• Interview met coaches Dames 1: Krista van Alten en Andrea Congreaves

  1 jun 2022 Beheerder
 • Interview met de coaches van Dames 1 Krista van Alten en Andrea Congreaves
 • Sinds het begin van dit seizoen zijn jullie samen begonnen aan het ‘avontuur’ bij BV Hoofddorp Dames 1. Op dit moment nadert het einde van het seizoen en zitten jullie met de Dames in een spannende periode, namelijk de aanloop richting de Final4 waar BV Hoofddorp aan gaat deelnemen.

  We zouden graag meer willen weten over de coaching staff en jullie missie en visie en uiteraard een korte terugblik. Als laatste kijken we alvast een klein beetje vooruit naar volgend seizoen.

  Allereerst willen we vragen of jullie je allebei voor willen stellen. Wie zijn jullie, wat is jullie basketbalachtergrond en wat doen jullie qua werk?

  Krista: Al jong begonnen met basketbal bij BV Hoofddorp en uiteindelijk met Hoofddorp in de Dames eredivisie gespeeld. Sinds mijn 13de in de nationale jeugdselectie gespeeld en later Nederlands Dames team. Vanaf mijn 17de heb ik gespeeld voor CBV Binnenland en Den Helder in de Eredivisie, waar helaas door een zware knie blessure een vroeg einde is gekomen aan mijn basketbal carrière. In mijn laatste jaren basketballen studeerde ik al fysiotherapie en ben ik sinds 2007 sport fysiotherapeut. Na 3 jaar werkzaam geweest te zijn in Nederland, ben ik naar Engeland verhuisd. Ik heb daar mogen werken met professionele dames voetbal, Goalball Nationaal heren team en student-athletes van de Universiteit van Nottingham. Momenteel ben ik werkzaam als sport fysiotherapeut bij een praktijk in Hoofddorp.

  Andrea: Op 16 jarige leeftijd via een gymles begonnen met basketballen. Na een aantal jaren in Engeland gespeeld te hebben ben ik gaan studeren (psychologie) en basketballen in Amerika bij Mercer University. Na mijn afstuderen heb ik 16 jaar lang in Europa, Azië en WNBA gespeeld waarna ik me volledig ging storten op het coachen. Jarenlang in Engeland gecoacht op universiteitsniveau en nationale jeugd teams van Engeland. Momenteel ben ik talentencoach bij de Orange Lions Academie en ga ik deze zomer werken met Nederlandse Dames U18.

  Jullie zijn verhuisd vanuit Engeland naar Nederland. Voor Krista een bekende locatie, maar voor Andrea volledig nieuw. Jullie waren nog niet volledig over of jullie waren al met BV Hoofddorp in gesprek.
  Wat is de grootste reden geweest dat jullie de keuze hebben gemaakt om bij BV Hoofddorp in de Promotiedivisie te gaan coachen. En wat heeft jullie doen besluiten om dit samen te doen, aangezien jullie nog niet eerder samen hebben gecoacht?

  Wij hebben voor dit seizoen inderdaad niet eerder samen gecoacht, maar in Engeland al wel samen gewerkt in coach/fysio dynamiek. Krista wilde al heel lang weer wat in basketbal gaan doen en dit leek ons de perfecte uitdaging. Voor Krista om wat terug te geven aan de club waar haar basketbal carrière begon en voor Andrea aan de sport die haar zoveel gebracht heeft. We vullen elkaar goed aan met onze verschillende karakters en wisten dat we deze uitdaging samen aan wilden gaan. Buiten dat versterken we elkaar op het veld, zien we dingen hetzelfde maar vanuit een ander perspectief.

  Door de verschillende ervaringen van jullie als speelsters, maar ook als coaches zal er wellicht ook een verschil in visie zijn.
  Is dat het geval en zo ja, hoe zijn jullie tot één visie gekomen en wat is die visie? Natuurlijk niet te veel weggeven, tegenstanders lezen dit ook 😉!

  Eerlijk is dat onze visie dus niet veel verschilt en we eigenlijk op 1 lijn zitten. Wij houden van een spel waarbij speelsters zelf de wedstrijd gaan leren lezen en de opties gaan benutten. Daarbuiten houden wij van transparante communicatie en dat we samen (coaches en speelsters) een prestatie moeten neerzetten. Natuurlijk bepalen wij de lijnen, aanvallen etc. maar staan ook zeker open voor feedback vanuit het team. Onze coachstijl is anders, Andrea coacht alsof ze de wedstrijd echt zelf speelt, terwijl Krista rustiger is. Maar we zien dingen tegelijk, maar vullen elkaar ook echt aan. De coach ervaring van Andrea is daarin echt goud waard.

  Als we kijken naar het soort spel van de dames dit jaar, is het heel anders dan dat zij de afgelopen jaren hebben laten zien.
  Hoe proberen jullie de speelstijl die jullie voor ogen hebben over te dragen op de speelsters en lukt dit naar jullie gevoel?

  Dat is een proces wat in het begin altijd weerstand geeft. Hoofddorp van nature heeft bepaalde aanvallen waar bepaalde lijnen in zaten. Wij wilden dat moderniseren, maar vooral verantwoording leggen bij de speelsters. Dit vergt geduld en veel herhaling, maar het is mooi te zien dat het team er nu volledig in vertrouwt. Creativiteit en vooral de speelsters inspireren dat ze meer kunnen dan ze denken en de vrijheid krijgen beslissingen te nemen. Door veel communiceren, in trainingen bepaalde opbouw te laten zien en na een aantal wedstrijden dat speelsters door kregen dat het werkt, verfrissend is en gewoon leuk is maakt alles goed. We groeien nog elke week maar het leuke is dat er ook constant dingen blijven die je kan aanscherpen maar ook toevoegen. Het mooiste resultaat is dat we nu een team hebben die plezier uitstraalt, elkaar helpt en 100% geeft in elke training en wedstrijd.

  Als we kijken naar manier van coachen zijn wij erg benieuwd naar jullie overeenkomsten en verschillen.
  Dus wat is jullie grootste overeenkomst in coaching én wat is het grootste verschil in coaching?

  Overeenkomst is de manier waarop we coachen zien en hoe we het benaderen.
  Grote verschil is dat Krista soms te gevoelig is, dingen zich persoonlijk kan aantrekken, terwijl Andrea harder is in maken van sommige beslissingen. Heeft beide met coach ervaring te maken, maar daarnaast versterkt de combinatie juist ook dat we gezamenlijk het doel bereiken wat we voor ogen hebben.

  De Dames (en ook heel basketballend Nederland) hebben een gekke periode achter de rug. In december en januari lag het basketbal zo goed als stil. De eerste wedstrijd na de lockdown werd verloren en er werd tussendoor nog een keer van de koploper verloren. Verder pakte Hoofddorp 9 keer winst vanaf Januari.
  Hoe kijken jullie terug naar de periode vanaf de lockdown?

  Het is een raar seizoen, waarbij we inderdaad een lange periode stil gestaan hebben. Onze eerste wedstrijd na de lockdown was door meerdere redenen 1 waar we als coaches en als team heel veel van geleerd hebben. Het is het kantelpunt geweest in het seizoen door open en eerlijk naar elkaar te zijn na die wedstrijd en onze doelen uit te spreken. De neuzen stonden daarna dezelfde kant op en we zitten vanaf die dag met z'n alle spreekwoordelijk op dezelfde pagina van het boek 2021-2022. Na die eerste wedstrijd zijn we allemaal elkaar gaan accepteren voor wie we zijn, de verschillende karakters die we binnen het team hebben en daardoor elkaar gaan versterkten.

  Jullie hebben nu bijna een jaar voor het team gestaan en hebben hoogte- en dieptepunten meegemaakt.
  Wat is de grootste vooruitgang die zij (met jullie uiteraard) geboekt hebben vanaf begin dit seizoen?

  Het vertrouwen in elkaar als speelsters maar ook als coaches. Overal waar je nieuw binnenkomt is het wennen voor alle partijen. Het plezier dat het team uitstraalt op trainen en wedstrijden zie je nu terug in de manier waarop we spelen. Het team was al hecht, maar is dit jaar nog meer naar elkaar toe gegroeid en iedereen voelt zich op zijn gemak. Het mooiste is de verantwoording die iedereen neemt om dingen binnen en buiten het veld zelf op te lossen.

  Zoals eerder aangegeven zijn jullie als team nog in de race voor het kampioenschap. Een spannende en zware periode.
  Kunnen jullie aangeven hoe jullie (als staf, maar ook als heel team) aankijken tegen komende periode en hoe jullie de dames voorbereiden op de wedstrijden?

  Wij kijken het hele seizoen al naar 1 wedstrijd tegelijk. Daarnaast zijn we ook niet bezig met andere teams en focussen we op wat onze kracht is. Door op deze manier naar dingen te kijken, houden we onszelf scherp en alert. Uiteraard zit er genoeg uitdagende spanning in de aankomende week, maar dat is gezond. We gaan hier intern mee aan de slag om de dames zo goed mogelijk klaar te stomen voor de halve finale op 4 juni.

  Er is ons ter ore gekomen dat jullie hebben toegezegd ook volgend seizoen weer voor de groep te willen staan. Ook daarover hebben we een paar vragen.

  Wat mist het team binnen het veld waar jullie komend seizoen meer aandacht aan willen besteden of misschien wel toevoeging voor willen zoeken in de vorm van een speelster?

  Het team mist dit jaar breedte doordat we vroeg in het seizoen 2 speelsters zijn kwijtgeraakt door voorste kruisband blessures. Hierdoor spelen we het hele seizoen al met een smalle basis. Aankomend seizoen gaan we verder waar we dit seizoen al mee bezig zijn in de zin van team bouwen, sfeer houden die gezellig is maar zeker uitdagend.

  Jullie hebben beide een hoop meegemaakt met basketbal, waaronder natuurlijk voor beide een aantal hoogtepunten.
  Wat is jullie doel met dit team en binnen BV Hoofddorp en wat zouden jullie willen bereiken?

  Ultieme doel is uiteraard kampioen worden en op langere termijn promoveren naar de Eredivisie. De club heeft een rijke historie van het spelen op het hoogste niveau en dat is waar we naartoe willen.

  We sluiten graag af met een laatste vraag.
  Zouden jullie beide een quote kunnen delen die bij jullie past binnen basketbal?

  Andrea: ‘Keep It Simple Stupid’ (KISS)

  Krista: We are not a team because we work together, we are a team because we respect, trust and care for each other.

   

  We willen jullie bedanken voor het interview en veel succes wensen met de laatste loodjes van dit seizoen!