• Jongens U14-5 geeft kampioenschap extra glans in laatste wedstrijd

  30 mei 2022 Bert Pol
 • De ex-recreanten van Jongens U14-5 stonden al weken op pole-position voor het kampioenschap, waarbij het onverhoopt verliezen van dat kampioenschap slechts theoretisch was.

  Toen we begin van deze maand ook nog eens de ongeslagen koploper, Triple Threat (spelend met VR), versloegen, waren we al helemaal niet meer in te halen en was het formele kampioenschap een feit, zéker na de schermutselingen van Flying Oost U14-3 in de laatste weken, waarbij de Amsterdammers thuis ietwat beschamend onderuit gingen tegen KTC.

  Datzelfde Flying Oost, inmiddels afgezakt naar de laatste plaats in de competitie, was zaterdag 28 mei onze tegenstander in de laatste wedstrijd van het seizoen. Hoofddorp kon bij winst in punten gelijk komen met het met Verlies van Rechten spelende Triple Threat, dat wél een veel beter doelsaldo dan Hoofddorp heeft en in dát opzicht alleen nog maar in theorie kon worden ingehaald.

  Niettemin, we wilden het áán- en vaststaande kampioenschap wel in stijl vieren en dat was de (ruime) winst in je kampioenswedstrijd pakken. Ik vertelde de jongens dan ook Flying meteen vanaf de eerste minuut bij de strot te grijpen en onze geloofsbrieven te overhandigen: tegen Hoofddorp was vanmiddag niets te halen!

  Maurice zou vandaag geheel zelfstandig alle wissels doen, ik zou hem tijdens de time-outs bijstaan indien nodig en gezamenlijk zouden we de jongens de komende veertig minuten naar een zo ruim mogelijke overwinning schreeuwen.

  En dat gebeurde dan ook. Onder leiding van een prima afvaardiging van het uitgespeelde Heren-5 aan de jurytafel én als scheidsrechters, denderden de jongens drie kwarten lang over de Amsterdammers heen en werden de gasten eigenlijk na de eerste helft al op een forse achterstand gezet, 46-6.

  In de tweede helft en met name het derde kwart was Matin voor mij de meest opvallende speler; gehinderd door een flinke trainingsachterstand (ramadan, school, ziekte) startte hij aanvankelijk aarzelend en dat was dan ook verklaarbaar. In die tweede helft liet-ie echter zien hoe goed hij eigenlijk kan verdedigen als-ie z'n zinnen daar op zet.

  Zijn tegenstander ergerde zich een ongeluk aan de interventies van onze tweede big man en deze jongen speelde zichzelf langzaam uit de wedstrijd, helemaal Matin's verdedigende verdienste en een 19-0 kwartstand spreekt in dat opzicht boekdelen.

  Of het nu kwam omdat Hoofddorp de tegels liet vieren of omdat Flying Oost de geest kreeg, maar kwart vier was ons zwakste kwart. Verdedigend lieten we de tegenstander te vaak inside komen en de scores voor de Amsterdammers vielen tegelijkertijd ook goed.

  Vanaf de jurytafel werd ik al gewaarschuwd dat we dit kwart weleens konden verliezen als dit zo doorging en ook bij de coach gingen de ogen langzamerhand in de fronsstand staan.

  Omdat Hoofddorp aanvallend echter onverdroten bleef scoren onder leiding van aanvoerder Daniël, die weer ongegeneerd vaak het netje wist te vinden, bleef de schade echter beperkt en konden de Hoofddorpers na veertig razende minuten een mooie eindscore overleggen in hun laatste wedstrijd: 85-21.

  Coach Quote:
  \"In november vorig jaar zijn Maurice en ik aan dit \"project\" begonnen, in eerste instantie alleen maar om de jongens lekker alvast vanaf januari de wei in te jagen om ze de mores van het competitiebasketbal aan te leren en ze op die manier klaar te stomen voor het volgende seizoen.

  In een poule met overwegend toch wel gelijkwaardige tegenstanders pakten de mannen (soms ruim, soms nipt) de winst en moest alleen de uitwedstrijd tegen Triple Threat aan de tegenstander worden gelaten. Daarna werd alles \"gewoon\" weer gewonnen en konden zaterdag, na 5 maanden competitiebasketbal, de handen omhoog.

  Onder dankzegging voor met name de constante heldere uitleg van scheidsrechters Bas en René en de leuke betrokkenheid vanaf de tafel, werden de jongens na afloop na een fraaie speech van onze voorzitter Jochem Somers door hem namens het bestuur gehuldigd!

  Na de fotosessie met de massaal toegestroomde ouders konden de voetjes van de vloer in de kantine waar het nog enige tijd onrustig was rondom de drankjes van het bestuur en de diverse schalen met snacks die door de ouders aangerukt werden.

  Terwijl de jongens zich als kokmeeuwen op de snacks stortten, hing ik de mannen allemaal nog een extra grote kampioensmedaille op die ik vorige week liet afdrukken en werden Maurice en ik ook nog eens door de ouders bedankt voor het afgelopen seizoen, eentje om niet meer te vergeten!

  Iedereen rondom het team bedankt voor al jullie inzet, ook namens coach Maurice en wie weet tot volgend seizoen!\"

  Boxscores:
  24-2
  22-4 (46-6)
  19-0 (65-6)
  20-15 (85-21)

  Persoonlijke scores:
  Daniël Rietveld 32
  Demir Yener 12
  Ferron Griffioen 10
  Jesse Hogenhout 9
  Guilhem Hietbrink en Silvano Boersma 8
  Rob de Wit 4
  Sahand Koeswagtie 2