• Emma & Elle (Bron: Getty Images)

  Elle (links) en Emma (rechts)
  Bron: Getty Images

  In Oktober vorig jaar werden de Washington Mystics WNBA Champions in een best of 5 series tegen de Connecticut Sun. De MVP in die finale was Emma Meesseman. Emma, een ogenschijnlijk nuchtere Belgische uit het plaatsje Ieper. Deze Belgische stad is vooral bekend van de 1e Wereldoorlog, die daar zijn vernietigende sporen naliet. Nog elke dag word in Ieper de "Last Post" geblazen ter ere aan de gevallen Britse soldaten. Emma Meesseman, voor de BV Hoofddorpers die meer van de NBA weten dan van de WMBA, je kunt haar vergelijken met Krystaps Porzingis (Dallas Mavericks) alleen is Emma niet 7-3 ft, maar slechts 6-2 ft, wat in ons metrisch systeem gelijk staat aan 1.92 meter.

  In de finale werd Emma als beste 6th man (waarom eigenlijk niet best 6th woman) verkozen tot MVP van de finals. Ja, jullie lezen het goed een bankspeelster die MVP werd. In de NBA ging deze eer naar The Claw (Kawhi Leonard). Weet je wat het mooie is aan deze vergelijking, Emma verdient als MVP € 108.000 en Kahwi een slordige € 11.000.000, zeg maar 102 keer zoveel. Sorry vrouwelijke lezers, maar voor gelijkheid  in salarissen, is basketbal dus helaas niet het juiste voorbeeld. 

  Wat ik zo leuk vind aan Emma is dat ze kan posten, zeg maar met je kont naar de basket spelen. Deze vaardigheid was vroeger een van de fundamentals van door BV Hoofddorp opgeleide basketballers. Dit in tegenstelling tot het basketball van nu, wat meer een soort van snel rennend darten is geworden. Als je vanaf de middellijn raak kan schieten en je hebt een goede conditie, dan ben je goed (maar niet heus). De (low) post is een extra wapen in de aanval en een positie waarmee je gelijk goed gepositioneerd staat voor de aanvalsrebound. Een dergelijk specialisme kun je bij BVH nu alleen nog zien bij Ferdy in Heren 3 en in heren 4 bij Knuffel & Buffel in de diepe krochten van onze vereniging. Oh en niet te vergeten in Dames 1, bij het onverschrokken boegbeeld Kirsten. Zij en haar broer Justin hebben in hun jeugd ook genoeg schoppen onder het achterwerk gehad om de juiste lengte te bereiken voor de low post. It runs in the family.

  Emma speelt bij Washington samen met Elle (Elena) Delle Donne, alleen vanwege haar naam al een van mijn favoriete speelsters. Daarnaast is Elle 6-5 ft en kan ze als geen ander uit de voeten in de low post. Een vrouw naar mijn hart, so to speak. Alleen met Elle is er wat bijzonders aan de hand. Elle is er niet heel open over, maar ze lijdt aan de ziekte van Lyme. De ziekte die je kunt krijgen van een tekenbeet. In haar missie om de ziekte te bedwingen slikt Elle dagelijks 64 capsules. 

  De situatie rondom Elle haar gezondheid is er met COVID-19 niet beter op geworden. Het virus leeft nu niet bepaald in harmonie met mensen die een auto immuunziekte (Lyme) hebben. Om haar persoonlijke gezondheidscrisis niet te verslechteren heeft Elle, op het advies van haar dokter, de leiding van de WNBA gevraagd om het seizoen niet te hoeven spelen. Wordt zo'n aanvraag gehonoreerd dan kun je dus met alle veiligheid omkleed de ontwikkeling van het virus in een soort quarantaine afwachten met behoud van je salaris. Dus niet, de WNBA heeft in al haar kunde en zonder met Elle te spreken gewogen dat het rapport van haar arts niet klopt en dat Lyme geen reden is om uit het seizoen te stappen met behoud van je rechten. "To opt out" zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen. Het doet me denken aan die man met dat oranje gezicht, die ook van alles roept wat bewezen is, maar het wegzet als fake news. 

  Ik vind het een schande, bij de mannen zijn er diverse spelers die om moverende redenen een aanvraag "to opt out" hebben ingediend, maar een voormalig MVP van de WNBA een van de topspeelsters en een rolmodel voor jonge meisjes die van de basketbal genieten, wordt weggezet als een leugenaar en moet dus kiezen voor of haar salarisstrook (met €110.000 een schijntje vergeleken bij het veterans minimum van de mannen, wat op 1 miljoen eurootjes ligt) of voor haar gezondheid. Sorry vrouwelijke lezers, maar voor een gelijke behandeling, is basketbal dus óók helaas niet het juiste voorbeeld.

  Ik wens iedereen een fijn seizoen, binnen de veilige grenzen van het Corona virus. Take care!

  Tot Kijkert, de Kijkert