• Orange Lions Wilhelmus
 • Daar gingen we dan: al op tijd naar de McDonald’s bij De Hoek, om vervolgens in het uitverkochte Topsportcentrum in Almere goede plekjes te kunnen bemachtigen op de tribune. Bij de McDonald’s kwamen we al clubfotograaf Jan van de Bilt en zijn zoon Robin tegen, die al helemaal niet konden wachten om de Orange Lions aan het werk te zien en al naar Almere vertrokken toen wij onze bestelling nog moesten doen. Door onze oranje shirts vroegen andere McDonald’s bezoekers vroegen al tegen wie de Nederlandse vrouwen moesten voetballen 😉

  Aangekomen in Almere hadden we mooie plekjes direct achter de spelersbank van de Nederlandse ploeg met als Equipment manager onze eigen Sebastiaan Ogliari, voormalig Heren 2 speler bij onze vereniging. Ook Nick Visser en Mikhail Haarsma uit Heren 1 kwamen inspiratie opdoen en stonden klaar voor wat een fenomenaal eerste kwart werd.

 • Familie de Raadt bij de McDonald's
 • Familie de Raadt op de tribune
 • Tegen basketbalgrootmacht starten de Orange Lions met gedurfd en creatief basketbal.
  Keye van der Vuurst-de Vries, een jonge maar zeer talentvolle guard, opent de score met een schotje van net binnen de driepuntslijn. Er volgen nog meer prachtige acties, o.a. van Worthy de Jong die zich tussen twee Spaanse spelers doorwurmt en de lay-up mooi afdunkt. Ook twee knappe driepunters van Olaf Schaftenaar en later een vette alley-oop van Worthy de Jong op Jito Kok zorgen ervoor dat de Orange Lions zelfs op een 20-6 voorsprong komen.
  Dan brengt hoofdcoach Sergio Scariolo voormalig NBA speler Rudy Fernández in, die in de NBA gespeeld heeft voor de Portland Trail Blazers (2008-2011) en Denver Nuggets (2011-2012) en sinds 2012 voor Real Madrid uitkomt. Rudy schiet er drie driepunters op rij in, wat duidelijk de wedstrijd doet kantelen en waardoor de voorsprong aan het einde van het eerste kwart alweer deels is ingelopen door de Spanjaarden: 24-17.

 • Keye van der Vuurst-de Vries
 • Dunk Jito Kok
 • Het tweede kwart laten de Spanjaarden de bal wat langer rond gaan en nemen ze goede vrije schoten van afstand. Lorenzo Brown, Xabi Lopez-Arostegui en Dario Brizuela teken elk een driepunter aan. Nederland blijft wel goed doorgaan. Een mooie dunk van Matt Haarms, een lange pass direct uit de rebound van Keye van der Vuurst op Shane Hammink die de lay-up helaas net mist. De Orange Lions lijken nog goed bij te kunnen blijven door 30-32 na een mooie pass van wederom Keye dit keer op Kok en vervolgens opnieuw een prachtige alley-oop pass van Keye op Kok. Jito Kok staat ook in verdedigend opzicht zijn mannetje tegen niemand minder dan Juancho Hernangomez, spelend bij de Toronto Raptors en ook bekend van de Netflix-hit Hustle als Bo Cruz. Spanje zoekt steeds vaker met een extra pass de vrije schutter en eindigt het tweede kwart met twee knappe driepunters, waardoor we gaan rusten met 8 punten achterstand: 32-40. Het lijkt er dus op dat de geroutineerde Spanjaarden tóch orde op zaken stellen.

  In de rust worden de rolstoelbasketballers en rolstoelbasketbalsters in het zonnetje gezet, door hun behaalde successen. Om te beginnen werden beide rolstoelbasketbalteams in 2021 Europees kampioen. De vrouwen van bondscoach Gertjan van der Linden prolongeerden in het Spaanse Madrid hun Europese titel, maar voor de mannen van Cees van Rootselaar was het de eerste Europese titel sinds 1993. Maar er gebeurde meer. De vrouwen zijn de laatste jaren de absolute nummer één van de wereld. Het begon in 2018 door geschiedenis te schrijven met het veroveren van de wereldtitel, de allereerste ooit voor een Nederlandse basketbalploeg. Bij de uitgestelde Paralympische Spelen van Tokyo in 2021 maakten de Orange Lions op knappe wijze hun favorietenrol waar en keerden huiswaarts met het goud. Ze traden daarmee in de voetsporen van de mannen die in 1992 Paralympisch goud hadden veroverd. En alsof dat nog niet genoeg was werden de rolstoelbasketbalsters eind vorig jaar Europese kampioen, na die van 2017 en 2019 hun derde titel op rij. Dat alles bij elkaar was voor het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond reden om alle speelsters en assistent-coach Irene Sloof met een Bondsspeld te eren.
  Gertjan van der Linden en Cher Korver werden ook nog benoemd tot Lid van Verdienste.
  Beide teams strijden van 16 t/m 27 november in Dubai om de wereldtitel.

 • Orange Lions rollers vrouwen
 • Orange Lions rollers mannen
 • De westrijd gaat verder. De Orange Lions hebben vaak moeite met het derde kwart, en kregen eerder een 0-16 run om de oren in de wedstrijd tegen Georgië. Brown opende direct met een driepunter en steal en lay-up gevolgd door een dunk van Usman Garuba, dus het leek er even op dat het weer in het derde kwart helemaal mis zou gaan. Maar Charlon Kloof maakt een einde aan de run van Spanje met een mooie actie naar de basket. Ook van der Vuurst heeft uit een rebound weer direct een lange bal naar voren, dit keer op de Jong, die deze feilloos afmaakt. Ondertussen blijft Spanje ook volop scoren, met een driepunter, een and-1 van Brown lopen ze steeds een beetje verder uit. Worthy de Jong, die zijn laatste thuiswedstrijd voor het 5-tegen-5 team speelt en zijn indrukwekkende basketbalcarrière voortzet in het nationaal 3x3 team, laat zijn kwaliteit nog even zien met een verre driepunter. Direct daarna weer een driepunter van Rudy Fernández, gevolgd door een mooi rollertje. Worty de Jong is ook ouderwets lekker op dreef en maakt langs 2 verdedigers een sterke drive naar de basket. Snelle passing aan de kant van de Spanjaarden zorgt ervoor dat ze nog een aantal driepunter scoren en ook zij een mooie alley-oop actie laten zien met Willy Hernangomez als eindstation. Het derde kwart eindigt bij een stand van: 50-68.

  Het laatste kwart wordt over en weer zeker nog wel gescoord, maar staat toch wel in het teken van het vertrek van Worthy de Jong. Na eerder in het kwart van het veld te moeten met ogenschijnlijk krampverschijnselen, wordt de Jong toch nog even ingebracht om vlak voor het einde van de wedstrijd met een publiekswissel nog even alle schijnwerpers op zich te krijgen. Zichtbaar ontroerd bedankt hij zijn coach, medespelers en staf. En natuurlijk het publiek.
  Orange Lions mag trots zijn op de einduitslag: 64-86.

 • Worthy de Jong
 • Worthy de Jong met zijn zoontjes op de arm
 • Uitgeschakeld voor het WK dus, maar direct volop de focus op het EK, waar ze in de poule zijn ingedeeld met Servië, Tsjechië, Polen, Finland en Israël. In de wedstrijd tegen Servië op vrijdag 2 september gaan ze o.a. strijden tegen Nicola Jokić van de Denver Nuggets. Deze wedstrijden zijn te zien op Ziggo Sport.

  Hieronder nog een filmpje met de highlights uit de wedstrijd en een fimpje van het post-gave interview waar hoofdcoach van de Orange Lions Maurizio Buscaglia en Worthy de Jong benadrukken dat het hen om de groei gaat die het team laat zien en er bewust voor heeft gekozen zich proberen te meten met de sterke basketballanden als Spanje, Duitsland, Slovenië en Servië. Dat is een goede instelling! Ook vind je hier nog een aantal mooie foto’s van onze eigen clubfotograaf Jan van de Bilt, die tegenover ons zat en één van zijn foto’s van Worthy de Jong met zijn zoontjes op zijn arm heeft ingestuurd naar de bond en trots terugzag bij het artikel van de bond zelf.