• Rolstoelbasketbalsters opnieuw Europees kampioen - Teamfoto
 • Bron:     Basketball.nl
  Foto's:   Steffie Wunderl
   
  De beste blijven. Het is de Nederlandse rolstoelbasketbalsters opnieuw gelukt. De Orange Lions veroverden vrijdag in Rotterdam voor de negende maal de Europese titel en voor de vierde achtereenvolgende keer. Dat deed de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden door in de EK-finale bij de eerste succesvolle editie van de European Para Championships met 58-36 van Groot-Brittannië te winnen. Het was de zeventiende EK-finale op rij voor Oranje. Het brons ging naar Spanje dat in overtime met 49-48 van Duitsland won.

  Nederland is tevens regerend wereld- en Paralympisch kampioen in het rolstoelbasketbal bij de vrouwen. Bo Kramer (foto) wees haar team de weg in de voor Oranje moeizaam verlopen finale met 18 punten,12 rebounds en 5 assists.

  Kwartstanden: 13-9; 15-6; 8-9; 22-12

  Gameflow

  Nederland en Groot-Brittannië hadden zichzelf door het bereiken van de EK-finale al verzekerd van een ticket voor de Paralympische Spelen in 2024. Het was de vierde keer dat beide landen elkaar troffen in de finale van een groot internationaal toernooi. Nederland was bij het WK in 2018 en de laatste twee edities van het EK de steeds de sterkste, met de aantekening dat de Britse vrouwen zich voor de EK-finale van 2021 terugtrokken door coronagevallen in de ploeg en Nederland toen reglementair met 20-0 won.

  Nu werd er ouderwets gespeeld voor goed gevulde tribunes met veel in oranje uitgedoste fans. Toch kwam Nederland, in de groepsfase met 64-50 te sterk voor Groot-Brittannië, nooit echt lekker los. Het slordig spelende Oranje hield de tegenstander in de eerste heft op 15 punten, maar scoorde er zelf maar 28. In het derde kwart werd het zelfs 8-9 voor de Britse vrouwen. Nadat ze even met 32-15 waren achter gekomen, kwamen ze mede door een 6-0 run terug tot 36-24. Maar in het vierde kwart toonden de Orange Lions alsnog waarom ze al jaren de beste ploeg van de wereld - en dus ook Europa - zijn. Door het laatste kwart met 22-12 te winnen, zegevierde Nederland toch nog met 22 punten verschil.

  Sinds de Spelen in Rio heeft de ploeg van Van der Linden en zijn vaste assistent Irene Sloof (inmiddels is ook Joost van Rangelrooij tot de staf toegetreden) slechts twee keer verloren, beide keren in de poulefase van een toernooi. Alle finales (vier maal EK, tweemaal WK en eenmaal Paralympische Spelen hebben sindsdien goud opgeleverd.

 • Topscorers

  Nederland: Bo Kramer 18 punten,12 rebounds en 5 assists; Mariska Beijer 12 punten en 13 rebounds.
  Groot-Brittannië: Robyn Love 10 punten en 12 rebounds.

  Stats don't lie

  Na drie kwarten spelen bevond het schotpercentage van Nederland zich onder de dertig procent, mede omdat er veel makkelijke ballen werden gemist. Dat werd toch nog 38 procent, terwijl Groot-Brittannië op 29 procent werd gehouden. Nederland won het reboundgevecht met 49-35 en had 20 assists. Het aantal turnovers aan de kant van Oranje bleef beperkt tot 5.

  'Goud winnen verveelt nooit'

  Bo Kramer: "Of het saai begint te worden? Nee hoor, goud winnen verveelt nooit. Ik vond het zeer geslaagd om het EK rolstoelbasketbal onderdeel te laten zijn van de European Para Championships met tien verschillende sporten. Daardoor heb ik ook veel nieuwe fans op de tribunes gezien. Die zaten sowieso al lekker vol met veel oranje fans. Het is heerlijk om voor eigen publiek kampioen te worden. Het geheim van ons team? We hebben een getalenteerde speelsters met veel ervaring, waarvan de meesten al acht jaar met elkaar bezig zijn, maar ook een aantal jonge talenten. We trainen keihard, dag in dag uit onder leiding van een professionele staf en blijven hongerig naar succes. Het volgende doel is nu goud in Parijs, daar gaan we het komende jaar keihard naartoe werken."

 • Rolstoelbasketbalsters opnieuw Europees kampioen - Bo Kramer knipt het netje eraf