• Wedstrijdverslag
 • Na het einde van vorig seizoen, en in voorbereiding nieuwe seizoen, waren er veel veranderingen binnen de basketball bond en binnen de vereniging. Andere, nieuwe competitie opzetten en trainers/coaches op andere teams, ofwel de trainerscarrousel… Als onderdeel van Technische zaken waren er vele gesprekken/overleg, was er veel gepuzzel en geschuif, en hier en daar afwachten op reacties. Voor de M18-1 was er qua trainer/coach een grote puzzel, enkele gesprekken, gepuzzel, geschuif…. Uiteindelijk had dit niet het gewenste resultaat en het nieuwe seizoen nadert snel. Vanaf mijn vakantieadres in de hak van Italië heb ik besloten om de coaching taak op me te nemen. Naast bondsscheidrechter voor de club, coach MSE2 en speler MSE3…. Dat is net even teveel…. Ofwel jullie gaan me niet zien spelen, zullen mij niet alle wedstrijden MSE2 zien coachen en kan niet alle trainingen aanwezig zijn. Gelukkig word ik bij beide teams bijgestaan door prima assistenten (Rinze Bakker: MSE2 en Timo Dolne: M18-1)

  Door het late besluit was de voorbereiding niet “je van het” en als extra druk mochten de jongens 18 als allereerste het seizoen officieel openen met de bekervoorronde. Team was eigenlijk niet compleet, 2 mannen prioriteit M19, schema M16-1 komt heel lastig overeen met M18… zelfs al bij de bekervoorronde…. Gelukkig komen er zomaar spelers aanwaaien en na wat aftasten sloten deze mannen aan, eerst 1 (Tijn Zomer, Landslake) hij kon de bekervoorronde op het laatste moment meedoen. Marouan (Leiden) en Tijs (Apollo, + blessure) sloten na de beker aan. En toch de valse start.
  Training schema verre van ideaal, tenues nog onbekend en we moesten al snel naar Bussum voor de beker, door mijn late besluit te coachen was ik al door de Bond ingedeeld ergens anders beker te fluiten, hierdoor was ons bekeravontuur verre van ideaal, spelers op vakantie of net terug. Dit alles zorgde ervoor dat de bekervoorronde ons eindstation was in de bekercompetitie, ook al was het op het randje. Wederom een valse start.

  We moeten door, ons voorbereiden op het reguliere seizoen, en dit met de lastige mogelijkheden die er zijn zo goed mogelijk proberen te doen. Eerste competitiewedstrijd uit bij Landstede Zwolle, het team heeft ook vele pluspunten zoals teammanager Emilio die al vanaf zijn vakantieadres taken voor vervoer en ouder/team appgroepen op zich nam. Eerste uitwedstrijd was dus prima geregeld. Wat moesten we van Zwolle verwachten? Geen idee, jongens hadden vorige seizoenen wel tegen enkele gespeeld maar niet alles was bekend. In rode alternatieve shirts zouden we de strijd aan gaan op het centre-court. Maar niet voordat 1 scheidsrechter nog even langdradig, vervelend de spelers moest controleren, maar goed dat overleven we dan ook wel weer, tijd voor de sprong bal…. De vreemde spelercontrole had schijnbaar invloed op het opgooien van de bal, want die was wel heel slecht, maar er werd een voetfout geconstateerd, in ons voordeel, maar toch heel bijzonder begin een echte valse start.
  1e periode: we beginnen fel, hoog tempo, forceren achterelkaar turnovers bij Zwolle en pakken een 0-12 voorsprong. De verwachte time-out kwam er, iets meer rust en controle in balbezit bij Zwolle brachten ze na de TO ook op het scorebord. Wij waren even van slag (ook omdat de jury-tafel in alle facetten van tijd verschrikkelijk aan het stuntelen waren) en na 6 punten op rij was het aan mij om een Time-Out te nemen om weer even de koppies dezelfde kant op te krijgen. Dit resulteerde in een gelijk opgaand kwart: 9-15
  2e periode: we beginnen met sterke driepunter van Marouan (in app van Jurrell, zelfde stuntel-tafel) maar zijn daarna even niet scherp genoeg in omschakeling en laten Zwolle de wedstrijd kantelen. Vooral inside heeft Zwolle een sterke center die wij maar moeilijk kunnen afstoppen. Cody en Lloyd houden ons scorend nog dichtbij maar de laatste minuut loopt Zwolle, ietwat gelukkig, toch verder uit: 34-25 ruststand.

  Rust: geen paniek, niks aan de hand enkel dat we beter de opdrachten, vooral verdedigend, moeten uitvoeren, we kunnen het maar niet constant genoeg. Daar leg ik de focus op.
  3e periode: wie neemt de bal uit? In alle logica was het ons balbezit, enkel de pijl stond voor de show op de tafel en was nog niet gebruikt leek het, mijn uitleg die beaamd werd door de coach van Zwolle gaf ons balbezit… nou, dit was niet naar het idee van de leidsmannen en na zo’n 3 pogingen de bal in te nemen (eerst Zwolle, toen wij, toen toch maar weer Zwolle) kwamen de leidsmannen met alle verontschuldigingen melden dat ik gelijk had, 7 minuten na rust konden we beginnen. We starten moeizaam op maar Zwolle profiteert er minimaal van en opeens gaat het lopen bij de Hoofddorp mannen, verdedigend de afspraken nakomen zorgt weer voor veel turnovers tegenstander, en aanvallend overzicht houden en extra pass gebruiken zorgt voor makkelijke scores. We lopen uit naar een 38-44 voorsprong. Deze periode koste wel een hoop energie waardoor we even verslapten in de laatste 2 minuten maar gelukkig een voorsprong konden vasthouden: 45-46

  4e periode: we zaten nog vol in de wedstrijd, maar de manier van druk geven in de verdediging zorgde ook weer voor foutenlast. Lloyd had er al 4 en Nils op 3, en dit terwijl ik iedereen nog nodig had in de laatste periode. Maar net als in het 2e kwart verliezen we grip op de wedstrijd, wordt er vooral door de Zwolse center veel 2e kansen benut en zijn wij veel een stap te laat: Time-Out: aanvallend zijn we te gehaast, verdedigend net te langzaam en niet scherp, focus. Roman komt ook in foutenlast (4) Cody zorgt met driepunter voor hoop maar weer kunnen we aanval na aanval de center niet goed afstoppen waardoor deze constant vanaf de vrijeworplijn punten kan toevoegen. Het iets rustiger en slimmer aanvallen krijgt het juiste effect, Lloyd er weer in voor extra energie, Nils wordt veelvuldig goed onder de basket gevonden, en als ze Nils proberen te stoppen wordt de vrije man gevonden wat zorgt voor sterke scores, en we zijn weer helemaal terug in de wedstrijd (60-58) de laatste score: driepunter Jonas plus fout onder de basket, wordt verkeerd opgelost door de leidsmannen (de bal was al door het netje [nog lang niet…] toen de fout werd gemaakt, dus we gaan gewoon door……?) zonde want we hadden momentum… daaropvolgende aanval pakt ook nog Lloyd een discutabele fout, z’n 5e, het zat even niet mee. Toch profiteerde Zwolle weer minimaal en een sterke And-One van Roman hield ons in de race, helaas werd de bonus niet benut. Met nog een minuut te gaan (of 2minuten of 30 seconden of 8 minuten, de jury was weer helemaal van slag) konden we via vrijeworpen weer de aansluiting vinden maar helaas deze was niet aan ons besteed en een gelukkige score van de sterk spelende center, na een lange aanval van Zwolle, deed de wedstrijd op slot, want met nog 7.7 secondes (of 1 minuut, 77 secondes 0,7 secondes geen idee hadden ze….) was het gat niet meer te dichten. 68-62
  Helaas, hard gewerkt, genoeg verbeterpunten maar ook veel positieve dingen gezien. Hier kunnen we op door bouwen. Waarschijnlijk is het gewoon een valse start…..
  Vrijeworpen waren ondermaats: 10 uit 22

  Topscores: Cody 19 ptn, Nils en Marouan 10 ptn pp (al staat er iets anders in het wedstrijdverslag…)
  Volgende wedstrijd: 23 september tegen Celeritas-Donar thuis om 17:00uur, extra support gaat deze jongens helpen de punten te pakken, dus komt allen aanmoedigen.
  Coach K.