• M18-1
 • BV Groningen M18-1 vs BV Hoofddorp M18-1

  Na een tijdje geen verslagen, komt er nu weer eens 1. Mijn tijd wordt nogal opgeslokt de laatste tijd, het positief beëindigen van wedstrijden is ook nog niet gelukt (al was het steeds vaker heel dichtbij die overwinning) enkel de motivatie om door te gaan blijft. Ook binnen de groep, we winnen niet maar er werd wel vooruitgang gezien. Natuurlijk zijn er momenten van irritatie en frustratie binnen zo’n groep, tijdens trainingen en of wedstrijden, dat hoort erbij maar tot op heden wordt dit altijd opgelost en gaan we als team verder.

  Voor de 2e maal dit seizoen mochten we afreizen naar BV Groningen (ja ook al een keer naar Celeritas geweest en daar mogen we nog een keer naartoe…) de motivatie in het team is prima enkel de beloning hebben we nog niet gehad doormiddel van een overwinning. Voorafgaande op de training veel gedaan aan het specifiek bestrijden van de tegenstander. Weer met goede moed naar de wedstrijd toe.

  Ruim op tijd aangekomen in Groningen, nogmaals strijdplan door genomen. Klaar voor de start…deze was allesbehalve goed, ofwel slap, weinig energie, fysiek werd alles ontweken en in balbezit slordig. De thuisploeg maalde er niet om wat een 9-3 tussenstand opleverde. Time-out: er moet een stap extra gezet worden door iedereen, aanvallend en verdedigend. Aanvallend ging het steeds beter, verdedigend kwamen nog te vaak de afspraken niet na die we getraind hadden waardoor BVG met een redelijke voorsprong de eerste periode afsloot: 19-10

  2e periode: weer de verdedigende taken aanscherpen, de gevaren van de tegenstander benoemen. Aanvallend snellere bal-movement om zo eerder vrije kansen te creëren. We starten stukken beter, verdedigend staan we veel beter en zijn we feller, aanvallend worden de betere opties gevonden en benut. Stap voor stap wordt de achterstand verkleind tot 23-23 als tussenstand en dan opeens met nog 3 minuten ongeveer te gaan stort het helemaal in elkaar, wisselen hielp niet, de wedstrijd glipte ons op dat moment uit de vingers leek het. BVG profiteerde er redelijk van en sloot de eerste helft af met een 33-25 voorsprong.
  Rust: alles wat goed ging in de eerste helft benoemt en daar ons op gaan richten, we kunnen dat prima uitvoeren alleen aub de 2e helft 20 minuten en niet die 12 minuten zoals de eerste helft… dat zijn er 8 te weinig.

  3e periode: eens kijken hoe de mannen het oppakken, de motivatie is er nog zeker…maar we starten matig. Daar tegenover scoort BVG ook bij goede verdediging en loopt de achterstand snel op naar 13 punten. BVG gaat verdedigend het fysieker aanpakken enkel wordt dit niet getolereerd door de arbitrage en komen ze al snel in foutenlast. En op het moment dat ze daar zelf achter komen, het fysieke verdedigen iets afzwakken (het is al een redelijk fysiek sterke ploeg) zetten wij een tandje bij, en langzaamaan beginnen wij het tempo te bepalen. Uitvoeren van opdrachten en getrainde tactieken gaan lopen, schoten beginnen wat vaker achter elkaar te vallen en de variaties in aanvallen zijn bijna perfect. Stap voor stap, en redelijk grote stappen lopen we in. Bij een tussenstand van 45-42 geeft BV Groningen heel even gas maar wij trapte vlak erna weer op de rem en namen de controle helemaal in handen. Na 49-42 zetten wij een 12-0 run neer en namen een voorsprong. Met nog 5 seconden in het kwart te gaan gooide BVG de bal weg in hun aanval. Hoofddorp bal base-line eigen basket. Kort overleg met mijn assistent: wel of geen time-out, er was twijfel maar snel beslissen en ik nam hem. Teken een fullcourt play uit…en alsof ze het al maanden trainen, nagenoeg in perfectie uitgevoerd wat nog een open lay-up van Roman op leverde, heerlijk. Vol euforie en energie sloten de mannen de periode af: 50-56

  4e periode: we hebben vaker voorgestaan dit seizoen, ook aan het begin van het 4e kwart, blijf je aan je afspraken houden, blijf hard werken, blijf die extra stap zetten en vooral: doe hey met elkaar als team. We verslapte niet, aanvallend waren we niet af te stoppen en verdedigend stonden we uitstekend, maar ook tegen goede verdediging kreeg Groningen de bal nog wel eens in de basket maar niet genoeg om ons bij te halen. Elke minuut liepen we verder uit, en wie ik ook wisselde het niveau bleef gelijk, de mannen zaten op 1 lijn. De frustratie begon bij Groningen toe te slaan en de moed zakte ze in de schoenen in hoop op een overwinning. Met nog 3 minuten te gaan nam ik toch even een time-out om de mannen daarin duidelijk te maken dat we niet op de frustratie moesten gaan reageren maar gewoon ons eigen spel moesten blijven spelen, laat de wedstrijd niet uit de hand lopen!! Een technische fout voor commentaar tijdens de time-out bevestigde mijn verhaal over de frustratie. De mannen lieten zich niet provoceren (een beetje trash-talken mag toch wel coach?) bleven hun eigen spel spelen wat per seconde soepeler ging lopen en wat resulteerde een hard groeiende voorsprong en uiteindelijk dikke overwinning: 61-89
  Wat lekker en wat fijn dat de mannen eindelijk een beloning hebben gehad voor hun harde werken en hun geduld. En nu op naar meer.

  Enkele statistieken:
  Jonas 16ptn (5 3tjes)
  Roman 15 ptn en 0 ftn…
  Nils en Jurrell 14 ptn pp
  Lloyd 8 ptn
  Theo, Marouan en Scott 6 ptn pp
  En Tijn 4ptn maar niet minder belangerijk.

  Volgende wedstrijd is thuis tegen HotPepper Heat: 9 maart om 17:00. In Groningen hadden we niet veel support maar degene die er waren hebben geholpen en genoten, thuis kan er meer support zijn, ik hoop jullie dan op de tribunes te zien..
  Coach K.