• Red & Bert
 • Ik ben een ouwe rot, althans dat denk ik. Vroeger was alles beter, toen had je geen mobile en leerde je in de gymzaal of de FBK hal (onze geboortegrond) fundamentals van de legendarische Vespa. Je begon of eindigde niet elke zin met "focking" en als je coach zei: "go hard", dan ging je in een rechte lijn één tegen één naar de basket. Tegenwoordig doe je dan een ankle breaker, een dubbele cross-over gevolgd door een step-back three.

  Ouwe mensen zeuren, maar ik ben niet oud. Toen ik jong was en het gebrek aan een mobiele telefoon compenseerde met een blaaspijp en zelf gevouwen pijltjes, vond ik ouwe mensen ook zeuren. Dat was de generatie die toen na een potje basketball in de Apollolaan in het Vondelpark als hippies lagen te blowen omdat hun ouders op hun beurt weer op hun nieuwe transistor luisterde naar Hilversum 1 in plaats van naar de Beatles, de Stones of Jimi. 3 keer hun in één zin, heerlijk.

  Toch brengt de goede oude tijd ook mooie dingen met zich mee. Ik herinner me Mitchell Plaat, een Amerikaanse Nederlander, een weergaloze guard in dienst van Parker Leiden. Toen ontstond ook mijn liefde voor het Amerikaanse Basketball dat mondjesmaat Nederland wist te bereiken, maar dat via Mart Smeets toch beschikbaar was voor de liefhebber. Ik kon aardig schieten (er was nog geen 3 punter), een beetje dunken, heel goed posten, maar was vooral King in rebounden. Want dat was mijn voorbeeld, Bostons Celtics #33 ook. De Celts zijn een begrip in de NBA, maar het fundament voor de organisatie werd gelegd door Red Auerbach. Ik heb ooit het beginnende internet en de bibliotheken afgestroopt op zoek naar informatie over Red. Zijn boek "Let Me Tell You a Story, a life time in the game" heb ik wel 10 keer gelezen. Het boek voelt als een uitnodiging om bij hem aan de keukentafel te komen zitten terwijl hij verteld over basketball. Een verhaal over De sport en zijn schoonheid, met als acteurs de grote spelers der aarde in de ware aard als bedoeld door de uitvinder van basketball, een gymleraar, James Naismith (een Canadees).

  Red was een markant figuur, als je hem googled zie je altijd zijn olijke grijns en dikke sigaar. Bij elk kampioenschap van de Celtics dook Red met sigaar op in de kleedkamer, maar hij zat ook gewoon op de bank in de hal dikke blauwe wolken weg te blazen. Nu ondenkbaar, toen geaccepteerd. Ik ga roken niet zitten verheerlijken, dus aan alle jeugdleden: "don't even think about it", maar de sigaar was onlosmakelijk verbonden aan Red. Net zoals andere basketball iconen, James, Jordan, Curry, Bird, Anthony, Pippen in hun moment of glory gespot werden met een Robusto of een Corona. Wil je meer weten over Red, kijk dan op Youtube.

  Red was markant, maar Bert is dat ook. De eerste keer dat ik contact had met Bert was in de beginjaren van zijn webmaster-schap. Als De Kijkert wilde ik graag dat hij een stukje zou plaatsen over het roemruchte Omron Heren 3, het team dat meervoudig aanwezig is geweest op het jaarlijkse kampioenenball van BVH. Het is altijd mijn bedoeling geweest om de puike prestaties van dat team, te bagataliseren door de individuele spelers op de hak te nemen. Godenzonen bij BVH forget it!
  Zo ook deze keer, alleen Bert hapte niet toe. Hij vond dat een rechtstreekse aanval door een onbekende op het kind van de vereniging, namelijk Coen L. Jr. niet door de beugel kon. Het was om zo te zeggen niet Hangtime fähig. Ik heb Bert kunnen overtuigen van mijn gelijk en zoetjes aan kreeg ik in de eerste jaren van het millennium wat zendtijd van hem. Door deze houding was ik in staat om voort te borduren op het fenomeen Knuffel & Buffel en Riem & Ruud. Waarover in een volgend stuk meer.

  Bert is de verpersoonlijking van een blue collar BVH, familieman, recht voor zijn raap, altijd behulpzaam. Recent was ik weer geraakt door een van zijn posts op facestagram over zijn hernieuwde betrokkenheid bij meisjes U16-2, een mengelmoes van enthousiaste meiden. Een geweldig wedstrijdverslag van hun eerste wedstrijd, met voor mij een nieuwe toevoeging aan de dikke van Dale, "Mooi Meidenspul". Je zal Bert als coach hebben, never a dull moment, dus Veronique, Skye, Yingqi, Roos, Mona, Maia, Layan, Anneloes en Bert, maak er wat moois van dit seizoen. Als ik de gelegenheid heb, kom ik graag een keer kijken.

  Tot Kijkert, De Kijkert.