te schieten, te dribbelen of te passen.
TURNOVER
Letterlijk: omwenteling, ommezwaai. Spelsituatie, waarbij balbezit min of meer plotseling overgaat naar de andere partij, bijvoorbeeld bij een steal, een foute (en dus onderschepte) pass door de tegenstander, een overtreding of een uitbal.


Kies een andere letter


U
UCONN
Afkorting voor het basketbalteam van de University of CONNecticut.
UITBOXEN
Spelsituatie, waarbij een speler, vaak een verdediger, met zijn of haar lichaam tussen de tegenstander en de basket staat om zodoende een rebound te pakken of de tegenstander dit te beletten.
UITBAL
Spelsituatie, waarbij de bal of de dribbelende speler de grond raakt buiten de base- of zijlijn. Zie ook out of bounds.


Kies een andere letter


V
VELDGOAL
Elke score gedurende het spel, met uitzondering van scores uit vrije worpen. Een veldgoal kan twee of drie punten waard zijn, afhankelijk vanaf welke plaats in het veld de schotpoging is uitgevoerd.
VERDEDIGENDE REBOUND
Zie rebound.
VOETBAL
Buiten volkssport nummer 1, is de term 'voetbal' bij basketbal het bewust schoppen tegen de bal en is een overtreding. Het is geen probleem als de bal per ongeluk tegen een voet aankomt of er op gegooid wordt.
VRIJE WORP
Een vrije (door verdedigers ongehinderde) schotpoging na een persoonlijke fout van een tegenstander, in de meeste gevallen gemaakt tijdens een layup. Elke vrije worp is 1 punt waard. Vergelijkbaar met een penalty in het voetbal.
VRIJE WORP-LIJN
De lijn van waarachter een vrije worp dient te worden genomen.


Kies een andere letter


W
WAC
Afkorting van Western Athletic Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
WARMING UP
Herhaalde oefenstof voor het begin van de wedstrijd of tweede helft, bedoeld om de speler/speelsters lichamelijk klaar te maken voor wedstrijdaktie.
WCC
Afkorting van West Coast Conference, een der Conferences binnen het NCAA college-basketbal.
WEAK SIDE
De kant van het speelveld waar de bal op dat moment niet is, vaker help side genoemd.
WHOLE-PART-WHOLE
Trainings-methode, waarbij voor een beginnende basketballer wordt uitgegaan van de filosofie, dat deze eerst de gehele te leren beweging dient te begrijpen, alvorens de individuele delen van die bepaalde basketbal-beweging geleerd kunnen worden. De theorie erachter, is dat individuele componenten als losse delen nutteloos zijn, zolang de gehele ('whole') beweging niet begrepen wordt. Whole-Part-Whole kan worden toegepast op zowel individuele skills als op team-strategieën.
WHOPPER
Andere benaming voor een air ball.
WING
Letterlijk: 'vleugel'; het gedeelte van het speelveld aan weerskanten van het vrije worpgebied.
WINGER
Een offensieve forward, die verder weg van de basket en dichter bij de zijlijn speelt, dan gebruikelijk is.
WNBA
Afkorting van Women's National Basketball Association; de vrouwelijke tegenhanger van de NBA. Op onze website kun je aan de BVH Leestafel meer over 10 jaar WNBA lezen.
WOLF
Een in Amerika gebruikte kreet om een speler die balbezit heeft, te waarschuwen dat hij van achteren wordt aangevallen.


Kies een andere letter


Z
ZIPPER CUT
Spelbeweging, waarbij een speler van onder de bucket in n rechte lijn door het vrije worpgebied naar de vrije worplijn of de high post beweegt.
ZONE DEFENCE
Defensieve spelvariant, waarbij de verdedigers een specifiek gebied moeten verdedigen, in plaats van een specifieke tegenstander. Ze vangen dus de speler op die in hun gebied opduikt. Zodra de aanvaller verder loopt en zich naar een andere zone beweegt, wordt hij of zij opgevangen door de verdediger die voor dt gebied verantwoordelijk is. Het is dus de tegenhanger van de man-to-man defence. Zone defence is een verdedigingsvorm die in de eerste halve eeuw na de uitvinding van het basketbal weinig werd toegepast, maar werd vanaf de jaren 50 door coaches aan de Oostkust van de Verenigde Staten hernieuwd en steeds vaker ingezet. Het kan een middel zijn om verwarring bij aanvallers te stichten, die in de regel gewend zijn aan man-to-man verdediging.
ZONE OFFENSE
Niet vaakgebruikte aanvals-strategie tegen een zone defence.
ZWAARBEWAAKTE SPELER
Een speler met een verdediger die op minder dan n meter afstand staat. Zie ook 5-seconden-regel.


Kies een andere letter


BIJNAMEN
WELKE BIJNAAM?WIE IS HET?
3DBijnaam voor Boris Diaw (vanwege zijn spelersnummer en zijn -zo lijkt het soms wel- driedimensionale spel).
3DBijnaam voor Dennis Scott (vanwege zijn driepunters-kwaliteiten).
49ersBijnaam voor het college-basketbalteam van Charlotte University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
49ersBijnaam voor het college-basketbalteam van Long Beach State, uitkomend in de Big West Conference.
AI2Bijnaam voor Andre Iguodala (zijn initialen plus de '2', want Allen Iverson is natuurlijk de eerste AI!).
AIBijnaam voor Allen Iverson (zijn initialen).
AK-47Bijnaam voor Andrei Kirilenko (vanwege zijn initialen en met de toevoeging van 47 zodat de link met het Russische geweer is gemaakt, dat -toevalligerwijs- ook nog eens ontworpen is in zijn geboorteplaat Izhevsk).
APBijnaam voor Anthony Parker.
AcesBijnaam voor het college-basketbalteam van Evansville University, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
Action JacksonBijnaam voor Stephen Jackson (vanwege zijn beruchte vechtpartijen in en buiten het veld).
Admiral, theBijnaam voor David Robinson (vanwege het feit dat hij twee jaar basketbal voor de Amerikaanse Marine heeft gespeeld).
Agent ZeroBijnaam voor Gilbert Arenas.
AggiesBijnaam voor het college-basketbalteam van New Mexico State, uitkomend in de Western Athletic Conference.
AggiesBijnaam voor het college-basketbalteam van North Carolina Agricultural and Technical State University, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
AggiesBijnaam voor het college-basketbalteam van Texas A&M University, uitkomend in de Big 12 Conference.
AggiesBijnaam voor het college-basketbalteam van Utah State, uitkomend in de Western Athletic Conference.
AggiesBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of California in Davis, uitkomend in de NCAA-Independents Conference.
Air Canada Carter Bijnaam voor Vince Carter (toen hij nog voor de Toronto Raptors speelde).
Air GordonBijnaam voor Ben Gordon (woordspeling op Air Jordan van Michael Jordan).
Air JordanBijnaam voor Michael Jordan.
Air Zaire Bijnaam voor Dikembe Mutombo.
Alabama SlammaBijnaam voor Jamario Moon.
AlbicelesteBijnaam voor het Argentijnse nationale herenteam.
AmmoBijnaam voor Adam Morrison.
Answer, theBijnaam voor Allen Iverson.
Apollo 33Bijnaam voor Jamario Moon.
B-DazzledBijnaam voor Baron Davis.
B-DiddyBijnaam voor Baron Davis.
B-RoyBijnaam voor Brandon Roy.
BDBijnaam voor Baron Davis (zijn initialen).
Baby AlBijnaam voor Al Harrington.
Baby BullsBijnaam voor de Chicago Bulls.
Baby Maker, theBijnaam voor Shawn Kemp.
Baby ShaqBijnaam voor Sofoklis Schortsanitisn (vanwege zijn vermeende gelijkenis met Shaquille O'Neal en het feit dat hij iets kleiner is dan O'Neal).
BadgersBijnaam voor het college-basketbalteam van Wisconsin State, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
BadgersBijnaam voor het college-basketbalteam van Wisconsin University, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
Bamma SlammaBijnaam voor Jamario Moon.
Banged-Up BallsacBijnaam voor Bill Laimbeer (pijnlijke bijnaam, die gegeven is omdat hij nogal eens 'n knie van een tegenstander in een niet nader aan te duiden plek van het mannelijke lichaam kreeg...).
Basketball Jesus, theBijnaam voor Larry Bird.
BassyBijnaam voor Sebastian Telfair.
BearcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Binghamton University, uitkomend in de America East Conference.
BearcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Cincinnati University, uitkomend in de Big East Conference.
BearcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Sam Houston State, uitkomend in de Southland Conference.
BearsBijnaam voor het college-basketbalteam van Baylor University, uitkomend in de Big 12 Conference.
BearsBijnaam voor het college-basketbalteam van Brown University, uitkomend in de Ivy League Conference.
BearsBijnaam voor het college-basketbalteam van Central Arkansas University, uitkomend in de Southland Conference.
BearsBijnaam voor het college-basketbalteam van Mercer University, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
BearsBijnaam voor het college-basketbalteam van Missouri State, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
BearsBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Nothern Colorado, uitkomend in de Big Sky Conference.
Beast, theBijnaam voor Patrick Ewing (ongetwijfeld gegeven vanwege zijn voorkomen).
BeaversBijnaam voor het college-basketbalteam van Oregon State, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
BengalsBijnaam voor het college-basketbalteam van Idaho State, uitkomend in de Big Sky Conference.
BiedrsBijnaam voor Andris Biedrins (Litouws voor 'partner').
Big AlBijnaam voor Al Jefferson.
Big Aristotle, theBijnaam voor Shaquille O'Neal.
Big BabyBijnaam voor Glen Davis.
Big BenBijnaam voor Ben Wallace.
Big Bust, theBijnaam voor Sam Bowie.
Big Cat, theBijnaam voor Jamaal Magloire.
Big CountryBijnaam voor Bryant Reeves.
Big Diesel, theBijnaam voor Shaquille O'Neal.
Big Dipper, theBijnaam voor Wilt Chamberlain.
Big Fundamental, theBijnaam voor Tim Duncan.
Big Game JamesBijnaam voor James Worthy.
Big Glue Factory, theBijnaam voor Andrs Nocioni (vanwege het feit dat zijn ouders een lijmfabriek hebben).
Big GreenBijnaam voor het college-basketbalteam van Dartmouth University, uitkomend in de Ivy League Conference.
Big HouseBijnaam voor Hall of Fame coach Clarence Gaines.
Big NastyBijnaam voor Corliss Williamson.
Big O, theBijnaam voor Oliver Miller.
Big RedBijnaam voor Arvydas Sabonis.
Big RedBijnaam voor het college-basketbalteam van Cornell University, uitkomend in de Ivy League Conference.
Big Shot BobBijnaam voor Robert Horry.
Big Smooth, theBijnaam voor Sam Perkins.
Big SmoothBijnaam voor Charlie Villanueva.
Big SnacksBijnaam voor Jerome James.
Big SofoBijnaam voor Sofoklis Schortsanitis.
Big Ticket, theBijnaam voor Kevin Garnett.
Big ZBijnaam voor Zydrunas Ilgauskas.
Big-OBijnaam voor Oscar Robertson.
BillikensBijnaam voor het college-basketbalteam van St. Louis University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
Bird ManBijnaam voor Chris Andersen.
BisonBijnaam voor het college-basketbalteam van Bucknell University, uitkomend in de Patriot League Conference.
BisonBijnaam voor het college-basketbalteam van North Dakota State, uitkomend in de Summit Conference.
BisonsBijnaam voor het college-basketbalteam van Howard University, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
BisonsBijnaam voor het college-basketbalteam van Lipscomb University, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
Black BearsBijnaam voor het college-basketbalteam van Maine University, uitkomend in de America East Conference.
Black KnightsBijnaam voor het college-basketbalteam van de Army Academy, uitkomend in de Patriot League Conference.
Black MambaBijnaam voor Kobe Bryant.
BlackbirdsBijnaam voor het college-basketbalteam van Long Island University, uitkomend in de North-East Conference.
Blatchine Gun, theBijnaam voor Andray Blatche.
BlazersBijnaam voor de Portland Trail Blazers.
BlazersBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Alabama in Birmingham, uitkomend in de Conference USA.
Blonde Bomber, theBijnaam voor Dirk Nowitzki.
Blue DeamonsBijnaam voor het college-basketbalteam van DePaul University, uitkomend in de Big East Conference.
Blue DevilsBijnaam voor het college-basketbalteam van Central Connecticut State, uitkomend in de North-East Conference.
Blue DevilsBijnaam voor het college-basketbalteam van Duke University, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
Blue JaysBijnaam voor het college-basketbalteam van Creighton University, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
Blue RaidersBijnaam voor het college-basketbalteam van Middle Tennessee State, uitkomend in de Sun Belt Conference.
BobcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Montana State, uitkomend in de Big Sky Conference.
BobcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Quinnipiac University, uitkomend in de North-East Conference.
BobcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Texas State, uitkomend in de Southland Conference.
BobcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Ohio, uitkomend in de Mid-American Conference.
Body Guard, theBijnaam voor Baron Davis.
BoilermakersBijnaam voor het college-basketbalteam van Purdue University, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
BoilermakersBijnaam voor het college-basketbalteam van Purdue University, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
BonniesBijnaam voor het college-basketbalteam van Saint Bonaventure University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
BoobieBijnaam voor Daniel Gibson.
Boom DizzleBijnaam voor Baron Davis.
Boomers, theBijnaam voor het nationale herensteam van Australië.
BravesBijnaam voor het college-basketbalteam van Alcorn State, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
BravesBijnaam voor het college-basketbalteam van Bradley University, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
Brazilian BlurBijnaam voor Leandro Barbosa.
Brick HouseBijnaam voor het Staples Center (de thuishaven van de Los Angeles Lakers en de Los Angeles Clippers en gegeven omdat daar nogal wat slechte schoten -bricks- werden gegeven in het verleden).
Bron BronBijnaam voor LeBron James.
BroncosBijnaam voor het college-basketbalteam van Boise State, uitkomend in de Western Athletic Conference.
BroncosBijnaam voor het college-basketbalteam van Santa Clara University, uitkomend in de West Coast Conference .
BroncosBijnaam voor het college-basketbalteam van Texas-Pan American University, uitkomend in de NCAA-Independents Conference.
BroncosBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Western Michigan, uitkomend in de Mid-American Conference.
BroncsBijnaam voor het college-basketbalteam van Rider University, uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
BruinsBijnaam voor het college-basketbalteam van Belmont University, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
BruinsBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of California in Los Angeles, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
Buc The WorldBijnaam voor Greg Buckner.
BuccaneersBijnaam voor het college-basketbalteam van Charlston Southern University, uitkomend in de Big South Conference.
BuccaneersBijnaam voor het college-basketbalteam van East Tennessee State, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
BuckeyesBijnaam voor het college-basketbalteam van Ohio State, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
BuffaloesBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Colorado, uitkomend in de Big 12 Conference.
Buffet of GoodnessBijnaam voor Channing Frye (door zichzelf gegeven bijnaam, omdat hij zichzelf ooit eens omschreef als een Buffet of Goodness, een Maaltijd van Goedheid, vanwege zijn 'geweldige allround vaardigheden' -en duidelijk niet vanwege zijn 'geweldige bescheidenheid'-).
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van Butler University, uitkomend in de Horizon League Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van Conzaga University, uitkomend in de West Coast Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van Drake University, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van Georgia University, uitkomend in de South Eastern Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van Luoisiana Tech, uitkomend in de Western Athletic Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van Mississippi State, uitkomend in de South Eastern Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van North Carolina Asheville University, uitkomend in de Big South Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van Samford University, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van South Carolina State, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van The Citadel University, uitkomend in de Southern Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van Yale University, uitkomend in de Ivy League Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van de Alabama Agricultural and Mechanical University, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van fresno State, uitkomend in de Western Athletic Conference.
BulletproofBijnaam voor Baron Davis (vanwege het feit dat hij niet is -tegen- te houden op het veld).
BullsBijnaam voor het college-basketbalteam van Buffalo University, uitkomend in de Mid-American Conference.
BullsBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of South Florida, uitkomend in de Big East Conference.
C'sBijnaam voor de Boston Celtics.
C-WebbBijnaam voor Chris Webber.
CB4Bijnaam voor Chris Bosh.
CP3Bijnaam voor Chris Paul.
Cabbage Blatche KidBijnaam voor Andray Blatche.
CadetsBijnaam voor het college-basketbalteam van Virginia Military Institute, uitkomend in de Big South Conference.
Cambyman, theBijnaam voor Marcus Camby.
CamelsBijnaam voor het college-basketbalteam van Campbell University, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
Captain CanadaBijnaam voor Steve Nash.
Captain CrunchBijnaam voor Jalen Rose.
Captain JackBijnaam voor Stephen Jackson.
Captain KirkBijnaam voor Kirk Hinrich.
Captain, theBijnaam voor Kareem Abdul-Jabbar.
CardinalBijnaam voor het college-basketbalteam van Stanford University, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
CardinalsBijnaam voor het college-basketbalteam van Ball State, uitkomend in de Mid-American Conference.
CardinalsBijnaam voor het college-basketbalteam van Lamar University, uitkomend in de Southland Conference.
CardinalsBijnaam voor het college-basketbalteam van Louisville University, uitkomend in de Big East Conference.
Cat, theBijnaam voor Cuttino Mobley.
CatamountsBijnaam voor het college-basketbalteam van Vermont University, uitkomend in de America East Conference.
CatamountsBijnaam voor het college-basketbalteam van Western Carolina University, uitkomend in de Southern Conference.
CavaliersBijnaam voor het college-basketbalteam van Virginia University, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
CavsBijnaam voor de Cleveland Cavaliers.
CeltsBijnaam voor de Boston Celtics.
ChanticleersBijnaam voor het college-basketbalteam van Coastal Carolina University, uitkomend in de Big South Conference.
Chief, theBijnaam voor Robert Parish (vanwege de stille, expressieloze gezichtsuitdrukking van de indiaan in de film 'One Flew Over The Cuckoo's Nest', die daarin door Jack Nicholson 'Chief' werd genoemd; prachtige film, btw!).
ChippewasBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Central Michigan, uitkomend in de Mid-American Conference.
Chocolate ThunderBijnaam voor Darryl Dawkins.
Chosen One, theBijnaam voor LeBron James.
Clyde the GlideBijnaam voor Clyde Drexler.
ClydeBijnaam voor Walt Frazier (uit de film 'Bonnie and Clyde', vanwege zijn nogal flamboyante kledingkeuze).
ColonelsBijnaam voor het college-basketbalteam van Eastern Kenticky University, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
ColonelsBijnaam voor het college-basketbalteam van Nicholls State, uitkomend in de Southland Conference.
ColonialsBijnaam voor het college-basketbalteam van George Washington University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
ColonialsBijnaam voor het college-basketbalteam van Robert Morris University, uitkomend in de North-East Conference.
CommodoresBijnaam voor het college-basketbalteam van Vanderbilt University, uitkomend in de South Eastern Conference.
Cool Hand LukeBijnaam voor Luke Jackson.
CornhuskersBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Nebraska, uitkomend in de Big 12 Conference.
CougarsBijnaam voor het college-basketbalteam van Brigham Youth University, uitkomend in de Mountain West Conference.
CougarsBijnaam voor het college-basketbalteam van Charleston University, uitkomend in de Southern Conference.
CougarsBijnaam voor het college-basketbalteam van Chicago State, uitkomend in de NCAA-Independents Conference.
CougarsBijnaam voor het college-basketbalteam van Houston University, uitkomend in de Conference USA.
CougarsBijnaam voor het college-basketbalteam van Washington State, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
CowboysBijnaam voor het college-basketbalteam van McNeese State, uitkomend in de Southland Conference.
CowboysBijnaam voor het college-basketbalteam van Oklahoma State, uitkomend in de Big 12 Conference.
CowboysBijnaam voor het college-basketbalteam van Wyoming University, uitkomend in de Mountain West Conference.
CrashBijnaam voor Gerald Wallace (vanwege zijn fysieke spel).
Crimson TideBijnaam voor het college-basketbalteam van Alabama University, uitkomend in de South Eastern Conference.
CrimsonBijnaam voor het college-basketbalteam van Harvard University, uitkomend in de Ivy League Conference.
Croatian Sensation, theBijnaam voor Toni Kukoc (ritmische woordspeling op zijn Kroatische achtergrond).
CrusadersBijnaam voor het college-basketbalteam van Holy Cross University, uitkomend in de Patriot League Conference.
CrusadersBijnaam voor het college-basketbalteam van Valparaiso University, uitkomend in de Horizon League Conference.
Custodian, theBijnaam voor Brian Cardinal (vanwege het feit dat hij alles opruimt, 'custodian' betekent -oa- 'schoonmaker').
CyclonesBijnaam voor het college-basketbalteam van Iowa State, uitkomend in de Big 12 Conference.
D-MarshBijnaam voor Donyell Marshall.
D-MartBijnaam voor Darrick Martin.
D-MilesBijnaam voor Darius Miles.
D-WadeBijnaam voor Dwyane Wade.
D-WestBijnaam voor Delonte West.
D12Bijnaam voor Dwight Howard.
DaWhite HowardBijnaam voor David Lee (woordpeling op het feit dat hij blank is en evengoed kan rebounden als de rebound-koning Dwight Howard).
Daily Double, theBijnaam voor Dwight Howard (vanwege zijn consistentie in het maken van dubbele cijfers in scoren en rebounden).
DampBijnaam voor Erick Dampier.
Deamon DeaconsBijnaam voor het college-basketbalteam van Wake Forest University, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
Defenders, theBijnaam voor de Detroit Pistons.
Delta DevilsBijnaam voor het college-basketbalteam van Mississippi Valley State, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
DemonsBijnaam voor het college-basketbalteam van Northwestern State, uitkomend in de Southland Conference.
Det the ThreatBijnaam voor Detlef Schrempf.
DiceBijnaam voor Antonio McDyess.
Dinka Dunker, theBijnaam voor Manute Bol.
DirkulesBijnaam voor Dirk Nowitzki.
Doc HowardBijnaam voor Dwight Howard.
Dollar BillBijnaam voor Bill Bradley.
DolphinsBijnaam voor het college-basketbalteam van Jacksonville University, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
DonsBijnaam voor het college-basketbalteam van San Francisco University, uitkomend in de West Coast Conference.
Downtown FreddieBijnaam voor Fred Brown (vanwege zijn schoten van zeer veraf -'downtown'- waar hij een voorkeur voor had).
Dr. DunkensteinBijnaam voor Darrell Griffith.
Dr. JBijnaam voor Julius Erving.
Dr. NoBijnaam voor Joakim Noah.
DragonsBijnaam voor het college-basketbalteam van Drexel University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
DreBijnaam voor Andris Biedrins.
Dream, theBijnaam voor Hakeem olajuwan.
DuBijnaam voor Chris Duhon].
DucksBijnaam voor het college-basketbalteam van Oregon University, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
DukesBijnaam voor het college-basketbalteam van Duquesne University uit Pittsburgh, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
DukesBijnaam voor het college-basketbalteam van James Madison University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
Dunking Dutchman, theBijnaam voor Rik Smits, wie anders??
DynastyBijnaam voor Yao Ming (door ex-teamgenoot Steve Francis gegeven als woordspeling op de Chinese Ming Dynastie).
E-CityBijnaam voor Eddy Curry.
EBBijnaam voor Elton Brand.
EJBijnaam voor Eddie Jones
EO50Bijnaam voor Emeka Okafor (zijn spelersnummer in zowel college- als pro-basketbal).
EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van American University, uitkomend in de Patriot League Conference.
EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Boston College, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Coppin State, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Eastern Washington University, uitkomend in de Big Sky Conference.
EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Georgia Southern University, uitkomend in de Southern Conference.
EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Morehead State, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Winthrop University, uitkomend in de Big South Conference.
EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Eastern Michigan, uitkomend in de Mid-American Conference.
Earl the PearlBijnaam voor Earl Monroe.
East Coast Assassin, theBijnaam voor Gilbert Arenas (de Moordenaar van de Oostkust).
El ContusioneBijnaam voor Manu Ginobili.
Employee Number 8Bijnaam voor Antoine Walker.
ExplorersBijnaam voor het college-basketbalteam van La Salle University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
FabioBijnaam voor Wlter Herrmann.
FalconsBijnaam voor het college-basketbalteam van Air Force Academy, uitkomend in de Mountain West Conference.
FalconsBijnaam voor het college-basketbalteam van Bowling Green University, uitkomend in de Mid-American Conference.
Father of Black Basketball, theBijnaam voor Edwin Henderson.
FatsBijnaam voor Eddy Curry.
FeltsBijnaam voor Raymond Felton.
FerengiBijnaam voor Reggie Miller (vanwege zijn gelijkenis met de Ferengi in Star Trek).
Fighting Blue HensBijnaam voor het college-basketbalteam van Delaware University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
Fighting IlliniBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Illinois, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
Fighting IrishBijnaam voor het college-basketbalteam van Notre Dame University, uitkomend in de Big East Conference.
FlamesBijnaam voor het college-basketbalteam van Illinois-Chicago University, uitkomend in de Horizon League Conference.
FlamesBijnaam voor het college-basketbalteam van Liberty University, uitkomend in de Big South Conference.
FlashBijnaam voor Darrell Armstrong (vanwege zijn snelle superheld evenbeeld Flash Gordon).
FlashBijnaam voor Dwyane Wade (idem!).
FlipBijnaam voor Ronald Murray.
FloppyBijnaam voor Manu Ginobili.
FlyersBijnaam voor het college-basketbalteam van Dayton University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
Free MoneyBijnaam voor Tyrus Thomas.
FriarsBijnaam voor het college-basketbalteam van Providence University, uitkomend in de Big East Conference.
Future, theBijnaam voor Carmelo Anthony.
G-ForceBijnaam voor Gerald Wallace.
G-MoneyBijnaam voor Gerald Green.
G-StateBijnaam voor de Golden State Warriors.
GPBijnaam voor Gary Payton.
GaelsBijnaam voor het college-basketbalteam van Ioana University, uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
GaelsBijnaam voor het college-basketbalteam van Saint Mary's University, uitkomend in de West Coast Conference.
GamecocksBijnaam voor het college-basketbalteam van Jacksonville State, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
GamecocksBijnaam voor het college-basketbalteam van South Carolina University, uitkomend in de South Eastern Conference.
Garbage ManBijnaam voor Michael Bradley.
GarboBijnaam voor Jorge Garbajosa.
GatorsBijnaam voor het college-basketbalteam van Florida University, uitkomend in de South Eastern Conference.
GauchosBijnaam voor het college-basketbalteam van University of California in Santa Barbara, uitkomend in de Big West Conference.
GentlemenBijnaam voor het college-basketbalteam van Centenary University, uitkomend in de Summit Conference.
Get BucketsBijnaam voor Ricky Davis.
GhostfaceBijnaam voor Joel Przybilla.
GilBijnaam voor Gilbert Arenas.
Glove, theBijnaam voor Gary Payton (vanwege het feit dat hij in de defensie zijn tegenstanders in bedwang hield alsof ze in een honkbalhandschoen zaten).
GodBijnaam voor Michael Jordan.
Golden BearsBijnaam voor het college-basketbalteam van Morgan State, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
Golden BearsBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of California, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
Golden EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Marquette University, uitkomend in de Big East Conference.
Golden EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Oral Roberts University, uitkomend in de Summit Conference.
Golden EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Tennesee Tech, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
Golden EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van University of Southern Mississippi, uitkomend in de Conference USA.
Golden FlashesBijnaam voor het college-basketbalteam van Kent State, uitkomend in de Mid-American Conference.
Golden GophersBijnaam voor het college-basketbalteam van Minnesota University, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
Golden GrahamBijnaam voor Joey Graham.
Golden GriffinsBijnaam voor het college-basketbalteam van Canisius University, uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
Golden GrizzliesBijnaam voor het college-basketbalteam van Oakland University, uitkomend in de Summit Conference.
Golden HurricaneBijnaam voor het college-basketbalteam van Tulsa University, uitkomend in de Conference USA.
Golden LionsBijnaam voor het college-basketbalteam van Arkansas-Pine Bluff University, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
Golden PanthersBijnaam voor het college-basketbalteam van Florida International University, uitkomend in de Sun Belt Conference.
Goods, theBijnaam voor Lamar Odom.
GovernorsBijnaam voor het college-basketbalteam van Austin Peay University, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
Grandfather of Lithuanian basketball, theBijnaam voor Frank Lubin (vanwege zijn grote verdiensten voor Litouwen).
GrandmamaBijnaam voor Larry Johnson (vanwege een reclame-commercial waarin hij zijn eigen oma speelde).
Great DanesBijnaam voor het college-basketbalteam van Albany University, uitkomend in de America East Conference.
Great Garbo, theBijnaam voor Jorge Garbajosa.
Great Wall of China, theBijnaam voor Yao Ming.
Green WaveBijnaam voor het college-basketbalteam van Tulane University, uitkomend in de Conference USA.
GreyhoundsBijnaam voor het college-basketbalteam van Loyola University (Maryland), uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
Grits N GravyBijnaam voor Ricky Davis.
GrizzliesBijnaam voor het college-basketbalteam van Montana University, uitkomend in de Big Sky Conference.
H2OBijnaam voor Allan Houston (vanwege zijn spelersnummer).
Hair CanadaBijnaam voor Steve Nash (woordspeling op Air Jordan).
Half Man, Half AmazingBijnaam voor Vince Carter (na zijn 'gala-voorstelling' in een dunk-wedstrijd).
Hammer, theBijnaam voor Kris Humphries.
Hammer, theBijnaam voor Matt Carroll.
HattersBijnaam voor het college-basketbalteam van Stetson University, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
HawkeyesBijnaam voor het college-basketbalteam van Iowa University, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
HawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Hartford University, uitkomend in de America East Conference.
HawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Monmouth University, uitkomend in de North-East Conference.
HawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Saint Joseph's University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
HawksBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Maryland Eastern Shore, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
HedoBijnaam voor Hidayet Trkoglu.
HibachiBijnaam voor Gilbert Arenas (naam die Arenas zichzelf heeft gegeven).
Hick the LickBijnaam voor Larry Bird.
HighlandersBijnaam voor het college-basketbalteam van Radford University, uitkomend in de Big South Conference.
HighlandersBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of California in Riverside, uitkomend in de Big West Conference.
HighlandersBijnaam voor het college-basketbalteam van het New Jersey Institute of Technology, uitkomend in de NCAA-Independents Conference.
HilltoppersBijnaam voor het college-basketbalteam van Western Kentucky University, uitkomend in de Sun Belt Conference.
His AirnessBijnaam voor Michael Jordan.
His HeinousBijnaam voor Bill Laimbeer.
HoffaBijnaam voor Rafael Arajo.
Hokies, theBijnaam voor het college-basketbalteam van Virginia Tech.
HokiesBijnaam voor het college-basketbalteam van Virginia Tech, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
HondoBijnaam voor John Havlicek (genoemd naar de John Wayne-film).
HoosiersBijnaam voor het college-basketbalteam van Indiana State, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
Horned FrogsBijnaam voor het college-basketbalteam van de Texas Christian University, uitkomend in de Mountain West Conference.
HornetsBijnaam voor het college-basketbalteam van Alabama State, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
HornetsBijnaam voor het college-basketbalteam van Delaware State, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
HornetsBijnaam voor het college-basketbalteam van Sacramento State, uitkomend in de Big Sky Conference.
Hot PlateBijnaam voor John Sam Williams (vanwege zijn vermeende overgewicht).
Hot RodBijnaam voor Rodney Hundley
House That Jordan Built, theBijnaam voor het United Center in Chicago (thuishaven van de Chicago Bulls en als bijnaam gegeven als eerbetoon aan Michael Jordan).
HoyasBijnaam voor het college-basketbalteam van Georgetown University, uitkomend in de Big East Conference.
Human Bandwagon, theBijnaam voor Robert Horry.
Human Eraser, theBijnaam voor Marvin Webster.
Human Highlight Film, theBijnaam voor Dominique Wilkins.
HumpsBijnaam voor Kris Humphries (woordspeling op zijn achternaam).
Hungry Hungry HiltonBijnaam voor Hilton Armstrong.
HurricanesBijnaam voor het college-basketbalteam van Miami University, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
HuskiesBijnaam voor het college-basketbalteam van Connecticut University, uitkomend in de Big East Conference.
HuskiesBijnaam voor het college-basketbalteam van Northeastern University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
HuskiesBijnaam voor het college-basketbalteam van Northern Illinois University, uitkomend in de Mid-American Conference.
HuskiesBijnaam voor het college-basketbalteam van Washington University, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
Iceman, theBijnaam voor George Gervin.
IggyBijnaam voor Andre Iguodala (woordspeling op zijn achternaam).
Il MadisonBijnaam voor de Land Rover Arena in Bologna (de thuishaven van Fortitudo Bologna, als woordspeling op de Madison Square Garden).
Indiana JonesBijnaam voor Fred Jones (hij speelde voor de Indiana Pacers).
IndiansBijnaam voor het college-basketbalteam van Arkansas State, uitkomend in de Sun Belt Conference.
IslandersBijnaam voor het college-basketbalteam van Texas Agricultural and Mechanical University in Corpus Christi, uitkomend in de Southland Conference.
J-ChillBijnaam voor Josh Childress.
J-DubBijnaam voor Jason Williams.
J-KiddBijnaam voor Jason Kidd.
J-MaxBijnaam voor Jason Maxiell.
J-RichBijnaam voor Jason Richardson.
J-SmooveBijnaam voor Josh Smith.
J. WillBijnaam voor Jason Williams.
J.J.Bijnaam voor Joe Johnson.
J.T. MoneyBijnaam voor Jason Terry.
JackrabbitsBijnaam voor het college-basketbalteam van South Dakota State, uitkomend in de Summit Conference.
JaguarsBijnaam voor het college-basketbalteam van Indiana University-Purdue University Indianapolis, uitkomend in de Summit Conference.
JaguarsBijnaam voor het college-basketbalteam van Southern University, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
JaguarsBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of South Alabama, uitkomend in de Sun Belt Conference.
Jail BlazersBijnaam voor de Portland Trail Blazers.
JaspersBijnaam voor het college-basketbalteam van Manhattan University, uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
JayhawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Kansas University, uitkomend in de Big 12 Conference.
Jazzy CabbagesBijnaam voor Sarunas Jasikevicius (door NBA coach Don Nelson gegeven, omdat die laatste zijn achternaam onuitspreekbaar vond).
Jerry West of Russia, theBijnaam voor Sergei Belov, wiens status in Rusland destijds gelijkstond aan die van Jerry West in Amerika.
Jester, theBijnaam voor Gilbert Arenas (vanwege zijn humor; 'jester' betekent 'clown' of 'grappig persoon').
Jesus ShuttlesworthBijnaam voor Ray Allen (genoemd naar een rol in de Spike Lee film 'He Got Game').
Jet, theBijnaam voor Jason Terry.
Joe CoolBijnaam voor Joe Johnson.
Jungle JimBijnaam voor Jim Loscutoff.
Junk Yard DogBijnaam voor Jerome Williams (vanwege zijn bereidheid om altijd het vuile werk op te knappen).
K-MartBijnaam voor Kevin Martin.
K-SmooveBijnaam voor Kevin Durant.
KGBijnaam voor Kevin Garnett (zijn initialen).
Kandi ManBijnaam voor Michael Olowokandi.
KangaroosBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Missouri-Kansas City, uitkomend in de Summit Conference.
Key, theBijnaam voor de Key Arena (thuishaven van de Seattle SuperSonics).
Kid CanadaBijnaam voor Steve Nash.
Kid n' PlayBijnaam voor Kevin Martin.
KillerBijnaam voor Reggie Miller.
King JamesBijnaam voor LeBron James.
King of ClutchBijnaam voor Reggie Miller.
King of DullnessBijnaam voor Tim Duncan.
KiwisBijnaam (ook als team) voor spelers en speelsters uit Nieuw Zeeland.
KnicksBijnaam voor de New York Knickerbockers (Knickerbockers is de eigenlijke maar zelden gebruikte naam).
KnightsBijnaam voor het college-basketbalteam van Farleigh Dickinson University, uitkomend in de North-East Conference.
KnightsBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Central Florida, uitkomend in de Conference USA.
Ko-MeBijnaam voor Kobe Bryant.
Kobe Stopper, theBijnaam voor Ruben Patterson (vanwege het feit dat hij altijd sterk lijkt te spelen tegen Kobe Bryant).
L-Train, theBijnaam voor Lionel Simmons.
LBJBijnaam voor LeBron James.
LJBijnaam voor Larry Johnson.
LancersBijnaam voor het college-basketbalteam van Longwood University, uitkomend in de NCAA-Independents Conference.
Larry LegendBijnaam voor Larry Bird.
Le RoiBijnaam voor Antoine Rigaudeau (Frans voor 'De Koning').
LeathernecksBijnaam voor het college-basketbalteam van Western Illinois University, uitkomend in de Summit Conference.
LeopardsBijnaam voor het college-basketbalteam van Lafayette University, uitkomend in de Patriot League Conference.
Lethal Lithuanian, theBijnaam voor Zydrunas Ilgauskas (de 'Dodelijke Litouwer').
LionsBijnaam voor het college-basketbalteam van Columbia University, uitkomend in de Ivy League Conference.
LionsBijnaam voor het college-basketbalteam van Loyola Marymount University, uitkomend in de West Coast Conference.
LionsBijnaam voor het college-basketbalteam van Southeastern Louisiana University, uitkomend in de Southland Conference.
Little BenBijnaam voor Ben Gordon.
Little Engine, theBijnaam voor T.J. Ford.
Little GeneralBijnaam voor Avery Johnson.
Little New YorkBijnaam voor Carmelo Anthony.
LoBijnaam voor Lamar Odom.
LobosBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of New Mexico, uitkomend in de Mountain West Conference.
LonghornsBijnaam voor het college-basketbalteam van Texas University, uitkomend in de Big 12 Conference.
Lord of the ringsBijnaam voor Kobe Bryant.
LuBijnaam voor Luol Deng.
LumberjacksBijnaam voor het college-basketbalteam van Stephen F. Austin University, uitkomend in de Southland Conference.
LumberjacksBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Northern Arizona, uitkomend in de Big Sky Conference.
MJBijnaam voor Michael Jordan.
MP2Bijnaam voor Mickal Pitrus.
MSGBijnaam voor Madison Square Garden).
Mad DogBijnaam voor Mark Madsen.
Mad MaxBijnaam voor Jason Maxiell.
Madison Square GordonBijnaam voor Ben Gordon.
Maggette MacheteBijnaam voor Corey Maggette.
MagicBijnaam voor Earvin Johnson.
Mago, IlBijnaam voor Andrea Bargnani (Italiaans voor 'De Tovenaar').
Mailman, theBijnaam voor Karl Malone (vanwege de Amerikaanse uitdrukking 'a mailman always delivers'; je kunt dus altijd op hem rekenen).
Mamba, theBijnaam voor Kobe Bryant.
Man Child, theBijnaam voor Greg Oden.
Man from Sudan, theBijnaam voor Luol Deng.
MastodonsBijnaam voor het college-basketbalteam van Indiana University-Purdue University in Fort Wayne, uitkomend in de Summit Conference.
MatadorsBijnaam voor het college-basketbalteam van Cal State Northridge University, uitkomend in de Big West Conference.
Matrix, theBijnaam voor Shawn Marion.
MavericksBijnaam voor het college-basketbalteam van Texas-Arlington University, uitkomend in de Southland Conference.
MavsBijnaam voor de Dallas Mavericks.
Mayor, theBijnaam voor Fred Hoiberg ('De Burgemeester'; een door zijn team-maten van Iowa State gegeven bijnaam, vanweg zijn buitengewone populariteit in zijn geboorteplaats Ames in Iowa).
McNastyBijnaam voor Jeff McInnis.
Meal Ticket, theBijnaam voor Pau Gasol.
Mean GreenBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of North Texas, uitkomend in de Sun Belt Conference.
Mecca, theBijnaam voor de Madison Square Garden.
Meeks, theBijnaam voor Chamique Holdsclaw, Semeka Randall en Tamika Catchings (in al hun namen zit de uitspraak 'meek' en stamt uit de periode dat alle drie dames teamgenoten waren in het universiteits-team van Tennessee).
MeloBijnaam voor Carmelo Anthony.
Microwave, theBijnaam voor Vinnie Johnson (vanwege het feit dat mijnheer nogal snel aangebrand is).
MidshipmenBijnaam voor het college-basketbalteam van de Navy Academy, uitkomend in de Patriot League Conference.
Mighty MouseBijnaam voor Damon Stoudamire.
MightyMouseBijnaam voor Damon Stoudamire.
Miller TimeBijnaam voor Reggie Miller.
MinersBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Texas in El Paso, uitkomend in de Conference USA.
Ming Dynasty, theBijnaam voor Yao Ming.
MinutemenBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Massachusetts, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
MiracleBijnaam voor Milt Palacio.
Mitch The BitchBijnaam voor Mitch Richmond (vanweg het feit dat hij lastig te verdedigen is: 'he's a bitch to guard').
Mitten, theBijnaam voor Gary Payton (vanwege zijn vaak gevouwen handen; 'mitten' betekent 'met de vingers in elkaar gevouwen').
Mo PeteBijnaam voor Morris Peterson.
MocsBijnaam voor het college-basketbalteam van Chattanooga University, uitkomend in de Southern Conference.
MonarchsBijnaam voor het college-basketbalteam van Old Dominion University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
Mongoose Quick RickBijnaam voor Ricky Davis.
Monster MashBijnaam voor Jamal Mashburn
MoochieBijnaam voor Martyn Norris.
MookieBijnaam voor Daron Blaylock.
Moore Bang For Your BucketsBijnaam voor Mikki Moore.
Mountain HawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Lehigh University, uitkomend in de Patriot League Conference.
MountaineersBijnaam voor het college-basketbalteam van Appalachian State, uitkomend in de Southern Conference.
MountaineersBijnaam voor het college-basketbalteam van Mount St. Mary's University, uitkomend in de North-East Conference.
MountaineersBijnaam voor het college-basketbalteam van de University van West Virginia, uitkomend in de Big East Conference.
Mr. 40 Blocks and 40 DunksBijnaam voor Joakim Noah.
Mr. 4th QuarterBijnaam voor Ben Gordon (vanwege zijn altijd sterke spel in het vierde kwart).
Mr. Big ShotBijnaam voor Chauncey Billups.
Mr. ClutchBijnaam voor Jerry West.
Mr. IncredibleBijnaam voor Mike Dunleavy.
Mr. MVPBijnaam voor Steve Nash.
Mr. PerfectBijnaam voor Jeff Green.
MusketeersBijnaam voor het college-basketbalteam van Xavier University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
MustangsBijnaam voor het college-basketbalteam van Cal Poly University, uitkomend in de Big West Conference.
MustangsBijnaam voor het college-basketbalteam van Southern Methodist University, uitkomend in de Conference USA.
My Pet MaxiellBijnaam voor Jason Maxiell.
NachoBijnaam voor Gilbert Arenas (uit de film 'Nacho Libre').
Nash DaddyBijnaam voor Steve Nash.
NashtyBijnaam voor Steve Nash.
Natural, theBijnaam voor Mike Dunleavy.
Nick at NightBijnaam voor Nick Van Exel.
Nick the QuickBijnaam voor Nick Van Exel.
NiqueBijnaam voor Dominique Wilkins.
Nittany LionsBijnaam voor het college-basketbalteam van Penn State University, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
NochBijnaam voor Andres Nocioni.
NugsBijnaam voor de Denver Nuggets.
Ocho, theBijnaam voor Jose Calderon.
Oh My Bosh!Bijnaam voor Chris Bosh.
Ole' MissBijnaam voor het college-basketbalteam van de universiteit van Mississippi.
OpalsBijnaam voor het nationale damesteam van Australië.
OrangeBijnaam voor het college-basketbalteam van Syracuse University, uitkomend in de Big East Conference.
OspreysBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of North Florida, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
Owl Without A Vowel, theBijnaam voor Bill Mlkvy (vanwege het feit dat hij voor de Temple Owls speelde n zijn achternaam een klinker -'vowel'- lijkt te ontbreken).
OwlsBijnaam voor het college-basketbalteam van Florida Atlantic University, uitkomend in de Sun Belt Conference.
OwlsBijnaam voor het college-basketbalteam van Kennesaw State, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
OwlsBijnaam voor het college-basketbalteam van Rice University, uitkomend in de Conference USA.
OwlsBijnaam voor het college-basketbalteam van Temple University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
PG2010Bijnaam voor Pau Gasol.
PaladinsBijnaam voor het college-basketbalteam van Furman University, uitkomend in de Southern Conference.
PanthersBijnaam voor het college-basketbalteam van Georgia State, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
PanthersBijnaam voor het college-basketbalteam van High Point University, uitkomend in de Big South Conference.
PanthersBijnaam voor het college-basketbalteam van Northern Iowa University, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
PanthersBijnaam voor het college-basketbalteam van Prairie View Agricultural and Mechanical University, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
PanthersBijnaam voor het college-basketbalteam van Wisconsin-Milwaukee University, uitkomend in de Horizon League Conference.
PanthersBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Eastern Illinois, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
PanthersBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Pittsburgh, uitkomend in de Big East Conference.
PatriotsBijnaam voor het college-basketbalteam van George Mason University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
PeacocksBijnaam voor het college-basketbalteam van St. Peter's University, uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
PenguinsBijnaam voor het college-basketbalteam van Youngstown State University, uitkomend in de Horizon League Conference.
PennyBijnaam voor Anfernee Hardaway.
PhoenixBijnaam voor het college-basketbalteam van Elon University, uitkomend in de Southern Conference.
PhoenixBijnaam voor het college-basketbalteam van Wisconsin-Green Bay University, uitkomend in de Horizon League Conference.
Phone Booth, theBijnaam voor het Verizon Center in Washington, DC (thuishaven van de Washington Wizards en phone booth -telefooncel- genoemd vanwege de associatie met telecom-bedrijf Verizon).
PilotsBijnaam voor het college-basketbalteam van Portland University, uitkomend in de West Coast Conference.
PioneersBijnaam voor het college-basketbalteam van Denver University, uitkomend in de Sun Belt Conference.
PioneersBijnaam voor het college-basketbalteam van Sacred Heart University, uitkomend in de North-East Conference.
PipBijnaam voor Scottie Pippen.
PiratesBijnaam voor het college-basketbalteam van East Carolina University, uitkomend in de Conference USA.
PiratesBijnaam voor het college-basketbalteam van Hampton University, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
PiratesBijnaam voor het college-basketbalteam van Seton Hall University, uitkomend in de Big East Conference.
Pistol PeteBijnaam voor Pete Maravich.
Pit BullBijnaam voor Mike James.
Pitchin' PaulBijnaam voor Paul Arizin.
Plastic ManBijnaam voor Stacey Augmon.
Potneet MartinBijnaam voor Darrick Martin.
PrideBijnaam voor het college-basketbalteam van Hofstra University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
Prince of DarknessBijnaam voor Bill Laimbeer.
Prince of Mid-AirBijnaam voor World B. Free.
Prince of the PalaceBijnaam voor Tayshaun Prince van de Detroit Pistons (de Pistons spelen hun thuiswedstrijden in The Palace Of Auburn Hills).
PrivateersBijnaam voor het college-basketbalteam van New Orleans University, uitkomend in de Sun Belt Conference.
Purple EaglesBijnaam voor het college-basketbalteam van Niagara University, uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
Purple Palace, theBijnaam voor het US Airways Center in Phoenix, Arizona (thuishaven van Phoenix Suns en de Phoenix Mercury).
Q, theBijnaam voor de Quicken Loans Arena (thuishaven van de Cleveland Cavaliers).
Q-RichBijnaam voor Quentin Richardson.
QBijnaam voor Quentin Richardson.
QuakersBijnaam voor het college-basketbalteam van Pennsylvania University, uitkomend in de Ivy League Conference.
R-WallBijnaam voor Rasheed Wallace.
RJBijnaam voor Richard Jefferson (z'n initialen).
RacersBijnaam voor het college-basketbalteam van Murray State, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
Ragin' CajunsBijnaam voor het college-basketbalteam van Louisiana-Lafayette University, uitkomend in de Sun Belt Conference.
RaidersBijnaam voor het college-basketbalteam van Colgate University, uitkomend in de Patriot League Conference.
RaidersBijnaam voor het college-basketbalteam van Wright State University, uitkomend in de Horizon League Conference.
Rain ManBijnaam voor Ray Allen (zijn schoten schijnen allemaal als regendruppels te vallen).
RamblersBijnaam voor het college-basketbalteam van Loyola University (Illinois), uitkomend in de Horizon League Conference.
RamboBijnaam voor Marco Belinelli.
Rampant RonBijnaam voor Ron Artest.
RamsBijnaam voor het college-basketbalteam van Colorado State, uitkomend in de Mountain West Conference.
RamsBijnaam voor het college-basketbalteam van Fordham University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
RamsBijnaam voor het college-basketbalteam van Rhode Island University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
RamsBijnaam voor het college-basketbalteam van Virginia Commonwealth University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
RamsBijnaam voor het college-basketbalteam van Winston-Salem State, uitkomend in de NCAA-Independents Conference.
RapsBijnaam voor de Toronto Raptors.
RattlersBijnaam voor het college-basketbalteam van Florida Agricultural and Mechanical University, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
Ray-RayBijnaam voor Ray Allen.
RazorbacksBijnaam voor het college-basketbalteam van Arkansas University, uitkomend in de South Eastern Conference.
RebelsBijnaam voor het college-basketbalteam van Mississippi University (Ole Miss), uitkomend in de South Eastern Conference.
RebelsBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Nevada in Las Vegas, uitkomend in de Mountain West Conference.
Red BirdsBijnaam voor het college-basketbalteam van Illinois State, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
Red FlashBijnaam voor het college-basketbalteam van St Francis University in Philadelphia, uitkomend in de North-East Conference.
Red FoxesBijnaam voor het college-basketbalteam van Marist University, uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
Red RaidersBijnaam voor het college-basketbalteam van Texas Tech, uitkomend in de Big 12 Conference.
Red RocketBijnaam voor Matt Bonner.
Red StormBijnaam voor het college-basketbalteam van St. Johns University, uitkomend in de Big East Conference.
Redd HotBijnaam voor Michael Redd.
Redeem Team, theBijnaam voor Team USA (heren) op de Olympische Spelen van 2008 in Peking.
RedhawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Miami University (Ohio), uitkomend in de Mid-American Conference.
RedhawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Southeast Missouri State, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
RedzBijnaam voor Delonte West.
ReefBijnaam voor Shareef Abdur-Rahim.
Reignman, theBijnaam voor Shawn Kemp.
RetrieversBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Maryland, Baltimore County, uitkomend in de America East Conference.
Riddler, theBijnaam voor Zydrunas Ilgauskas.
RipBijnaam voor Richard Hamilton.
RoadrunnersBijnaam voor het college-basketbalteam van Texas-San Antonio University, uitkomend in de Southland Conference.
RocketsBijnaam voor het college-basketbalteam van Toledo University, uitkomend in de Mid-American Conference.
Ron RonBijnaam voor Ron Artest.
RooneyBijnaam voor Sarunas Marciulionis.
RoscoeBijnaam voor Rasheed Wallace.
Round Mound of Rebound, theBijnaam voor Charles Barkley.
Run of the MillsapBijnaam voor Paul Millsap.
Runnin' BulldogsBijnaam voor het college-basketbalteam van Gardner-Webb University, uitkomend in de Atlantic Sun Conference.
STATBijnaam voor Amare Stoudemire (afkorting van 'Standing Tall And Talented').
SabaBijnaam voor Arvydas Sabonis.
SabasBijnaam voor Arvydas Sabonis.
SaintsBijnaam voor het college-basketbalteam van Siena University, uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
SalukisBijnaam voor het college-basketbalteam van Southern Illinois University, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
Sam I AmBijnaam voor Sam Cassell.
Sam-I-AmBijnaam voor Sam Cassell.
Saras Bijnaam voor Sarunas Jasikevicius.
Satch SandersBijnaam voor Tom Sanders
SatchBijnaam voor Tom Sanders, Boston
Scarlet KnightsBijnaam voor het college-basketbalteam van Rutgers University, uitkomend in de Big East Conference.
Sea WolvesBijnaam voor het college-basketbalteam van Stony Brook University, uitkomend in de America East Conference.
SeahawksBijnaam voor het college-basketbalteam van North Carolina Wilmington University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
SeahawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Wagner University, uitkomend in de North-East Conference.
SeminolsBijnaam voor het college-basketbalteam van Florida State, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
ShaqBijnaam voor Shaquille O'Neal.
Shaquie ChanBijnaam voor Yao Ming (woordcombinatie van Shaquille O'Neal en Jackie Chan).
SharasBijnaam voor Sarunas Jasikevicius.
SheedBijnaam voor Rasheed Wallace.
ShockersBijnaam voor het college-basketbalteam van Wichita State, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
Shot Doctor, theBijnaam voor Eddie Palubinskas, de befaamde Australische basketballer uit de jaren 70.
Show, theBijnaam voor Harold Arceneaux.
SilkBijnaam voor Jamaal Wilkes.
Sir CharlesBijnaam voor Charles Barkley.
SixersBijnaam voor de Philadelphia 76ers.
Skip to My LouBijnaam voor Rafer Alston.
SkyhawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Tennessee-Martin University, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
Slovenian Butterfly, theBijnaam voor Primoz Brezec
SmoothBijnaam voor Larry Hughes.
Snap Crackle & PopBijnaam voor Pape Sow.
SonicsBijnaam voor de Seattle SuperSonics.
SoonersBijnaam voor het college-basketbalteam van Oklahoma University, uitkomend in de Big 12 Conference.
Spanish Armada, theBijnaam voor Jorge Garbajosa and Jose Calderon.
Spanish ChocolateBijnaam voor Sergio Rodriguez.
SpartansBijnaam voor het college-basketbalteam van Michigan State, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
SpartansBijnaam voor het college-basketbalteam van Norfolk State, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
SpartansBijnaam voor het college-basketbalteam van North Carolina Greensboro University, uitkomend in de Southern Conference.
SpartansBijnaam voor het college-basketbalteam van San Jose State, uitkomend in de Western Athletic Conference.
Special KBijnaam voor Kelenna Azubuike.
SpeedyBijnaam voor Craig Claxton.
SpiderBijnaam voor John Salley.
SpidersBijnaam voor het college-basketbalteam van Richmond University, uitkomend in de Atlantic 10 Conference.
SpudBijnaam voor Spud Webb.
Stache, the Bijnaam voor Adam Morrison (vanwege zijn enorme snor).
StagsBijnaam voor het college-basketbalteam van Fairfield University, uitkomend in de Metro Atlantic Athletic Conference.
StarburyBijnaam voor Stephon Marbury.
Starvin MarvinBijnaam voor Marvin Williams.
Stevie FranchiseBijnaam voor Steve Francis.
Stro Show, theBijnaam voor Stromile Swift.
StudleyBijnaam voor Jared Dudley.
SugarBijnaam voor Ray Allen (woordspeling op 'Sugar Ray Robinson').
Sun DevilsBijnaam voor het college-basketbalteam van Arizona State, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
SupesBijnaam voor de Seattle SuperSonics.
SycamoresBijnaam voor het college-basketbalteam van Indiana State, uitkomend in de Missouri Valley Conference.
T'WolvesBijnaam voor de Minnesota Timberwolves.
T-MacBijnaam voor Tracy McGrady.
T-TomBijnaam voor Tim Thomas.
TPBijnaam voor Tony Parker.
Tall BlacksBijnaam voor het nationale herensteam van Nieuw Zeeland.
Tall FernsBijnaam voor het nationale damesteam van Nieuw Zeeland.
Tar HeelsBijnaam voor het college-basketbalteam van North Carolina, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
Tar HeelsBijnaam voor het college-basketbalteam van North Carolina.
Tee BeeBijnaam voor Terrell Brandon.
TerrapinsBijnaam voor het college-basketbalteam van Maryland University, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
TerriersBijnaam voor het college-basketbalteam van Boston University, uitkomend in de America East Conference.
TerriersBijnaam voor het college-basketbalteam van St. Francis University in New York, uitkomend in de North-East Conference.
TerriersBijnaam voor het college-basketbalteam van Wofford University, uitkomend in de Southern Conference.
Texas TornadoBijnaam voor TJ Ford.
Texas WarriorsBijnaam voor de San Antonio Spurs.
Thunder DanBijnaam voor Dan Majerle.
ThunderbirdsBijnaam voor het college-basketbalteam van Southern Utah University, uitkomend in de Summit Conference.
Thundering HerdBijnaam voor het college-basketbalteam van Marshall University, uitkomend in de Conference USA.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Auburn University, uitkomend in de South Eastern Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Clemson University, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Grambling State, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Jackson State, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Louisiana State, uitkomend in de South Eastern Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Memphis University, uitkomend in de Conference USA.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Missouri University, uitkomend in de Big 12 Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Pacific University, uitkomend in de Big West Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Princeton University, uitkomend in de Ivy League Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Savannah State, uitkomend in de NCAA-Independents Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Tennessee State, uitkomend in de Ohio Valley Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Texas Southern University, uitkomend in de South Western Athletic Conference.
TigersBijnaam voor het college-basketbalteam van Towson University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
Tim BugBijnaam voor Tim Hardaway.
TimmayBijnaam voor Tim Duncan.
TinyBijnaam voor Nate Archibald.
TitansBijnaam voor het college-basketbalteam van Cal State Fullerton University, uitkomend in de Big West Conference.
TitansBijnaam voor het college-basketbalteam van Detroit University, uitkomend in de Horizon League Conference.
Too EasyBijnaam voor Baron Davis.
TorerosBijnaam voor het college-basketbalteam van San Diego University, uitkomend in de West Coast Conference.
Tough JuiceBijnaam voor Caron Butler.
TractorBijnaam voor Robert Traylor.
TribeBijnaam voor het college-basketbalteam van William and Mary University, uitkomend in de Colonial Athletic Association Conference.
TrojansBijnaam voor het college-basketbalteam van Arkansas-Little Rock University, uitkomend in de Sun Belt Conference.
TrojansBijnaam voor het college-basketbalteam van Troy University, uitkomend in de Sun Belt Conference.
TrojansBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Southern California, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
Troy ToyBijnaam voor Troy Murphy.
Truth, theBijnaam voor Paul Pierce (door Shaquille O'Neal gegeven bijnaam na afloop van een wedstrijd: 'Paul Pierce is The Truth').
Ukraine TrainBijnaam voor Vitaly Potapenko.
Uncle CliffyBijnaam voor Cliff Robinson.
UtesBijnaam voor het college-basketbalteam van Utah University, uitkomend in de Mountain West Conference.
VandalsBijnaam voor het college-basketbalteam van Idaho University., uitkomend in de Western Athletic Conference
Vanilla Gorilla, theBijnaam voor Joel Przybilla.
VealBijnaam voor Brian Scalabrine.
VikingsBijnaam voor het college-basketbalteam van Cleveland State, uitkomend in de Horizon League Conference.
VikingsBijnaam voor het college-basketbalteam van Portland State, uitkomend in de Big Sky Conference.
VinsanityBijnaam voor Vince Carter.
Virgin ManBijnaam voor A.C. Green.
VolunteersBijnaam voor het college-basketbalteam van Tennessee University, uitkomend in de South Eastern Conference.
Wally WorldBijnaam voor Wally Szczerbiak.
WarhawksBijnaam voor het college-basketbalteam van Louisiana-Monroe University, uitkomend in de Sun Belt Conference.
WarriorsBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Hawaii, uitkomend in de Western Athletic Conference.
WavesBijnaam voor het college-basketbalteam van Pepperdine University, uitkomend in de West Coast Conference.
White ChocolateBijnaam voor Jason Williams.
White Guy on the Kinicks, theBijnaam voor Travis Knight.
White MikeBijnaam voor Mike Miller.
Wild ThingBijnaam voor Anderson Varejo.
Wild Wild WestBijnaam voor Delonte West.
WildcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Arizona University, uitkomend in de Pacific-10 Conference.
WildcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Bethune-Cookman University, uitkomend in de Mid-Eastern Athletic Conference.
WildcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Davidson University, uitkomend in de Southern Conference.
WildcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Kansas State University, uitkomend in de Big 12 Conference.
WildcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Kentucky University, uitkomend in de South Eastern Conference.
WildcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van New Hampshire University, uitkomend in de America East Conference.
WildcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Northwestern University, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
WildcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Villanova University, uitkomend in de Big East Conference.
WildcatsBijnaam voor het college-basketbalteam van Weber State, uitkomend in de Big Sky Conference.
Wilt the StiltBijnaam voor Wilt Chamberlain.
Wiz, TheBijnaam voor de Washington Wizards.
Wolf PackBijnaam voor het college-basketbalteam van Nevada University, uitkomend in de Western Athletic Conference.
WolfpackBijnaam voor het college-basketbalteam van North Carolina State, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
WolverinesBijnaam voor het college-basketbalteam van Utah Valley State, uitkomend in de NCAA-Independents Conference.
WolverinesBijnaam voor het college-basketbalteam van de University of Michigan, dat uitkomt in de Big Ten Conference.
World's GreatestBijnaam voor Ha Seung-Jin.
World's Most Famous Arena, theBijnaam voor de Madison Square Garden.
Worm, theBijnaam voor Dennis Rodman (vanwege zijn ongecontroleerde lichaamsbewegingen als hij achter een fruitautomaat schijnt te zitten).
Wounded Deer, theBijnaam voor Primoz Brezec.
X-Man, theBijnaam voor Xavier McDaniel (woordspeling op de eerste letter van zijn voornaam, vanwege de superhelden 'the X-Men').
Yellow JacketsBijnaam voor het college-basketbalteam van Georgia Tech, dat uitkomt in de Atlantic Coast Conference.
Young ThunderBijnaam voor Dwight Howard.
Z-BoBijnaam voor Zach Randolph.
ZBijnaam voor Zydrunas Ilgauskas.
ZekeBijnaam voor Isiah Thomas.
ZipsBijnaam voor het college-basketbalteam van Akron University, uitkomend in de Mid-American Conference.
ZoBijnaam voor Alonzo Mourning.


Kies een andere letter© 1966-2013 Basketball Vereniging Hoofddorp | Disclaimer | Colofoon | Privacy Statement | Email | Sitemap