• Ontketend Jongens U14-5 verslaat ongeslagen koploper

  9 mei 2022 Bert Pol
 • Door afzeggingen, uitstel en opnieuw inplannen van wedstrijden en het uit de competitie stappen van tegenstanders, verloopt het debuutseizoen van de Jongens U14-5 -net als bij zovele teams- onregelmatig, om maar niet te zeggen: chaotisch.

  Zaterdag 7 mei stond al weer enige tijd in de U14-5 boeken als een belangrijke wedstrijd, maar wel weer na een lange tijd zonder wedstrijd. Koploper Triple Threat U14-2 zou op bezoek komen en Hoofddorp zou daarmee de gelegenheid krijgen om zich voor de verloren uitwedstrijd van begin april (62-28), te revancheren.

  De coaches Maurice en ik werden echter vrijdagmiddag en zaterdagochtend geconfronteerd met enkele plotselinge, last-minute afzeggingen. Afzeggingen waar de jongens zélf overigens niks aan konden doen, je wordt niet voor je lol ziek (Rob) en je wil al helemaal niet afzeggen vanwege familieomstandigheden (Matin).

  Tel daar bij op dat Roan zaterdag nog in Suriname zat en dat Ferron nog in Spanje bij de familie vertoefde en je staat opeens met slechts 5 jongens; geen vertrouwenwekkend aantal in de aanloop naar de sterke koploper Triple Threat!

  En dús moesten Maurice en ik in allerijl op zoek naar adequate vervanging. Vrijdag werd onze recreant Demir (zeg maar gerust Mello tegen hem, daar luistert-ie ook naar!) gestrikt en zaterdagochtend sloot onze andere recreant, Tomas, bij ons aan om de gemiste lengte van Matin te compenseren.

  Ik had enkele weken geleden als inval-coach bij Sarah's U14-4 meiden al te maken gehad met twee geweldige invallers uit de U12-1, Dex en Finn, en Sarah beval ook Timmo uit datzelfde team bij me aan en dus werden ook deze drie toppers gevraagd aan te sluiten bij de 14-5. Dat lukte en dus hadden we opeens tien gretige jongens voor ons staan!

  Als bonus kregen we ook nog eens Finn's vader Nico bij ons op de bank; als coach van de U12-1 kent hij zijn jongens natuurlijk als geen ander en dat kan nooit kwaad en last but not least aan de jurytafel Daniël's moeder Kim en Guilhem's vader Erik: niets stond ons meer in de weg voor een lekkere pot tegen een uitstekende tegenstander.

  Triple Threat was naar Hoofddorp gekomen met slechts 5 jongens en dat was natuurlijk best wel een domper voor het team, maar voor ons een uitgelezen kans om het team vanaf minuut één af te jagen met een felle fullcourt press. Nieuw voor de U14-5, gesneden koek voor de U12-jongens.

  Fullcourt pressen kost veel energie, maar wij konden met tien man volop doorwisselen; vermoeidheid en foutenlast zou bij ons veel minder pijn doen dan bij de tegenstander.

  Zoals verwacht moesten vooral de U14-5 jongens wennen aan het na een aanval of score niet meteen teruglopen naar eigen helft, maar meteen bij je mannetje blijven. Dat bleek met name in het eerste kwart, waarin we zoveel mogelijk probeerden aan te haken bij de koploper, maar waarin Triple Threat -krapjes, dat wel- de leiding nam na tien minuten: 16-17.

  In het tweede kwart werden de press-touwtjes nog wat strakker aangehaald door de jongens en sneden Timmo, Sahand en Dex regelmatig als een mes in zachte boter door de verdediging van Triple Threat. De afvallende ballen werden vervolgens keurig door Guilhem en Tomas omgesmolten tot tweede kansen, die op hun beurt weer werden verzilverd door de andere jongens.

  Hoofddorp vond gaandeweg het tweede kwart de juiste cadans, zeker toen Nico aanraadde om Finn op verreweg de gevaarlijkste speler van de Haarlemmers, de uitstekende nummer 21, te zetten. Dat bleek een gouden greep; de scores aan Haarlemse kant begonnen ietwat op te drogen, terwijl Hoofddorp gewoon doordenderde in de aanval, box: 27-13, ruststand 43-30, we hadden een serieus gaatje geslagen.

  Ditzelfde ritme probeerden we ook in de tweede helft op de vloer te leggen en dat lukte aanvankelijk prima, maar eind derde en begin vierde kwart begon "Het Grote Gevaar" -die onnavolgbare nummer 21, volgens Erik verantwoordelijk voor 90% van de scores!- met een klein runnetje en slonk onze voorsprong ietwat. Niet zorgwekkend, maar de Haarlemmers kwamen wel wat dichterbij, verschil was op dat moment 11 punten, en vóórdat ze hoop konden krijgen op misschien wel een inhaalrace besloten we Finn vanaf dat moment vast op nummer 21 te zetten.

  Krachtpatser Finn stond op dat moment op 4 fouten, maar hij mocht van ons blijven staan totdat hij tegen fout nummer 5 aanliep, zolang hij die nummer 21 maar in de gaten hield; hij was op dat moment de enige die met zijn fysiek en verdedigende kwaliteiten in staat was om de aanvalsplannen van deze sterkmaker bij de tegenstander in te dammen.

  Dat liep perfect, de aanvalsdrang van Triple Threat werd ingedamd en toen bij de Haarlemmers óók nog een van de spelers in het laatste kwart met 5 fouten noodgedwongen naar de kant moest, was het helemaal gedaan met de aspiraties van ze. Hoofddorp bleek vandaag gewoon een maatje te groot voor de koploper en won uiteindelijk afgetekend.

  Eindstand: 82-60.

  Coach Quote:
  "Een mooie wedstrijd van natúúrlijk onze eigen vijf wedstrijdjongens Daniël, Jesse, Guilhem, Sahand en Silvano die op deze zaterdag het cement vormden van een swingend team, maar laten we ook Tomas niet vergeten met zijn onmisbare lengte en kracht, het inside-gevaar van Demir die elke keer het gaatje in de Haarlemse verdediging probeerde te vinden, de kracht en verdedigende vastberadenheid van powerhouse Finn, de hallucinerend gevaarlijke dribbel-souplesse van Timmo en het geweldige inzicht van de snelle Dex! Aan onze vijf invallers en coach Nico: veel dank!

  Er waren nog twee hilarische momenten te noteren, waarin de jongens de lachers op de hand kregen vanaf bank en volle tribune; in het derde kwart vond Finn het nodig om zijn vaste mannetje even los te laten en pardoes over één van de gele rolemmers te tuimelen en in het laatste kwart wilde Jesse laten zien hoe goed hij zijwaarts kon dansen zonder te dribbelen, iets waar de scheids niet zo blij mee was en dat tóch iets te veel op lopen vond lijken... Het zorgde allemaal alleen maar voor een verhoging van de algehele feestvreugde bij de drie coaches aan de kant, bij de jongens op de bank en bij de ouders aan de jurytafel en op de tribune!

  De wedstrijd eindigde echter toch ietwat in mineur: de tablet crashte tijdens het indienen na afloop op de gebrekkige wifi van de sporthal, dat zich gewoonweg diep moet schamen dat er na ál die jaren nog steeds geen stabiel internet is! Dankzij foto's en oplettende ouders weten we de kwartstanden, maar helaas dus geen scores van de jongens; ze krijgen gewoon alle tien ieder 8 punten van Maurice en mij en de resterende 2 punten zijn voor Nico's hulp; een coach die twee punten heeft gescoord, een unicum!

  Onze volgende en laatste thuiswedstrijd is op 28 mei tegen Flying Oost, dat zaterdag toch wat verrassend van KTC heeft verloren; eens kijken of we tegen de Amsterdammers ook weer een mooie prestatie kunnen neerzetten; om 15.30u weer te bewonderen in dit theater!"

  Box-scores:
  16-17 (-1)
  27-13 (43-30; +13)
  23-15 (66-45; +21)
  16-15 (82-60; +22)

  Persoonlijke Scores:
  Alle jongens ieder 8 punten!