• Gloednieuw Meisjes U16-2 dapper ten onder tegen Beverwijk

  12 sep 2020 Bert Pol
 • V16-2
 • Na een korte sabbatical als coach dit seizoen toch maar weer een team onder m'n hoede genomen en toeval of niet, voor de derde keer in mijn bestaan als coach wéér een Meiden U16-2 team.

  De 20-21 versie bestaat voor het grootste gedeelte uit speelsters die vorig seizoen nog op mijn training recreant waren en dus vandaag voor het eerst voet zetten op een basketbalveld in een echte competitiewedstrijd!

  Naast de twee ervaren meiden Veronique Vermue en Skye Bien, acteren de nieuwelingen Yingqi Zheng, Roos Majoor, Mona Allouji, Maia Kramer, Layan Allouji en Anneloes Sierat, terwijl onze laatste aanwinst, Ellen Akkerman, op de bank plaatsnam.

  Ellen is deze week vanuit de recreantenpoule U16 naar het wedstrijdteam gepromoveerd, maar omdat ze zich eerder deze week niet lekker voelde, blijft ze uit voorzorg vandaag nog even uit het team, maar is er volgende week gelukkig wél bij!

  De meiden (en ouders) zijn de afgelopen weken overladen met apps van de coach, lezen die natúúrlijk állemaal (ahum!) en zijn dus goed op de hoogte hoe het er theoretisch aan toe gaat in een wedstrijd. Nu dus de praktijk.

  Tegenstander van vandaag was Racing Beverwijk U16-1, een team waar zo vroeg in de competitie natuurlijk niets over valt te zeggen. Pas over een paar weken kunnen we heel langzaam beginnen om de onderlinge krachtsverhoudingen een beetje te bepalen.

  Wat wel al snel duidelijk was, was dat het een sympathieke en goedlachse ploeg meiden met relatief veel lengte was, die meteen voortvarend van start ging.

  Ik had m'n meiden twee zaken als beginopdracht meegegeven: kies je mannetje uit en blijf daar bij en pass zoveel mogelijk over de grond; slappe boogballetjes zijn gewoon uit den boze met de Beverwijkse luchtmacht vóór je!

  En zowaar, de nog zo onervaren meiden begonnen inderdaad aan een strakke man-to-man, verstopten zich geen moment in de wedstrijd en trokken brutaal ten aanval. Dat ging natuurlijk lang niet allemaal even soepel en er werd nogal eens tegen een onnodige fout aangelopen, maar er was van een timide en afwachtende ploeg geen enkele sprake, héérlijk om te zien!

  Beverwijk had enkele prima speelsters en liep in de beginfase dan ook uit naar 0-10. Pas na 8 minuten brak Hoofddorp de ban: Veronique liet zich onder de basket zien en scoorde onze eerste punten van het nieuwe seizoen!

  Het gejoel van de bank om de eerste punten inspireerde m'n meiden voldoende om onder leiding van aanvoerster Maia onvervaard ten strijde te blijven trekken en dat had effect: Layan had in het tweede kwart de eer om als eerste van de nieuwelingen te scoren: 4-10, terwijl Skye daar 2 minuten later nog een schepje bovenop deed: 6-10.

  Natuurlijk stond Beverwijk er niet bij en keek er maar een beetje naar: de ploeg bleef zo om de minuut haar puntjes pakken, zodat we de rust ingingen met een 6-20 achterstand. Geen onoverkomelijke achterstand, maar de meiden raakten vermoeid en de pauze kwam dan ook als geroepen. Ik zette de ploeg in de pauze met een paar aanwijzingen op de bank om hun verdiende rust te pakken.

  Met 6-20 begon Beverwijk langzaam in de verte te verdwijnen en de snelle score van de ploeg direct na het begin van de tweede helft maakte dat vooruitzicht er niet beter op. Gelukkig waren het twee achtereenvolgende scores van stormram Skye die ons nog enigszins in het spoor van de Beverwijkse meiden hielden.

  En toen ook Maia zich met de scores begon te bemoeien, zat Hoofddorp binnen de kortste keren weer redelijk in de achtervolging op Beverwijk en dat was hard nodig ook, want Beverwijk liep toch weer een paar puntjes verder uit op ons, 12-32 na een half uurtje spelen.

  De meiden werden echter steeds vermoeiender en moesten eigenlijk te snel weer het veld in, met maar 8 speelsters blijft het allemaal wat krapjes, dus iedereen een stapje extra was het credo voor de laatste tien minuten. Daarin was het met name Maia die de druk op het scorebord hield met drie fraaie scores en was het Skye die zich voor de zoveelste keer door de verdediging van Beverwijk wurmde voor een score onder de basket.

  Niet dat deze scores ons veel dichter bij Beverwijk brachten; de tegenstander was terecht de lachende derde want zij bepaalden de eindstand op een welverdiende 20-48.

  Quote van de coach: \"alle eer voor de leuke ploeg uit Beverwijk dat natuurlijk verdiend won van ons, maar alle lóf voor het vrolijke meidenspul uit Hoofddorp, dat een eerste wedstrijd afleverde die er wezen mocht en oprecht naar méér smaakt. Dat kunnen we volgende week in Amsterdam laten zien als we om 10:15u uit tegen Harlemlakers spelen.\"

  Kwartstanden: 2-10, 4-10, 6-12 en 8-16

  Persoonlijke scores:
  Skye Bien en Maia Kramer 8
  Layan Allouji en Veronique Vermue 2