• Ruud & Riem - De Kijkert
  • In het begin van de Top 2000 op RADIO 2, waarvan de eerste editie te horen was vlak voordat het nieuwe millennium aanving stonden ze op plek 504. Alleen verbeterd in het jaar 2003 toen ze ongemerkt de 460e positie noteerden. Hun laatste notering in 2012 was ruim 1000 plekken lager. Daarna werd het stil, ijzig stil. Vaak hebben artiesten in de Top 2000 een hoge notering omdat ze net zijn overleden, neem Ramses Shaffy die in 2009 opeens drie nummers in de top 10 had staan of David Bowie die in 2016 op nummer 7 stond met "Heroes". Ruud (2000) en Riem (2017) zijn er allebei helaas niet meer, maar in gedachten dans ik nog regelmatig op hun wereldberoemde plaat door de kamer, zo'n zeikerig jaren 60 nummer, dat op de Everly Brothers moet lijken, maar de Californian swing nu net een beetje mist. Ze hebben wel hun plek in de vaderlandse artistieke historie verdiend en nu het seizoen er voor onbeperkte tijd uit ligt, denk ik met weemoed aan ze terug. Ook omdat ik mijn eigen Ruud en Riem zo mis.

  • 'IJzeren' Rinus - Voetballer
  • In de begin jaren 80 begon de oudste van twee broertjes uit de Wilsonstraat met basketballen. De Wilsonstraat in de wijk Pax, een wijk die veel basketballende Hoofddorpers goed kennen vanwege de lokale kroeg; de Eersteling. De Wilsonstraat - een straat in een wijk omringd met andere vredestichters - is vernoemd naar Thomas Woodrow Wilson, de 28e president van de VS en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede. Bijna 50 jaar na de bouw van de Wilsonstraat ligt hij er nog vredig bij. Voor Hoofddorpse begrippen is het een groene straat en ruim aangelegd. Als je door de Wilsonstraat loopt hoor je als je goed luistert uit een van de achtertuinen het zachte gedreun van een stuiterende basketbal. Een getalenteerde slungel uit M18-1, staat daar, nu hij niet mag trainen, zijn balletjes te schieten om in vorm te blijven. Zijn pafferige vader geeft hem aanwijzingen terwijl hij de buitenhaard opstookt en het kippetje op de gril nog eens omdraait. Als ik verder loop kom ik ook langs het huis van de kroegbaas. Voor een echte kastelein, getroffen door de tijdelijke lockdown, is het leven zuur. Geen klanten, een lege tap, geen dobbelstenen, geen muziek, geen geouwehoer, hopen op betere tijden. De vrouw van de kroegbaas was overigens ook een getalenteerde basketbalster.

  • De jongste van de de twee broertjes begon iets later met basketballen en vormde met een groepje echte Hoofddorpse jongens een legendarische generatie BV Hoofddorp ballers. In die tijd was ook de pafferige vader nog een getalenteerde dunker en onderdeel van het geheel. Ik mis de twee broertjes, niet dat ik ze niet spreek, maar ik mis ze in een basketball setting. Ze zijn kneiterfit, goed gebekt, uitstekend voor de sfeer, kleedkamer vullend, alleen weinig getalenteerd. Tactisch zijn ze niet heel sterk wat eigenlijk vreemd is gezien hun maatschappelijke functie en status. Technisch zijn ze niet heel veel beter, hun lay up is mager. De een heeft een hoekige, bravoure lay up, recht door het midden. De ander heeft een softe 'ik wil niet geblockt worden'-variant. Beiden niet tegen een hoog percentage. Ruud kan schieten, vooral vanaf zijn sweet spot, maar Riem is niet gezegend met een soft touch. Daarnaast zijn zijn vrije worpen na zo'n mislukte hoekige 1 tegen 4 lay up vermakelijk voor het publiek. Toeschouwers kunnen hun inzet verdubbelen als ze raden wat de bal gaat raken, alles behalve the bottom of the net. Toch zijn Ruud en Riem meervoudig basketbalkampioen en niet zonder reden. Niemand wil door Riem verdedigd worden, he f@#&-ing kills you. Verdedigen is art en Riem heeft dat inderdaad tot kunst verheven. In de traditie van zijn favoriete voetbalclub zou je hem kunnen vergelijken met ijzeren Rinus, meedogenloos. Ruud is subtieler, maar tevens van graniet, hij mist wellicht wat lengte ten opzichte van Dino Meneghin, maar hij herinnert mij verdedigend aan alles in mijn favoriete Italiaanse basketballer. Met Ruud en Riem voorop in de strijd is het lekker basketballen, dan vergeef je ze een gemiste vrije worp of lay up. Laat je zelf je man lopen, dan kom je Ruud tegen aan de helpside. Geen tegenstander pakt een vrije lay up, want Riem makes you pay, encounter the hardwood or the wall.

  • Dino Meneghin - Italiaanse basketballer
  • Tijd om 'Ramona' van Ruud & Riem op te zetten en weg te zwijmelen in gedachten aan een COVID-vrije wereld, veld 3 in het SKWA. Peter en Jochem op de fluit, Evert-Jan achter de tafel en in de basis: Ruud, Riem, Knuffel, Buffel en Sjakie. 

     

    Tot Kijkert, de Kijkert